Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRAVOLTAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Travoltas

Periode

1990 - 2006

Genre

poppunk

Travoltas

Brabantse groep die een aanstekelijke mix maakt van punkpop uit de jaren '70 en '80 in combinatie met de sound van de Beach Boys. De band vindt door veel optreden in de Verenigde Staten en diverse Europese landen ook internationaal weerklank.
Volledige biografie...

Bezetting

Michel Meeuwissen   gitaar
Jochem Weemaes   toetsinstrumenten
Perry Leenhouts   drums, zang
Wouter Verhulst   drums
Erik Van Vugt   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Robert van Lieshout   drums
Vincent Koreman   gitaar
Jasper Van Den Dobbelsteen   gitaar, zang
Martijn Smits   drums
Robin van Laarhoven   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1997   Ford's Imaginary Inferno
1998   The Apers
2001   The Riplets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Travoltas

Brabantse groep die een aanstekelijke mix maakt van punkpop uit de jaren '70 en '80 in combinatie met de sound van de Beach Boys. De band vindt door veel optreden in de Verenigde Staten en diverse Europese landen ook internationaal weerklank.

1988

Vincent Koreman (gitaar) en Perry Leenhouts (drums) spelen samen in zowel de punkband Kriezus als de metalband Stillborn.

Kriezus Stillborn (1)

1989

Zowel Kriezus als Stillborn sterven een zachte dood.

Kriezus Stillborn (1)

1990

Koreman speelt korte tijd in de britpopband The Wonder Years met Jeroen en Eric van Vugt. Wanneer Leenhouts hem vraagt om met gitarist Stephan La Haye een band te beginnen. De Travoltas worden op gericht in het dorpje Dongen onder de rook van Tilburg. Het trio heeft hardcorebands als SNFU en Bad Religion als grote voorbeelden.

1991

Dankzij de demo Saturday Night Beaver weet de groep veel optredens in Nederland en België te bemachtigen en doet zo de nodige podiumervaring op.

1992

Danny La Haye neemt de bas over van Vincent Koreman die gitaar gaat spelen.

1993

De gebroeders La Haye spelen beiden in het nationale hockeyteam en hebben daardoor niet altijd tijd om te oefenen of op te treden en de Travoltas houden op te bestaan.

1994

Perry en Vincent besluiten de draad toch weer op te pikken. In Eric van Vugt, die eerder al in Kriezus en The Wonder Years speelde, wordt een bassist gevonden waardoor Vincent op gitaar overstapt. Tevens komt Robin van Laarhoven als tweede gitarist het geluid versterken.

Kriezus The Wonder Years

1995

De tweede demo Virgins From Planet Sex komt onder de aandacht van diverse platenmaatschappijen. De Travoltas maken bekenddat ze met het Rotterdamse FTI Records in zee gaan. In werkelijkheid brengen ze de plaat in eigen beheer uit en laten een vriend namens de platenmaatschappij het woord doen. Gitarist Robin van Laarhoven verlaat de groep. Drummer Martijn Smits komt de Tavoltas bijstaan op drums, zodat Perry zich meer kan richten op het zingen en op de podiumpresentatie.

1996

Travoltas De Mini CD Kill ! Kill ! Kill ! Sex ! Sex ! Sex ! verschijnt. Het album krijgt zeer lovende recensies en de nodige radio airplay is daarvan het gevolg. De muziek is te omschrijven als een kruising tussen de Beach Boys en de Ramones, gestoken in een jaren '90 jasje. In het najaar gaat de groep de studio in om het tweede album op te nemen.

1997

In februari verschijnt de cd Baja California bij GAP Recordings, voorafgegaan door de single Waimea. Het album oogst wederom veel lovende kritieken. In februari versterkt gitarist/zanger Jasper van den Dobbelsteen de gelederen. Zijn tweede optreden met de Travoltas is op het Skatepodium van het Dynamo Open Air festival. In augustus tourt de groep uitgebreid door Europa, waar ze in Duitsland, België, Kroatië, Italië, Slovenië, Denemarken en Zweden in het voorprogramma van Marky Ramone & The Intruders spelen. Marky Ramone, voorheen van de Ramones, biedt aan hun nieuwe cd te produceren. De groep reist daarom in december af naar New York. Dit jaar verschijnt ook het album Stekker van Ra-X, het harde, experimentele dance-project van Koreman.

Vincent Koreman

1998

Travoltas De derde cd Modern World, geproduceerd door Marky Ramone, betekent de definitieve (internationale) doorbraak van de Travoltas. Het album wordt voorafgegaan door de single I Want To Believe, die in januari uitkomt. Ook de single C'Mon Rock City, die in oktober verschijnt, is afkomstig van het succesalbum.In november geeft de groep een voorstelling op het CMJ Music Fest in New York en terug in Nederland verzorgen ze het voorprogramma van The Offspring.

1999

De Travoltas spelen op 17 maart als een van de negen Nederlandse afvaardigingen op het prestigieuze South By Southwest Seminar (SXSW) in Austin, Texas. Drummer Robert van Lieshout verlaat de groep kort daarop, zodat Perry Leenhouts het zingen weer moet combineren met het drummen. In mei tourt de band een week door Italië en doet verschillende optredens op festivals in Nederland. Vervolgens tekent de band een Amerikaanse deal met Coldfront Records. op dit label verschijnt een split single met de Amerikaanse band Tuuli. Al snel wordt in Wouter Verhulst van Mr Potatohead een nieuwe drummer gevonden. Van Speedboat F.C., een poppy zijproject dat van samples aan elkaar hangt, verschijnt het album Home Is Where the Heart Is.

Mr Potatohead Speedboat F.C.

2000

Zijproject Speedboat F.C. speelt op Noorderslag. Naar verluid staat de band op het podium te playbacken. Het album Teenbeat verschijnt op het major label CNR. Als single wordt You Got What I Want uitgebracht. Roadrunner brengt het album ook uit in Japan met de teksten vertaald in het Japans. Toetsenist Jochem Weemaes treedt toe tot de band. De Travoltas treden aan de lopende band op, zowel in Nederland als daarbuiten. Op het Storsjöran Festival, met zo'n zestigduizend bezoekers, spelen ze als vervanger van het Britse Reef en staan op de bill met acts van het kaliber All Saints en Motörhead. Ook spelen ze op Lowlands. Gitarist Jasper van den Dobbelsteen moet het aantal optredens tijdelijk beperken wegens een dubbele longontsteking. Aan het eind van het jaar verschijnt de cd From The Secret Vaults Of Johnny Weissmuller met b-kantjes en niet eerder uitgebracht materiaal. Het cd-boekje bevat de hele geschiedenis van de band, geschreven door gitarist Vincent Koreman. Leenhouts verhuist met zijn Amerikaanse vrouw naar Los Angeles. Met hulp van internet en onder de schuilnaam Ruud en de Rudys werken Leenhouts en Koreman aan een nieuw album.

Speedboat F.C.

2001

Travoltas In maart wordt Teenbeat in Amerika uitgebracht door Coldfront Records. Roadrunner brengt het album uit in Japan en Canada. Op Coldfront verschijnen ook de 7" single 40 Girls In 40 Days en de compilatie Not So Quiet On The Coldfront met twee bijdragen van Travoltas. Een andere Amerikaanse compilatie waar een Travoltas-bijdrage op staat is Poppin The Punk Pinata' (Crankshaft Records). Het Nederlandse punklabel Stardumb Records brengt een compilatie uit met daarop het nummer Nail You dat oorspronkelijk is opgenomen voor het nieuwe album Club Nouveau (releasedatum: 1 juni). Gitarist Van Den Dobbelsteen verlaat de band om zich volledig te kunnen storten op zijn hoofdredacteurschap bij het muziekblad FRET. Ook bassist Erik van Vugt besluit andere muzikale paden in te slaan. Hij wordt vervangen door Daan van Hooff. De eerste single van Club Nouveau is Do It Again. Koreman start het label Angelmaker2000.com waarop hij zich vooral zal specialiseren in experimentele muziek, van glitch en breaks tot psychedelica en hiphop. Als Speedboat FC brengt hij het tweede album Ghetto Stylez uit.

Speedboat F.C.

2002

In Amerika verschijnt in januari het album Step on the Gas (& Don't Look Back) en een bijdrage op de compilatie Pop-Punk Fever. Perry Leenhouts en Vincent Koreman (alias PeVi Productions) produceren in het voorjaar Rock 'n Roll Beat, het debuutalbum van The Riplets. Destructo Are Go! heet het album dat Vincent Koreman en Erik van Vugt uitbrengen onder de naam The House Of Destructo. Het album Endless Summer, dat muzikaal direct in het verlengde ligt van zijn voorganger, komt eerder in Amerika uit dan in Nederland. De band tourt zeven weken door de VS en zo'n ongeveer drie maanden Europa.

The House Of Destructo The Riplets

2003

Na 31 januari doen de Travoltas het een jaar lang wat rustiger aan. De band heeft volgens eigen zeggen de afgelopen jaren erg hard gewerkt en alle bandleden willen wat tijd voor zichzelf. Helemaal stil wordt het niet rond de band. In april staat er nog een korte tour door Italië op het programma en in diezelfde maand staat de release van het akoestische/live-album A Travoltas Party in de planning. Ook zullen Travoltas werken aan een nieuw album dat in 2004 zal verschijnen. RA-X, het electro/techno alias van Travoltas gitarist Vincent Koreman, tekent een nieuwe platendeal bij het Duitse electro label Kommando 6 Records. Bassist Daan wil zich op zijn studie concentreren en verlaat de groep. Hij wordt vervangen door oudgediende Eric van Vugt. Producersduo Perry Leenhouts en Vincent Koreman werken aan het tweede album van The Riplets en worden gevraagd voor het produceren van het debuutalbum van het uit Noorwegen afkomstige Goldenboy. Na het vertrek van gitarist Barry Black uit The Spades valt Vincent Koreman (Travoltas) in tijdens de zomertournee. Na de viering van het dertienjarig bestaan verlaat Koreman de Travoltas omdat hij zich niet meer muzikaal met de Travoltas kan verenigen. Zijn vervanger wordt Michel Meeuwissen (ex-Crustacean).

The Spades Vincent Koreman

2004

Travoltas Na een kortstondige writers block schrijft Perry Leenhouts nummers voor het album The Highschool Reunion waarbij hij zich laat inspireren door bands als The Cars en Blondie. Vincent Koreman helpt hem bij het produceren van de plaat. Koreman brengt zelf nog een remixplaat uit met RA-X en een album met House Of Destructo om daarna definitief te stoppen met het maken van muziek. 'Het wordt tijd voor iets anders', zegt hij in een interview. The Travoltas tekenen een deal bij het Japanse In 'n Out Records voor de Japanse release van het album The Highschool Reunion. De release staat gepland voor 16 februari 2005 en bevat ook nog eens 3 bonustracks, waaronder Told You So en niet eerder uitgebracht live-materiaal.

2005

Travoltas Naar aanleiding van het in Japan goedlopende album The Highschool Reunion doen The Travoltas in november een aantal optredens in Japan. Het Japanse label In N Out Records brengt van de band in september ook de albums Endless Summer (2002) en Party! (2003) uit. De band staat in Osaka, Fujisawa en tweemaal in Tokio.

2006

Travoltas levert met het nummer All You Need To Know een bijdrage aan de compilatie The Punkrock Don't Stop waarop 19 internationale punkbands een nummer spelen van het jubilerende The Apers. Hetzelfde nummer staat op de Benelux-verzamelaar Do The Aper! In september maakt de band bekend ermee te stoppen. De bandleden verklaren dat ze vanwege de vele andere activiteiten niet meer de motivatie kunnen opbrengen die de band eigenlijk verdient. The Travoltas spelen hun laatste show op 18 november in Gruta 77 te Madrid, Spanje.

The Apers

2007

Met RA-X doet Vincent Koreman enkele optredens waarbij hij de Duitse zwijgende film Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 muzikaal ondersteunt. Onder de naam The! Die! Die! Die! maakt hij keiharde noise.

2008

Vincent Koreman brengt samen met Fokke Müller een eerste 12” uit als Virgin Fang. Onder deze naam starten ze ook hun eigen label, waarvan de distributie wereldwijd door Clone geregeld wordt.

2014

Na een afwezigheid van bijna acht jaar komen de Travoltas weer bij elkaar. Ze geven reünieshows in Zwolle (Hedon), Tilburg (013) en Amsterdam (Paradiso).

Discografie Travoltas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Travoltas

Audio/Video Travoltas

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer