Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TWARRES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Twarres

Periode

1998 - heden

Genre

Friestalig, pop

Online

Officiële website

Twarres

Het duo Twarres (Johan van der Veen en Mirjam Timmer) uit Friesland laat in 1999 voor het eerst van zich horen met de Friestalige single Wêr Bisto. Het plaatje haalt slechts de tipparade. Een jaar later wordt het nummer in een nieuwe versie alsnog een grote hit. Vanaf 2002 gaan ...
Volledige biografie...

Bezetting

Mirjam Timmer   gitaar, zang

Overige muzikanten

Sietse Huisman   drums
Serge Bredewold   basgitaar
Peter Krako   gitaar
Gregor Hamilton   toetsinstrumenten
Yfke de Jong   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1998   Bert Meulendijk
1998   Tom Bakker
2000   Marco Borsato
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Twarres

Het duo Twarres (Johan van der Veen en Mirjam Timmer) uit Friesland laat in 1999 voor het eerst van zich horen met de Friestalige single Wêr Bisto. Het plaatje haalt slechts de tipparade. Een jaar later wordt het nummer in een nieuwe versie alsnog een grote hit. Vanaf 2002 gaan Van der Veen en Timmer ieder hun eigen muzikale weg. Na enkele pogingen om met een vervanger voor Van der Veen verder te gaan, besluit Mirjam Timmer in 2011 om zonder duozanger als Twarres op te treden.

1998

Twarres MirjamTimmer (Leeuwarden, 1 juli 1982) en Johan van de Veen uit het Friese dorpje Warga trekken al van jongs af aan veel met elkaar op. Op haar dertiende schrijft Mirjam haar eerste nummer. In september van 1998 vraagt zij Johan om mee te doen aan een talentenjacht in Wouterswoude, die ze prompt winnen. Andere talentenjachten volgen en na een optreden tijdens de Friese Soundmix Award worden de twee gevraagd een cd-single op te nemen van Wêr Bisto. Zij sturen het nummer in voor het Friese songfestival Liet 99, waar Twarres samen met dertien andere artiesten voor wordt geselecteerd.

1999

Wêr Bisto wint tijdens Liet 99 de publieksprijs en de tweede prijs van de jury. In mei wordt het nummer bij Road Records uitgebracht, maar verder dan de tipparade komt het niet. Twarres treedt in de zomer op in het programma van Paul de Leeuw.

Paul de Leeuw

2000

Het duo stapt van Road Records over naar major EMI. Besloten wordt dat Wêr Bisto opnieuw wordt opgenomen en uitgebracht. Verder mag Twarres de komende drie jaar even zo veel albums uitbrengen. In augustus komt Wêr Bisto op de 86e plaats in de Mega Top 100 binnen. Het plaatje schiet omhoog nadat Mirjam en Johan opduiken tijdens de vier concerten van Marco Borsato in Ahoy. Iedere avond zingen zij daar een nummer met Borsato en natuurlijk ook Wêr Bisto. Halverwege oktober staat het nummer hoog in de top tien van de Mega Top 100. Die maand moet ook het eerste album verschijnen. Wêr Bisto behaalt in december zowel de eerste plaats van de Nederlandse als van de Belgische hitparade. In beide hitparades heeft een Friestalig nummer nog niet eerder de hoogste plaats bereikt. Eind december kneust Mirjam Timmer na een val haar arm en hand waardoor enkele optredens moeten worden afgezegd.

Marco Borsato

2001

De single She Couldn't Laugh gaat vooraf aan de debuut-cd Stream dat op 25 juni verschijnt. Het album bevat twee Friestalige en negen Engelstalige liedjes. De single Wer Bisto komt eind oktober in Duitsland uit. Twarres start in het najaar met hun eerste clubtour. Op 13 november zendt de TROS een special rondom Twarres uit die is opgenomen op Malta. Twarres wint een Top Of The Pops Award in de categorie Top Newcomer.

2002

Twarres ontvangt een Edison in de categorie Nieuwe Groep Nationaal. In het najaar verschijnt het tweede album CD2 waarop onder meer de single I Need To Know is te vinden. Het nieuwe album is opgenomen in studio Arnold Muhren in Volendam, met hun eigen band, bestaande uit Gregor Hamilton (toetsen), Peter Krako (gitaar), Serge Bredewold (bas), Sietse Huisman (drums) en Yfke de Jong (viool). De productie is wederom in handen van Peter van Asten, maar dit keer zit Mirjam zelf ook achter de knoppen.

2003

Twarres De TROS zendt op 17 april een tv-special uit over Twarres. Voor de opnamen is het duo afgereisd naar Glasgow. Mirjam Timmer schrijft vijf nummers voor De Lêste Brief, een theatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Hanneke de Jong. Het theaterstuk wordt in september en oktober opgevoerd in Friesland. Twarres houdt er eind van het jaar mee op. Tot die tijd doet het duo nog een uitgebreide theatertournee. Mirjam richt zich op haar carrière als singer-songwriter. Johan ambieert een carrière in de musical- of theaterwereld.

2005 - 2006

Zangeres Mirjam Timmer zingt op haar soloplaat samen met Jim Kerr, de voorman van de Schotse band Simple Minds, het door haar geschreven duet The Deep Blue Sea. Het liedje is een aanklacht tegen het gebruikt van sonar door onderzeeboten. Sonar is schadelijk voor de oren van walvissen en dolfijnen. Door een armbreuk na een val van de trap wordt de release van de eerste solosingle Face To Face uitgesteld. De soloplaat van Timmer komt in het voorjaar van 2006 uit onder de naam MIR. De zangeres staat vanaf 20 januari acht keer op het podium tijdens Vrienden Van Amstel Live in Ahoy'. In het voorjaar van 2006 start Mirjam Timmer samen met producer Michiel Hoogenboezem in het Friese dorp Wergea de mixstudio Mixaandehand. Onder de vele opdrachten onder meer mixwerk voor Lefthand Freddy, Room Eleven, Edwin Eversband, de speelfilm Kruistocht In Spijkerbroek, Ilse DeLange, Jan Smit, I.O.S., Willeke Alberti, het
Metropole Orkest en Wende Snijders.

Michiel Hoogenboezem MIR

2007

Mirjam Timmer maakt deel uit van Motel West Coast, een avondvullende popvoorstelling gevuld met populaire Amerikaanse West Coast-nummers van groepen als The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Fleetwood Mac, The Byrds, Doobie Brothers en The Beach Boys. In de periode januari/april doet deze muziektheaterproductie een uitgebreide tournee langs meer dan dertig Nederlandse theaters. De première is op 2 februari in theater De Lawei te Drachten. Mirjam Timmer gaat na drie jaar weer optreden als Twarres. Niet met Johan van der Veen, die vanwege gezondheidsredenen afziet van een reünie, maar met Auke Busman (ex-Groev). Het eerste concert van de nieuwe Twarres is op 14 september in voormalige kerk De Bidler in thuisbasis Warga. Op 9 november gaat in de Kleine Komedie te Amsterdam een theatertournee van start. Het duo staat 30 november op de Fryske Music Night in het WTC Expo te Leeuwarden.

2009

Mirjam Timmer blaast Twarres opnieuw nieuw leven in. Samen met radio-DJ Ruud de Wild gaat ze op Q Music op zoek naar 'de nieuwe Johan'. Hij wordt in september gevonden in de persoon van Joost Bloemendal, een zanger uit Utrecht zonder Friese roots.

2011

Twarres in 2011 Omdat Mirjam Timmer het toch niet goed vindt voelen dat iemand anders de plek van Johan van Veen inneemt, besluit ze vanaf mei officieel zonder duozanger als Twarres door te gaan, begeleid door een compleet nieuwe band. De eerste single in deze formatie is De Júste Snaar.

2016

Mirjam Timmer maakt met de broers Kristian en Julian Dijkstra een comeback als Twarres. De presentatie van de single 'Fûgelfrij' bij De Wereld Draait Door gaat echter de mist in. De televisiekijkers klagen op Twitter over de valse noten. Twarres verklaart later dat er technische problemen waren.

Discografie Twarres

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Twarres

Audio/Video Twarres

Video Twarres

Twarres - Children
Twarres - Children
Twarres - She Couldn't La...
Twarres - She Couldn't Laugh
Twarres - Wêr Bisto
Twarres - Wêr Bisto
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Twarres - Wêr Bisto

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer