Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

URBAN DANCE SQUAD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Parijs, 1994 (Bron: Urban Dance Squad)

Periode

1986 - 2000

Genre

crossoverrock

Urban Dance Squad

Utrechtse rock-rapgroep die met de debuutplaat Mental Floss For The Globe meteen internationale succesen behaalt. Ze laat dan ook een volstrekt unieke mix van rock, funk, rap, hardcore, blues horen. Ook de combinatie van een rapper, een scratcher en een rockband is in die tijd nog niet eerder vertoond.
Volledige biografie...

Bezetting

René van Barneveld   gitaar
Michel Schoots   drums
Silvano Matadin   basgitaar
Patrick Tilon   rap, zang
DJ DNA   draaitafels

Genoemd in de biografie van

1983   GaGa
1987   All Star Fresh
1987   Div
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Urban Dance Squad

Utrechtse rock-rapgroep die met de debuutplaat Mental Floss For The Globe meteen internationale succesen behaalt. Ze laat dan ook een volstrekt unieke mix van rock, funk, rap, hardcore, blues horen. Ook de combinatie van een rapper, een scratcher en een rockband is in die tijd nog niet eerder vertoond.

1986

De wortels van Urban Dance Squad liggen in het jongerencentrum De Vrije Vloer, waar vrijwel de hele Utrechtse muziekscene zich afspeelt. De uit (De) Div afkomstige drummer Magic Stick (alias Michel Schoots) houdt er zich op, evenals gitarist Tres Manos (René van Barneveld), die eerder bij Hi-Jinx, Judy Nylon, Gaga en Rufus Thomas speelt. Ook bassist Silly Sil (Silvano Matadin), eerder lid van The Scene, Gaga en Rufus Thomas, bezoekt de Vloer regelmatig. Arjen de Vreede houdt zich in de Vloer onder de naam DNA als eerste discjockey in Nederland intensief bezig met het mixen en scratchen van platen. Als ook de Amsterdammer Rudeboy (Remmington), het alter ego van Patrick Tilon, zich aansluit is Urban Dance Squad geboren. Op 20 december ontmoeten de bandleden elkaar voor het eerst om zich voor te bereiden op een jamsessie een maand later tijdens een festival in Utrecht.

Div GaGa Hi Jinx Judy Nylon The Scene

1987

1987 (Bron: Urban Dance Squad) Op 11 januari speelt Urban Dance Squad een eerste, legendarische jamsessie van drie kwartier, het publiek en de aanwezige pers verbijsterd achterlatend. In eerste instantie is de Squad een grote band met blazers en naast Rudeboy ook de rapper MC Deams. Al de verschillende invloeden zorgen voor een compleet eigen geluid. Rock, blues, funk, rap en scratch zijn de voornaamste ingrediënten, maar ook worden vleugjes reggae en hardcore toegevoegd. Zo klonk een Nederlandse band nog niet eerder. Ook in de teksten van Rudeboy, die naast UDS samenwerkt met All Star Fresh, klinkt een internatione allure door. Hij laat zich namelijk inspireren door de 'black awareness' van zwarte leiders als Chuck D, Malcolm X en Martin Luther King. Ondanks haar volstrekt unieke stijl sluit de Urban Dance Squad aan bij Amerikaanse formaties als Fishbone en de Red Hot Chili Peppers. De groep (al snel zonder de blazers en MC Deams) bouwt via energieke en explosieve optredens een stevige live-reputatie op. Met het geld dat de Squad verdient door de vele optredens huren ze een mobiele studio om in eigen beheer live het debuut-album op te nemen. De bandleden zijn zo ontevreden over de resultaten dat het album ongemixt direct in de kluis belandt. Het onuitgebrachte debuut bevat nummers die niet terecht komen op het eerste album Mental Floss.

All Star Fresh

1989

Er is nog geen platenmaatschappij, maar met de financiële steun van een boekingskantoor en een studio duikt de groep onder leiding van producer Jean-Marie Aerts, bekend geworden als gitarist van TC Matic, in mei alvast de Brusselse ICP Studio in. Al snel hapt platenmaatschappij BMG/Ariola toe, die het debuut Mental Floss For The Globe wereldwijd uitbrengt. Grafisch vormgever en Claw Boys Claw-zanger Peter te Bos ontwerpt het op een politie-embleem gebaseerde Urban Dance Squad-logo. Ook tekent hij voor het hoesje. Het album wordt laaiend enthousiast ontvangen. De combinatie van een rockband met een rapper en een scratcher is nooit eerder vertoond. Alles wijst erop dat Urban Dance Squad kan uitgroeien tot een absolute wereld-act van formaat. Mental Floss For The Globe wordt in eigen land bekroond met een Edison en ook in het buitenland zijn de reacties unaniem lovend. In juli speelt de Squad op het gerenommeerde New Music Seminar in New York. Ook in de rest van Amerika, Engeland en talloze andere landen ontvangt men de UDS met open armen. Door middel van overweldigende optredens groeit de live-reputatie van de band tot grote hoogten. Hoewel Nederland trots is op de Squad blijven de singles Deeper Shade Of Soul en No Kid gek genoeg in de Tipparade steken.

Claw Boys Claw

1990

Gent, 1990 (Bron: Urban Dance Squad) In het begin van het jaar keert de groep terug naar Amerika voor optredens. Voor de tweede keer neemt Urban Dance Squad deel aan het New Yorkse New Music Seminar. Ditmaal mag UDS naast Mano Negra en George Clinton als opener fungeren, de meest prestigieuze spot van het festival. Terug in Europa is de band in juni een van de uitblinkers op Pinkpop en speelt UDS op het Deense festival Roskilde. Daarna volgt vanaf juli een eerste lange Amerikaanse tournee als voorprogramma van Living Colour. De Squad is succesvol in het land van Uncle Sam ondanks het feit dat de platenmaatschappij niet blij is met de hoes bij het album, de videoclip voor Deeper Shade Of Soul (op de waddenzee gefilmd door Rogier van der Ploeg voor 500 gulden) en de bandnaam. De clip wordt opnieuw opgenomen in Los Angeles en Mental Floss wordt voorzien van de sticker 'don't be fooled by the name'. De single Deeper Shade Of Soul behaalt de 21ste plaats in de Billboard Hot 100 en het album Mental Floss For The Globe overschreidt het fenomenale aantal van 250.000 verkochte exemplaren. Wat betreft hitsucces wil het in Nederland echter nog steeds niet lukken. De geremixte versie van de single Fast Lane weet niet tot de Top 40 door te dringen, net als Deeper Shade Of Soul en No Kid een jaar eerder.

Rogier van der Ploeg

1991

In mei reikt de Stichting Conamus de Popprijs 1990 aan Urban Dance Squad uit. Vijf maanden later verschijnt het door de band zelf geproduceerde album Life 'N Perspectives Of A Genuine Crossover, dat zo mogelijk nog veelzijdiger en gedurfder is dan het debuut Mental Floss For The Globe. De Squad ontvangt daarom wederom een Edison. In tegenstelling tot de van Mental Floss For The Globe getrokken singles Deeper Shade Of Soul en Fast Lane worden de eerste twee in Amerika uitgebrachte singles van Life 'N Perspectives Of A Genuine Crossover (de tracks Bureaucrat Of Flaccostreet en Routine) geen hits. Reden voor de Amerikaanse platenmaatschappij Arista om de geplande promotiecampagne rondom het tweede album op een laag pitje te zetten. In Europa verkoopt de plaat beter dan Mental Floss For The Globe.

1992

De Europese tournee (waaronder Duitse optredens samen met de Rollins Band) is zeer succesvol, net als een korte, maar krachtige serie Japanse optredens in maart. In de zomer steelt de band andermaal de show op festivals als Torhout/Werchter, Pinkpop en Pukkelpop. Uit onvrede over het gebrek aan promotie in Amerika rondom het album Life 'N Perspectives Of A Genuine Crossover besluit de band het optierecht dat de platenmaatschappij nog heeft op een derde album te bemoeilijken door het bijbehorende toegezegde voorschot niet te verlagen in de onderhandeling met moedermaatschappij Ariola Nederland. Ariola kan niet anders dan de band te laten gaan. UDS is daarmee vrij om het derde album wereldwijd elders onder te brengen. René van Barneveld vormt samen met Ruud Lentze het gelegenheidsduo INDO.

INDO

1993

In de zomer onderneemt de Squad een Europese tournee, als headliner op Franse podia, samen met Primus in Italië en als voorprogramma tijdens enkele optredens van U2. Halverwege ontstaat er onenigheid en deejay DNA neemt de trein naar huis. Het lijkt de Urban Dance Squad niet te deren. Direct na DNA's vertrek maakt de groep tijdens optredens, hoewel nog steeds zonder platencontract en nu ook zonder scratcher, een ijzersterke indruk, onder meer tijdens de eerste editie van Lowlands. De Squad lijkt van een last verlost. Zonder draaitafels draait alles om rechtlijnige rocksongs, gebaseerd op een retestrakke basis van drums en bas, met nog slechts een vleugje funk, maar bovenal met de vrijheid om op elk gewenst moment compleet loos te gaan. In de herfst vindt Urban Dance Squad onderdak bij platenmaatschappij Virgin.

1994

Parijs, 1994 (Bron: Urban Dance Squad) In mei verschijnt het derde UDS-album Persona Non Grata, geproduceerd door Phil Nicolo en Stiff Johnson, opgenomen in studio Ridge Farm te London en gemixt in Studio 4 te Philadelphia. Hoewel dit album, voor het eerst zonder scratcher DNA, een vernieuwde en ongemeen harde Urban Dance Squad laat horen, weet de band het verrassingseffect van de eerste twee platen niet te evenaren. Toch wordt Persona Non Grata overwegend positief ontvangen. Bovendien verkoopt de plaat uitstekend en wordt de single Demagogue een bescheiden hit. Ter promotie van de plaat volgt opnieuw een uitgebreide tournee door heel Europa. In de zomer staat de groep opvallend genoeg zowel op Pinkpop als op Dynamo Open Air. In London speelt de band het nummer Good Grief tijdens de opnamen van de Amerikaanse speelfilm Hackers (1995) met Angelina Jolie. DNA speelt in JMX, de formatie van Belgische muzikant en producer Jean-Marie Aerts (gitarist in TC Matic), waarvan vanaf 1994 twee albums en diverse singles verschijnen.

1995

In februari maakt de band veel indruk in het voorprogramma van de Beastie Boys in de Statenhal te Den Haag. Aansluitend poogt de Squad het Amerikaanse publiek opnieuw voor zich te winnen middels een uitgebreide clubtour aldaar. DNA laat ondertussen van zich horen op het album One World van de Amerikaanse freejazzfunkband Defunkt. Hij doet ook mee tijdens enkele optredens van deze groep. De overige leden veranderen hun repetitieruimte in een studio (Ultra Dynamic Shaft) waar ze in de zomer werken aan nieuwe tracks.

1996

In januari starten de opnamen samen met Andrew Weiss, Rob Schnapf en Tom Rothrock in de Brusselse studio Jet en Orkater te Amsterdam. In mei verzorgt Phil Nicolo de mix. Eind augustus presenteert de groep haar nieuwe nummers tijdens Lowlands. Kort daarop verschijnt het nieuwe album Planet Ultra, voorafgegaan door de single Dresscode. De plaat laat een verrassende koerswijziging horen met een slechts spaarzaam rappende, maar vooral zingende Rudeboy. Ook verrassend is de samenwerking van Seda van de Osdorp Posse en de toetsenpartijden van Wim Tops en Peter Revalk van de Belgische band Wizards Of Ooze. Het smaakvolle cd-boekje, ontworpen door de vier bandleden zelf, bevat illustraties uit Amerikaanse underground- en cultstrips als Warlock en Sin City. Naast iedere songtekst staat een cover van een comic afgebeeld, waarmee de band een suggestie doet die te lezen om de tekst beter te begrijpen. Een foto van de bekende persfotograaf Krassowski, waarop een groepje Ruandezen op een berg afval via een ghettoblaster naar het nieuws staan te luisteren, siert de voorkant. In de pers weet het album echter slechts gemengde reacties op te roepen. Ook de andere van Planet Ultra getrokken singles Temporarily Expendable en Ego vinden hun weg naar de Top 40 maar moeizaam. Ook de Europese tournee verloopt niet zonder problemen. De nogal uiteenlopende en daardoor botsende karakters van Rudeboy, Tres Manos, Silly Sil en Magic Stick zorgen, versterkt door de maar matige persreacties, voor de nodige spanningen en geruchten over een mogelijke opheffing van de Squad doen de ronde. Gelukkig weten de bandleden hun zinnen te verzetten via allerlei nevenprojecten. Zo schrijft Rudeboy een column in het muziekblad Watt en treedt Tres Manos af en toe solo op, onder meer in een Robert Johnson-tribute. Magic Stick, naast drummer ook fotograaf en grafisch vormgever, richt zich naast de UDS op het produceren van platen van bevriende groepen als Claw Boys Claw. Na de Europese tournee (met Eugene Latumeten van UJ op toetsen) en twee voor de band inspirerende, uitverkochte optredens in Belgrado keert Urban Dance Squad aan het eind van het jaar terug naar Nederland om een aantal uitverkochte concerten in het clubcircuit te verzorgen. Het publiek heeft de Squad nog steeds niet afgeschreven. In december speelt de band samen met Dog Eat Dog, Sick Of It All, Liberator en Undeclinable Ambuscade in de Rai tijdens de Rai Unlimited Rock Night. Dit concert wordt ook live uitgezonden op Kink FM.

Claw Boys Claw Eugene Latumeten Osdorp Posse Robin Bezuijen The Undeclinables

1997

Parijs, 1997 (Bron: Urban Dance Squad) In april verschijnt Beograd Live, opgenomen op 20 november 1996, vlak voor de massale studentenprotesten gericht tegen het dictatoriale regime aldaar. In eerste instantie beschouwt de muziekpers Beograd Live als de zwanenzang van de groep, maar daags na de release van de plaat komt het bericht dat de Urban Dance Squad zich verzoent heeft met Arjen de Vreede alias dj DNA. Vol goede moed duikt Urban Dance Squad in de succesvolle eerste bezetting weer de oefenruimte in en gaat de band in de lente en zomer op tournee langs voornamelijk de kleinere zalen, aangevuld met enkele festivals zoals de In-line Skate Convention in Lausanne, Zwitserland in juli. Begin september speelt UDS tijdens CMJ in New York en praat de band met het label Triple X uit Los Angeles over een licentiedeal. Eind oktober volgt een tournee van drie weken door Frankrijk. Rudeboy gaat een verregaande samenwerking aan met Tom Holkenborg. Hij treedt op als leadzanger van Holkenborgs succesvolle project Junkie XL.

Eugene Latumeten Junkie XL Tom Holkenborg

1998

Tijdens het Rotterdam International Film Festival in februari 1998 gaat de film Temmink in première. De film bevat twee nummers van UDS. Muziek van de band is ook te horen in de Franse speelfilm Folle D'Elle (What I Did For Love). Repetities voor het volgende album vinden plaats in februari en maart. De opnamen starten in april, samen met Theo van Rock en Peer Rave in studio Pablo y Pablo in het Belgische Tienen, en in december is Artantica af.

Peer Rave Theo van Eenbergen

1999

De vier studioalbums van UDS verschijnen via Triple X opnieuw op de Amerikaanse markt, in geremasterde versies en in nieuwe hoezen. Elke uitgave bevat een bonus-cd met een liveconcert: Hollywood Live 1990, Tokyo Live 1992, Chicago Live 1995 en New York Live 1997. De cd Artantica verschijnt, voorafgegaan door de single Happy Go Fucked Up. De single wordt met het nodige enthousiasme ontvangen. De verkoop van het album valt echter tegen, ondanks dat de band aantreedt op Pinkpop, Roskilde en Drum Rhythm. Tevens verschijnt er dit jaar een nieuwe Junkie XL plaat, waar wederom de stem van Rudeboy op te horen is.

Junkie XL

2000

Na dertien jaar houdt Urban Dance Squad het voor gezien. Tres Manos wil niet meer doorgaan en heeft zo de beslissing om de band op te heffen geforceerd. In november maakt Rude Boy bekend samen met DJ DNA en CIXX (Tom Colenbrander, ex-Head First) aan een hiphop-album te werken. Tres Manos speelt pedalsteel in de rootsformatie The Yearlings en gitaar in The Secret Combination (met ondermeer voormalige bandleden van Secret Sounds). Magic Stick doet productiewerk voor ondermeer Billy The Kid, Kane, Cooper en Ballerina Liberation Front. DNA ontvangt de National Phonographic Award voor zijn inspanningen op het DJ-gebied.

Billy The Kid Cooper Headfirst Kane Secret Sounds The Combination

2001

Onder de naam L.E.O.G. (League of Extra Ordinary Gentlemen) doen Rude Boy, DJ DNA en CIXX hun eerste optredens waaronder in de heropende Vloer te Utrecht.

League of XO Gentlemen

2002

DJ DNA verlaat in januari L.E.O.G. omdat hij de besprekingen met platenmaatschappijen te lang vindt duren. Hij behoort ook al enige tijd tot de vaste kern van Palinckx. Dj Rockid neemt zijn plaats in. De naam van de groep wordt veranderd in LXO.

Palinckx

2003

In het najaar vormt René van Barneveld samen met Bart van Poppel (Lois Lane), Robin Berlijn (Fatal Flowers), Felix Maginn (Supersub) en Rob Klerkx (Supersub) een supergroep waarmee vanaf november opnamen gemaakt worden voor een plaat.

2005 - 2006

Als de licentiedeal met Virgin Records in de zomer van 2005 vervalt, is er voor de band ruimte om alle albums via internet uit te brengen. Daarvoor worden alle studio-opnamen gedigitaliseerd, inclusief outtakes, vroege opnamen, concerten, artwork en videomateriaal. In juni 2006 tekent Urban Dance Squad een licentiedeal met Sony-BMG. Daarmee keert de band terug bij het label dat de eerste twee succesvolle albums van Urban Dance Squad heeft uitgebracht. In augustus verschijnt de eerste uitgave van de band na zes jaar: The Singles Collection. Deze compilatie en de heruitgaven zijn voor de band reden om bij elkaar te komen voor exclusieve optredens op de festivals Pukkelpop en Lowlands, echter zonder DNA. De DJ werkt aan een plaat met de in Nederland woonachtige Britse zanger Gabriel Self.

2007

Halverwege het jaar wordt de volledige zogenaamde back catalogue van Urban Dance Squad door SONY-BMG opnieuw uitgebracht.

2008

Urban Dance Squads debuutalbum Mental Floss For The Globe wordt aan het begin van het jaar in het muziekblad Oor door 100 Nederlandse popjournalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse popalbum aller tijden.

2010 - 2012

Michel Schoots treedt toe als drummer in de band Mala Vita. René van Barneveld improviseert in het kwartet Rubatong. Rudeboy is zanger in surfband The Phantom Four & The Arguido. Hij levert gastvocalen op de single Virgin Powder Part 1 (november 2011) van de Belgische band Drums Are For Parade. DJ DNA brengt in de zomer van 2012 bij Kytopia Records de single The Sum Of The Sound uit, als voorproefje op zijn soloalbum. De single bevat bijdragen van PAX (Kyteman Orchestra), Janne Schra (Schradinova), Torre Florim (De Staat) en de Amerikaanse rapper Kurtis Blow.

DJ DNA Mala Vita Rubatong The Phantom Four

2013

Rudeboy doet zijn eerste optredens met het trio Battles Of 1977.

Battles Of 1977

Discografie Urban Dance Squad

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Urban Dance Squad

Audio/Video Urban Dance Squad

Video Urban Dance Squad

De wilde wereld in
De wilde wereld in
Artantica
Artantica
Complete Interview
Complete Interview
Utrecht 1987
Utrecht 1987
Wereldplaat
Wereldplaat
De wilde wereld
De wilde wereld
Lenny Kravitz
Lenny Kravitz
Life and Perspectives
Life and Perspectives
Persona Non Grata
Persona Non Grata
Het einde
Het einde
Planet Ultra
Planet Ultra
Het prille begin
Het prille begin
Urban Dance Squad - Deepe...
Urban Dance Squad - Deeper Shade Of Soul
Urban Dance Squad - Fast ...
Urban Dance Squad - Fast Lane (Pinkpop 4 juni 1990)
Urban Dance Squad - No Ki...
Urban Dance Squad - No Kid - 1994
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De wilde wereld in

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer