Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TRESPASSERS W

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Trespassers W

Periode

1984 - heden

Genre

avant-garde

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Recyclops

Trespassers W

Veelzijdige Haagse stichting met Cor Gout als constante factor. Trespassers W maakt muziek, videoproducties en radioprogramma's. Daarnaast organiseert de stichting evenementen en brengt ze tijdschriften uit. De band Trespassers W kent vele bezettingen. Gout is evenwel de spil van de groep; hij levert teksten en muzikale ideeën, de overige muzikanten ...
Volledige biografie...

Bezetting

Bas den Boer   elektronica, gitaar
Cor Gout   tekstschrijver, zang
Bart Vos   drums
Hayo den Boeft   basgitaar
Ronald Krepel   gitaar, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Peter Bos   drums
Frank van den Bos   toetsinstrumenten
Dolf Planteijdt   basgitaar
Witte van der Veen   gitaar
Marcel Nab   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Dolf Planteijdt
1987   Dull Schicksal
1987   Frans Friederich
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Trespassers W

Veelzijdige Haagse stichting met Cor Gout als constante factor. Trespassers W maakt muziek, videoproducties en radioprogramma's. Daarnaast organiseert de stichting evenementen en brengt ze tijdschriften uit. De band Trespassers W kent vele bezettingen. Gout is evenwel de spil van de groep; hij levert teksten en muzikale ideeën, de overige muzikanten componeren en arrangeren de nummers af.

1984 - 1985

Gout, voorheen filosoof en publicist, richt Trespassers W op. Oorspronkelijk alleen bedoeld als uitgeverij/tijdschrift, verbreedt Gout het terrein al snel naar muziek. De groep begint als duo: Gout schrijft en zingt de teksten, Wim Oudijk levert de arrangementen en speelt de instrumenten. Ze nemen in eigen beheer twee EP's (Burn It Down, Paris In Between The Wars) en een album op. Op het album Straight Madness zijn gastrollen weggelegd voor onder andere Louis Debij en Attila The Stockbroker. Gout treedt op met behulp van tapes, omdat Oudijk zichzelf als een studiomuzikant beschouwt. Toch is de stichting Trespassers W niet alleen actief als muziekgroep; onder dezelfde naam organiseert ze culturele evenementen en brengt ze een tijdschrift uit. In 1985 gaat Gout met een performance-groep op tournee in Engeland.

Louis Debij

1986

Gout richt een voltallige band op zonder Wim Oudijk. Ronnie Krepel speelt basgitaar en Bart Vos neemt de drums voor zijn rekening. Toetsenist Frank van den Bos en gitarist Lukas Simonis zijn in deze bezetting al van de partij. Simonis, Krepel en Vos zijn tevens werkzaam in de Rotterdamse groep Dull Schicksal. Voor het Engelse label Dead Man's Curve neemt het vijftal een album op getiteld Pretty Lips Are Red. Oudijk fungeert nu als producer. In mei gaat Trespassers W weer op toernee in Engeland, ditmaal als voltallige band. Datzelfde jaar krijgt de stichting een subsidie van vijfendertig duizend gulden van het ministerie van WVC.

Dull Schicksal

1987

Een optreden dat Trespassers W voor de Belgische radio verzorgt verschijnt later dat jaar als de cassette The Ghost Of The Jivaro Warrior. Hierop is Ronnie Krepel als drummer te horen, Hayo den Boeft (ex-Decay Int) speelt nu basgitaar. Tegelijkertijd is de groep bezig met de opnames voor het tweede volwaardige album. Samen met Heiner Holtappels werkt de band aan het maken van videoproducties. Daarnaast werkt Gout mee aan de oprichting van het tijdschrift Opscene.

1988

Het tweede album, geproduceerd door Patrick Richter, is een dubbel-LP met de titel Dummy. Het label Dead Man's Curve is inmiddels failliet, het album wordt weer in eigen beheer uitgebracht. Met Heiner Holtappels maakt de groep een video gebaseerd op het Trespassers nummer Mascara Cara. Voorts verzorgt de band de soundtrack bij Holsappels' video TV World.

1989

De groep vindt een nieuwe drummer in de persoon van Peter Bos (ex-Da Wheel), Krepel switcht weer terug naar bas. Het derde album Potemkin is gebaseerd op de film Pantserkruiser Potemkin van Sergej Eisenstein. Daarnaast verschijnt de EP Macht Kaputt en is de groep met één nummer aanwezig op de verzamelaar Intifada van platenmaatschappij De Konkurrent. Ook start Gout een nieuwe tijdschriftreeks getiteld Mondain Den Haag.

1990

Bij het Franse label Underground Productions wordt een cassette uitgebracht: Aimez-vous Trespassers W? Hierop staan zowel oude als nieuwe nummers. Gout begint onder de naam Radio Mondain radioprogramma's te maken voor een lokale zender in Den Haag. Tegen het eind van het jaar toert de groep door Oost -Duitsland en Tsjecho-Slowakije, begin 1991 staat Scandinavië op het programma.

1991

Na een 10" met de titel Kinder EP verschijnt het vierde volwaardige album Roots and Locations. Het betreft een conceptalbum over Den Haag in de jaren '50. Dolf Planteijdt neemt de produktie voor zijn rekening, op een gedeelte van het album heeft Krepel de gitaar overgenomen van Simonis terwijl Hayo den Boeft weer even terugkeert als bassist. Op het TW-label verschijnt een verzamelcassette van Radio Mondain, het programma is inmiddels ook te horen op lokale zenders in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Ook verschijnt dat jaar de eerste in een serie 'Fan Cassettes', getiteld Dance. De cassette bevat, naast demo's en live-opnames, bijdragen van Trespassers W aan buitenlandse compilatie-albums.

1992

Er wordt intensief getoerd in 1992. Trespassers W reist door Duitsland, Tsjecho-Slowakije, Bulgarije, Slovenië en Engeland. Kort na de opnames van het nieuwe album houdt drummer Peter Bos het voor gezien, hij wordt vervangen door Bas den Boer.

1993

Het nieuwe album, geproduceerd door Wil Heze, heet 5, 4, 3, 2, 1, ...0. Een onuitgebracht deel van deze plaat wordt in Amerika door het ND-label uitgebracht als de Boekelaar, Back EP. Trespassers W gaat voor de productie van een krant met single gericht tegen het opkomend neo-fascisme, een samenwerking aan met de Duitse band Deux Baleines Blanches, daarnaast verschijnt er op het Franse Organic-label de cassette Who's Afraid Of Red, Yellow And Blue? - Odes And Parodes. Hierop staan een aantal Nederlandstalige nummers en wat bewerkingen van bestaande nummers. Verder treedt de groep op bij VPRO's Villa 65 en verschijnt het tweede deel uit de serie 'Fan Cassettes', getiteld Buzz.

1994

Bright Green, ook een Amerikaans label, brengt een Trespassers W-EP uit getiteld Hecks EP. Het derde deel van de cassettereeks voor fans komt uit als Cross, K-Sept Für Fans #3. In samenwerking met Ada Fesevur verschijnen een drietal videoproducties.

1995

Gout maakt van januari tot oktober voor Radio Tonka in Den Haag de radioprogramma's Bericht Dit en Dat, Tijd en Ruimte Zat. In het kader van een door Paradiso georganiseerde reeks korte opera's brengt Trespassers W een muziektheaterstuk getiteld Vlucht Over Den Haag. Dit stuk heeft het eerdere werk Roots And Locations als uitgangspunt. Hayo Den Boeft is inmiddels vervangen door Colin McLure (tevens Dull Schicksall) en Bas Den Boer heeft plaats gemaakt voor Cor Hoogerdijk (ex-Disturbing Foresights). Eind 1995 wordt in dezelfde samenstelling, met Dolf Planteijdt als producer/gitarist en Frans Friederich op trompet, gewerkt aan het nieuwe album Fly Up In The Face Of Life. Gout doet inmiddels ook optredens met de Haagse techno-formatie Unit Moebius, hij noemt zichzelf dan The Reverend Cor Gout.

Disturbing Foresights Dull Schicksal Unit Moebius

1996

Het Duitse label AMF brengt het nieuwe Trespassers-album uit. Amerikaanse promotie en distributie wordt verzorgd door Opulence. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de band dat er een album op CD wordt uitgebracht. In dit jaar worden nog drie cassettes uitgebracht. De cassette Trespassers & Conspirators is het resultaat van de samenwerking met de Engelse band The Conspiracy. In Frankrijk verschijnt op cassette een heruitgave van het Potemkin-album, met enkele nieuwe vocalen en met de 'outtakes' van de sessies uit 1989. Het Griekse label Christ Forum brengt een cassette uit, grotendeels gevuld met nummers uit de Dummy-periode. Trespassers W toert door Amerika, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Inmiddels is subsidie verkregen om de volledige versie van Vlucht Over Den Haag te produceren. Het stuk zal in 1999 door de Stichting Korzo worden geproduceerd tot een 'veelkunstig spektakel', dat vijf keer achtereen in het Korzo Theater zal lopen. In december verschijnt van de hand van Gout het boek Trespassers' Trips, Verslagen Van Afdwalingen ((Baal Producties). Het boek bevat herinneringen aan de vele tournees. Er volgen twee boekpresentaties inclusief een optreden, één in Sittard en één in het Rotterdamse Dodorama.

1997

Begeleid door Wilbert De Joode declameert Gout teksten in de Effenaar in Eindhoven. Dit doet hij ter gelegenheid van het Vogelbekproject, een door het publiek te bespelen snareninstallatie. Ook treedt hij steeds vaker op als duo met de Haagse saxofonist Luc Houtkamp.

1998

Trespassers W neemt drie nummers op, met Dolf Planteijdt als vervanger van Colin McLure. Frank Van Den Bos heeft de band inmiddels verlaten. Twee nummers komen op de nieuwe Trespassers/Conspiracy split-EP terecht. Het derde nummer is een bijdrage aan een Duits Beatles-tribute album. Daarnaast brengt het Duitse label Moloko+ Ex-Yu uit, een single met twee nummers over de problemen in voormalig Joegoslavië.

1999

Pas in maart 1999 wordt de volledige uitvoering van Vlucht Over Den Haag in het Korzo Theater te Den Haag opgevoerd. Gout en zijn kornuiten besluiten om er meteen maar een hele serie van te maken; een andere produktie in augustus van 1999 heet Scheveningen Op Locatie en is een eerbetoon aan het vissersdorp. Daarnaast verschijnt eind december het nieuwe Trespassers W-album getiteld Leaping The Chasm. Het album heeft de vorm van een boek en bestaat uit zes hoofdstukken. Op Leaping The Chasm zijn bijna alle mensen te horen die ooit betrokken zijn geweest bij Trespassers W.

2000

Anderhalf jaar na de uitvoering van Vlucht Over Den Haag verschijnen de cd en het boek Vlucht Over Den Haag. De songteksten worden van illustraties voorzien door de Italiaanse Cinzia la Fauci en de vormgeving is van het Nijmeegse KNUST. De productie is van oudgediende Wim Oudijk en het album verschijnt bij het Italiaanse Snowdonia. In maart verzorgt Trespassers W met de solisten Frans Friederich (trompet), Frank van den Bos (zeemansliederen op accordeon) en Ronald Cornelisse (performance) het muziektheaterstuk Zee/Land, eerst in Goes en later in Zierikzee. Een jaar eerder had al een try-out van dit stuk plaatsgevonden in Terneuzen. Naar aanleiding van het Europese voetbalkampioenschap Euro 2000 speelt Trespassers W in mei drie voetbalsets waarin de mythische en literaire aspecten van de voetbalsport worden belicht. De voorstelling is onderdeel van het door het blad Hard Gras georganiseerde literaire festival Verses United in De Doelen te Rotterdam. Gout verzorgt teksten en vokalen op de single Hard Disk 'O Single #1: Thunder van de samplegroep Recyclops. De band draagt drie nummers bij aan de verzamelaar Point of Yucca Volume 3 van een label uit Zwitserland: Yucca Tree Records.

2001

In het begin van het jaar zit bij Fake Magazine (#8) een cd met daarop 8 voetbal-nummers van Trespassers W. De groep levert ook een bijdrage aan de compilatie Hometaping Is Illegal (And It's Killing Music) op het label Living Room Records. Ook verschijnt een cd met teksten van Cor Gout. Op Textuur (oplage 200 stuks), uitgebracht onder de naam Cor Gout + ... wordt Gout begeleid door onder andere The Legendary Pop Tones, Luc Houtkamp, Dull Schicksal, Wim Oudijk en Human Flesh. In de zomer brengt het Duitse label Pink Lemon de 10'' Cover Collection uit met daarop covers van The Ramones, Jimmy Campbell, Claude Nougaro, Abba, Magazine, Syd Barrett en de TV-Personalities. Aan het eind van het jaar verschijnt het boek Scheveningen, Op Locatie (TW 1025). Bij het boek zit een compilatie-cd. De zes nummers van Trespassers W. op deze plaat neemt Cor Gout op in zijn ouderlijk huis te Scheveningen samen met Camille Dings (producer), Ronnie Krepel (gitaar), Frank van den Bos (piano, accordeon), Hayo den Boeft (basgitaar), Ab Bol (contrabas), Bosz de Kler (accordeon) en Peter Bos (drums).

2002

De bezetting van Trespassers W bestaat dit jaar naast zanger Cor Gout uit Ronnie Krepel, (gitaar, toetsen), Witte van der Veen (gitaar), Marcel Nab (basgitaar) en Bart Vos (drums). Bassist Nab is nog niet te horen op de cd Sex And The End Of It die in de zomer verschijnt. Het album wordt uitgebracht door het Amerikaanse label Somnimage en is het eerste deel in een trilogie over sex & drugs & rock 'n' roll. In december vindt in boekwinkel De Drvkkerij in Middelburg de presentatie plaats van het boekje Zee/Land (Slibreeks, Kunstuitleen, Middelburg), waarin Gouts teksten van het gelijknamige muziektheaterstuk (zie 2000) vergezeld gaan van illustraties door Ronald Cornelisse.

2003

De Franse Trespassers-fan Jef Benech begint in februari met het uitbrengen van Trespassers W-reissues. Als eerste verschijnt de dubbel-cd Straight Madness met daarop naast de twee eerste lp's ook materiaal van cassettes, singles, 12''s en demo's aangevuld met een boekje, een poster, facsimile's en ansichtkaarten. De tweede uitgave is de 22 songs tellende box Pretty Lips Are Red/The Ghost of the Jivaro Warrior. Gout werkt mee aan Gevaarlijke Gsten, een programma van Robert jan Stips in het Nieuwe De La Mar Theater. Bij uitgeverij De Knipscheer verschijnt de verhalenbundel Noirette. Het boek gaat vergezeld van een cd waarop Cor Gout tien verhalen voorleest begeleid door geïmproviseerde muziek van Luc Houtkamp, Jan Moebius en Wilbert de Joode. Eind oktober en begin november vindt in Theater Zeebelt in Den Haag de uitvoering plaats van Ieplaan, een experimentele multimedia musical. In december volgt nog een uitvoering in De Piek in Vlissingen. De regie en de teksten zijn van Cor Gout, de film en het toneelbeeld van Bas den Boer, de muziek van Ronnie Krepel, de uitvoering van de muziek van Ronnie Krepel, Witte van der Veen en Bart Vos en het spel en de zang van Ilse Froklage, Rita Hausherr, Eddie Kagie en Rob H. Bekker. Film, zang, spel, beeldende kunst en de muziek van TW zorgen samen voor een sprookjesachtige Haagse vertelling. Nog net aan het eind van het jaar verschijnt de cd-versie van Ieplaan, via het eigen label.

2004

Aan het begin van het jaar wordt de experimentele musical Ieplaan uitgevoerd in Paradiso. Voorts is de band bezig met het afronden van de Drugs-cd (The Drugs We All Need) als tweede van de trilogie over sex & drugs & rock 'n' roll. De samenstelling van de band voor deze opnames is: Cor Gout (stem), Ronnie Krepel (gitaar, keyboards), Marcel Nab (bas, gitaar), Witte van der Veen (gitaar) en Bart Vos (drums). Ook voor het derde deel zijn Ronnie Krepel en Cor Gout druk aan de slag gegaan met teksten en composities. De eerste opnames voor deze rock'n'roll-cd hebben al plaatsgevonden in de studio van Lukas Simonis op Heyplaat in Rotterdam. Begin december wordt de uitgave van Van Stolkpark, verboden gebied (Valerius Pers), een boek geschreven door Gout en met tekeningen van Krepel, gepresenteerd in de openbare bibliotheek van Scheveningen.

2005

Trespassers W In mei van dit jaar wordt Cor Gout's boek over popmuziek, getiteld De Toerentallen Van De Pop: 78-45-16-33 (Aprilis) gepresenteerd in de bovenzaal van Paradiso in Amsterdam. In diezelfde maand verschijnt in Amerika (en later wereldwijd) de Trespassers W-cd The Drugs We All Need (Somnimage). Deze cd, opgenomen door Camille Dings in Rotterdam en gemixt door Wim Oudijk in Den Haag, is deel twee van de trilogie Sex and Drugs and Rock'n'roll, die nu, met de opnamen van de opvolger The Noble Folly Of Rock'n'roll in volle gang, zijn voltooiing nadert. In de herfst van 2005 verschijnt een dichtbundel van Cor Gout, uitgegeven door het Achterberg Genootschap in Utrecht. De titel, Ode aan Den Haag, verwijst direct naar de gelijknamige bundel van Gerrit Achterberg: Gout's verzameling betreft de plaatsen waar ook Achterberg in zijn Ode over dichtte, maar de invulling daarvan is geheel eigen.

Koot en Bie N.A.O.P. Paul van Vliet

2006

Precies een jaar na verschijning van deel twee van de Sex and Drugs and Rock'n'roll triologie brengt Somnimage het derde en afsluitende deel, The Noble Folly Of Rock'n'roll, in de handel. Naast de inbreng van de vaste line-up, bestaande uit Cor Gout (stem), Ronnie Krepel (diverse instrumenten), Hayo den Boeft (bas) en Bart Vos (drums) zijn bijdragen te beluisteren van Lukas Simonis (gitaar, tevens producer), Luc Houtkamp (saxofoon), Jeffrey Bruinsma (viool), Frank van den Bos (piano), Nina Hitz (cello, stem), Frans Friederich (trompet), Louisa Lilani (stem) en John Prop (stem). Een single van de cd, Maureen, verschijnt als bijlage bij het Amerikaanse tijdschrift Magnet. In de herfst verschijnt bij uitgeverij Aprilis van Cor Gout het boek Muziek in Zwart Wit, gesprekken met pioniers van de lichte muziek in Nederland zoals Pia Beck, Eddy Christiani, Theo Ehrlicher (Kilima Hawaiians), Harry de Groot, Johnny Holshuysen, Frans Poptie, Toby Rix, Marcel Thielemans (Ramblers), Skip Voogd en Frans Wanders (Malando). Naar aanleiding van het boek wordt gelegenheidsformatie Ensemble Zwart Wit opgericht. Op 23 september verzorgt Cor Gout in Paradiso, tijdens een hommage aan Serge Gainsbourg, de performance Love on the AU-beat samen met het elektronische duo AU (Jan Borchers en Paul Klaui).

Eddy Christiani Ensemble Zwart Wit Frans Poptie Harry de Groot John Woodhouse Kilima Hawaiians Malando The Ramblers

2007

De bundel l'Intégrale, uitgegeven door Rytrut in Grenoble, bevat de verzamelde Trespassers W-teksten van Cor Gout, vertaald in het Frans en met tekeningen van Ronnie Krepel. Trespassers W levert een bijdrage aan The Vegetable Man Project Vol. 5., een internationale compilatie met 20 versies van Syd Barretts Vegetable Man, uitgebracht door het Italiaanse Yellow Shoes Records. Op 16 december vindt het evenement Stroom Travels ('Den Haag, archief van herinneringen') plaats met als vertrek- en eindpunt Stroom Den Haag aan de Hogewal. Cor Gout gaat met deelnemers per bus door de stad waarbij hij middels liedjes, gedichten en verhalen de ziel van diverse locaties probeert te doorgronden. De hofstad is ook het onderwerp in het door Klaus Baumgärtner vormgegeven boek Den Haag Ontijdelijk (Valerius Pers/Trespassers W). In het boek proberen Cor Gout en tekenaar Diederik Gerlach antwoord te geven op de vraag wat typisch Haags is.

2008

Het boek Het Heilige -Ontluisterde Tijd, vormgegeven door Katja Vercouteren, is de eerste uitgave in de Trespassers W Archiefreeks. De Stilte Die Volgt Op Het Woord is een verhalenbundel van Cor Gout met illustraties van Nina Roos, uitgegeven door De Knipscheer.

2009

Cor Gout, en Peter Bos vormen samen met John van Markwijk de groep Gekruld Haags. Het trio vertolkt repertoire dat bestaat uit typisch Haagse liedjes en liedjes over Den Haag.

Gekruld Haags

Discografie Trespassers W

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Trespassers W

Audio/Video Trespassers W

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer