Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ULYSSES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ulysses

Periode

1998 - heden

Genre

metal, progressieve rock

Online

Officiële website

Ulysses

Ulysses is een band uit Zuid-Holland die stevige progressieve rock speelt, geïnspireerd door onder anderen Dream Theater, Queensrÿche, Ayreon, Marillion, Pink Floyd en Symphony.
Volledige biografie...

Bezetting

Ron Mozer   synthesizer
Michael Hos   zang
René van Haaren   drums
Sylvester Vogelenzang de Jong   gitaar
Peter H. Boer   basgitaar

Overige muzikanten

Casper Kroon   basgitaar
Raymond Jansen   zang
René Schippers   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2009   For Absent Friends

Biografie Ulysses

Ulysses is een band uit Zuid-Holland die stevige progressieve rock speelt, geïnspireerd door onder anderen Dream Theater, Queensrÿche, Ayreon, Marillion, Pink Floyd en Symphony.

1998 - 2001

Ulysses (niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse new wave band uit begin jaren tachtig) wordt in november 1998 opgericht door gitarist Sylvester Vogelenzang de Jong (ex-Near Dark) en toetsenist Ron Mozer. In de loop van drie jaar wordt gewerkt aan eigen materiaal en krijgt de band een vaste bezetting. In september 2001 gaat Ulysses een dag de studio in voor opnamen van de demo Eclectic. Naast muziek staan op de demo ook video-opnamen van een optreden in De Paap te Den Haag.

Near Dark

2002 - 2005

Eclectic wordt positief ontvangen, zowel in muziekbladen die gespecialiseerd zijn in progressieve rock als in reguliere popbladen. Gesterkt door de reacties werken de bandleden aan hun eerste volledige album. De opnamen van Symbioses vinden in februari en maart 2003 plaats in de Rotterdamse Excess studio's. De productie is in handen van Hans Pieters (o.a. Elegy en After Forever). Een van de nummers tijdens de opnamesessies is het ruim een kwartier durende epos Unspoken Words. In totaal bevat de cd drie herbewerkingen van demonummers aangevuld met vier nieuwe songs. Voor de distributie van de plaat tekent de band een wereldwijde distributiedeal, waarna Symbioses in mei 2003 verschijnt. De reacties zijn overwegend positief, vooral wat betreft de instrumentale invulling. Over de vocalen van zanger Raymond Jansen zijn de recensies minder enthousiast. Jansen verlaat de band dan ook kort na de uitgave van de cd vanwege muzikale meningsverschillen. Om de plaat toch live te kunnen promoten gaan de overige leden snel op zoek naar een vervanger die ze uiteindelijk vinden in Michael Hos. Samen met Hos staat Ulysses op diverse podia en festivals als Progpassion, Trailerpop en Goothstock. Vanaf 2003 speelt Ron Mozer ook toetsen in de symfoband For Absent Friends. In november 2005 verlaat bassist René Schippers om persoonlijke redenen de band. Casper Kroon is zijn vervanger.

After Forever Elegy For Absent Friends

2006 - 2008

Ulysses Vanaf eind 2006 richt Ulysses alle aandacht op het schrijfproces voor het tweede album. De demo-opnamen voor die plaat beginnen in de herfst van 2007. Als de eerste opnamefase in september is afgerond, starten de definitieve opnamen, geproduceerd door de bandleden Sylvester Vogelenzang de Jong and René van Haaren. Na twee jaar arrangeren, opnemen en mixen is in september 2008 The Gift Of Tears een feit. In november van dat jaar wordt de cd eerst uitbracht in de Verenigde Staten.

2009

Ulysses viert in 2009 het tienjarige bestaan. De band tekent een distributiecontract met Musea Records waarna The Gift Of Tears vanaf maart ook in Europa en Japan verkrijgbaar is. De recensies in de Nederlandse popbladen variëren van negatief (Aardschok) tot lyrisch (Heaven). De band gaat het land in om de plaat te promoten met optredens. Op de cd zijn de baspartijen van Casper Kroon, maar hij verlaat de band en wordt uiteindelijk vervangen door Peter Boer (Illumion).

Discografie Ulysses

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ulysses

Audio/Video Ulysses

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer