Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

UNICO VAN WASSENAER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Unico van Wasenaer

Periode

09-11-1692 - 09-11-1766

Genre

barok, componist, klassiek

Unico van Wassenaer

Unico van Wassenaer was tot vrij onlangs vooral vanwege zijn diplomatieke verdiensten bekend; als componist en musicus werd hij geacht hooguit een amateur te zijn. Maar in 1980 identificeert musicoloog Albert Dunning hem als de geestelijke vader van de 'Sei concerti armonici', een zestal barokconcertjes voor strijkers dat sedert jaar ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1699   Quirinus van Blankenburg

Biografie Unico van Wassenaer

Unico van Wassenaer was tot vrij onlangs vooral vanwege zijn diplomatieke verdiensten bekend; als componist en musicus werd hij geacht hooguit een amateur te zijn. Maar in 1980 identificeert musicoloog Albert Dunning hem als de geestelijke vader van de 'Sei concerti armonici', een zestal barokconcertjes voor strijkers dat sedert jaar en dag tot de verbeelding spreekt, dat verschillende componisten zich toeëigenden en dat Igor Stravinsky gebruikte in zijn ballet 'Pulcinella'.

1692

Unico Wilhelm wordt op 9 november geboren in Delden, op kasteel Twickel, als telg van het door paltsgaaf-keurvorst Johann Wilhelm in de adelstand verheven geslacht Van Wassenaer. Zijn vader is een vooraanstaand diplomaat en generaal. Door gebrek aan archiefmateriaal zijn Unico's jonge jaren obscuur.

1707

De familie Van Wassenaer verlaat Nederland, nadat de vader tevergeefs op rehabilitatie heeft gewacht na de door hem verloren veldslag bij Ekeren (1703). De Van Wassenaers vestigen zich in Düsseldorf, een stad met een rijk muziekleven.

1709

De familie keert terug naar Nederland en vestigt zich in Den Haag.

1710 - 1718

Unico schrijft zich op 18 september in aan de universiteit van Leiden voor een rechtenstudie. In 1714 erft hij het landgoed Twickel en de familiale Duitse heerlijkheden Lennep en Wülfrath. Omstreeks deze tijd componeert hij drie blokfluitsonates. Waarschijnlijk heeft hij les van Quirinus van Blankenburg, Giovanni Albicastro (Johann von Weissenburg) en Carlo Ricciotti. Na voltooiing van zijn studie maakt Unico twee grote reizen door Europa.

1723

Unico wordt benoemd tot Hoogheemraad van Rijnland. Op 26 september treedt hij in het huwelijk met de tien jaar jongere Dodonea Lucia van Goslinga.

1730 - 1740

Het jonge gezin Van Wassenaer betrekt het Haagse Noordeinde. Hier componeert hij vermoedelijk, in zijn schaarse vrije tijd, zijn 'Concerti armonici'; de eerste druk verschijnt in 1740. Ook een overgeleverd psalmmotet dateert vermoedelijk uit die periode. In 1734 wordt Unico benoemd tot bewindvoerder van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie).

1744 - 1747

Van Wassenaer maakt carrière binnen de Ridderlijke Duitse Orde, Balije van Utrecht, waarvan hij van jongs af aan lid was. Unico van Wassenaer is opgeklommen tot een vooraanstaand diplomaat en reist herhaaldelijk als 'extraordinaris ambassadeur' of als 'minister plenipotentiaris' naar Frankijk en naar de keurvorst van Keulen. In 1747 is hij vertegenwoordiger op het vredescongres van Breda.

1753 - 1761

Van Wassenaer neemt de dagelijkse leiding over van de Ridderlijke Duitse Orde, Balije van Utrecht; in 1761 wordt hij landscommandeur.

1766

Van Wassenaer overlijdt na een langdurig ziekbed op zijn 74ste verjaardag, 9 november 1766. Hij wordt bijgezet in het familiegraf in de Grote Kerk van Den Haag. Op zijn lijkkist worden onder meer de volgende woorden aangebracht: 'Deugd beweend in Hem een voorstander, Het Menschdom en voorbeeld.'

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Unico van Wassenaer

Audio/Video Unico van Wassenaer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer