Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VALENSIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - heden

Genre

gitaar, metal, symfonische rock, toetsinstrumenten, zang

Pseudoniemen

Metal Majesty

Valensia

Muzikaal wonderkind, dat op zijn debuutalbum meteen hoge ogen weet te gooien met een eigenzinnige kruisig van zeer uiteenlopende invloeden, variërend van Queen tot Kate Bush.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Juan van Emmerloot   drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1985   John Sonneveld
1996   Hans Eijkenaar
1999   Robby Valentine

Biografie Valensia

Muzikaal wonderkind, dat op zijn debuutalbum meteen hoge ogen weet te gooien met een eigenzinnige kruisig van zeer uiteenlopende invloeden, variërend van Queen tot Kate Bush.

In bezetting van

V   gitaar, toetsinstrumenten, zang

1971

Valensia wordt op 13 april 1971 in Den Haag geboren en heet dan volgens de overlevering voluit: Aldous Byron Valensia Clarkson.

1978

De familie Clarkson verblijft veelvuldig in Spanje, waar de kleine Aldous op 7-jarige leeftijd zijn publieke debuut maakt. Op het strand.

1979

Het duurt niet lang of hij krijgt een platencontract aangeboden, maar Aldous ouders houden het aanbod af omdat hij daarbij niet zijn eigen nummers mag spelen. Die schrijft het wonderkind dan namelijk al wel.

1992

De rest van de wereld neemt daar overigens pas in 1992 kennis van, via de debuut CD van Ami Winston. Aldous levert twee liedjes aan, waarop hij bijna alle instrumenten bespeelt en ook nog eens de achtergrondkoortjes zingt. Inmiddels verhuisd naar het Brabantse Waalwijk komt hij in de periferie van Vengeance terecht en hij is als toetsenist te horen op een tweetal door Erwin Musper geproduceerde demo's, die veel later zullen verschijnen op de afscheidscompilatie CD The Last Teardrop.

Erwin Musper Vengeance

1993

Op de eerste solo-CD van voormalig Vengeance zanger Ian Parry speelt Aldous een gitaarsolo in, te horen in het nummer Turn It Up. Zijn stijl ligt een beetje in de lijn van een topper als Steve Vai. Zelder eerder kon een Nederlandse muzikant zo goed uit de voeten op meer dan één instrument. Inmiddels heeft Valensia zelf al een platendeal op zak en eind 1993 verschijnt zijn eerste visitekaartje. Het epische nummer Gaia wordt meteen door Frits Spits opgepikt en brengt het vlak voor kerst tot de top van de Nederlandse hitlijsten. Robby Valentine, die zelf op Valensia's debuut meespeelt, laat Valensia op zijn beurt meezingen in het koortje van een Japanse bonustrack voor zijn debuut-CD Magic Infinity. Valensia ontvangt van Conamus de Zilveren Harp.

Frits Spits Ian Parry Robert Kempe Vengeance

1994

Maar liefst vier singles verschijnen er in 1994, maar alleen voor The Sun is een plek in de top 40 weggelegd. De debuut-CD Valensia – waarop Valensia's tante Emmy Verhey een gastrol vervult - loopt ondertussen wel behoorlijk goed, terwijl Gaia ook internationaal goede sier maakt. Meer dan een miljoen exemplaren gaan er uiteindelijk van over de toonbank. Waarvan met name veel in Zuid Oost Azië. Het album wint een Edison in de categorie Pop/Rock Nederlandse Herkomst.

Emmy Verhey

1995 - 1996

Valensia werkt druk aan een opvolger, waarvoor hij wederom vrijwel alle instrumenten bespeelt. Voorafgegaan door een vijf tracks tellend mini-album in december 1995, verschijnt in 1996 eindelijk het wederom in Wisseloord en onder produktionele leiding van Pim Koopman en John Sonneveld opgenomen K.O.S.M.O.S. Slechte promotie en een sterk veranderend muzikaal klimaat doen de CD en de twee daarvan afkomstige singles geen goed. Hoewel in Azië nog steeds goed op Valensia's muziek wordt gereageerd. Daar maakt Valensia uiteindelijk ook zijn podiumdebuut. In Nederland wordt een concert in Ahoy gepland, maar dat gaat uiteindelijk niet door.

1997

Een wisseling van de wacht bij platenmaatschappij Phonogram heeft voor Valensia ernstige gevolgen. De nieuwe man op de A&R afdeling wil iets moderners: namen als Oasis & Blur worden daarbij genoemd. Valensia maakt geen goede beurt door er van uit te gaan dat dat de naam van een nieuwe band is, zoals Hall & Oates. Hij probeert aan de verzoeken te voldoen. En gaat zelfs mee in suggesties als Alanis Morissette en Skunk Anansie. Het resultaat is te horen in 1998.

1998

Begin dat jaar verschijnt in Japan namelijk de nieuwe CD, die de titel Valensia '98 Blue Paraphernalian Dreams Of Earth's Eventide Whiter Future & Darker Present Soundspheres From New Diamond Age Symphonian Artworks To Yesterday's Westernworld Rockcraft Under The Raging Nineties Silver Promise Of The Happy Hundreds On The Break Of The New Millennium's Hazy Misty Dawn moet dragen, maar door veel mensen wordt afgekort tot Valensia '98. Valensia probeert zich op deze vlees noch vis plaat in bochten te wringen om zijn platenmaatschappij tevreden te stellen, maar slaat de plank daarmee helemaal mis. Phonogram besluit dan ook de CD niet in Nederland uit te brengen.

1999

Zomer 1999 verschijnt in Japan een CD onder de titel V, een nieuw samenwerkingsverband tussen Valensia en Robby Valentine. Twee wonderkids die allebei de neiging hebben dwars tegen heersende trends in te gaan. Valensia's broer David Clarkson speelt in enkele tracks mee op drums. In de tussentijd is Valensia namelijk bezig met wat hij zijn 'echte tweede CD' noemt. Goed werk heeft namelijk tijd nodig is het motto. Hij krijgt daarbij hulp van zijn broer David, die de drums zal bespelen. Teleurgesteld over de houding van platenmaatschappij Phonogram is Valensia vast van plan de CD desnoods alleen via Internet te koop aan te bieden.

Robby Valentine V

2000

In oktober verschijnt het album Gaia II in Japan en Korea. De distributie van de plaat verloopt niet naar wens en Valensia verlaat voor korte tijd de spotlichten om zich op zijn toekomst te bezinnen.

2001

In mei brengt Valensia Luna Luna uit, een zes nummers tellend 'lente-album' met ondermeer het nummer Hijo de la Luna dat in de jaren tachtig een hit is geweest van de spaanse groep Mecano.

2002

Valentine vs Valensia, het tweede album van V (Valensia en Robby Valentine), verschijnt eind mei in Japan. In juli komt het nieuwe solo-album The Blue Album uit. Valensia neemt daarop niet alleen alle instrumenten voor zijn rekening maar ook de productie, de mix en de videoclip.

2003

Het nummer Aquatica wordt het themalied van de Waterweek, de internationale conferentie over watermanagement die gepland staat voor maart maar wordt uitgesteld vanwege de Amerikaanse invasie in Irak. In mei verandert Valensia's imago nadat hij zijn wilde haren heeft afgeknipt. In dezelfde maand verschijnt het album The Queen Tribute. Zoals de titel aangeeft bevat de cd Queencovers. In oktober wordt bij Valensia RSI geconstateerd. De muzikant mag een tijdje geen computer aanraken. Het minialbum waar hij aan werkt wordt daarom uitgesteld. Rond kerst komt wel This Is Not A Drill uit, de eerste van drie metalalbums die Valensia met zijn nieuwe band Metal Majesty gaat uitbrengen voor het Japanse label Marquee Inc.

2004

The Blue Album uit 2002 wordt in februari door Escape Music uitgebracht in Europa. Een maand later verschijnt in Japan het minialbum Non Plugged. In mei krijgen zowel de single Man From Manhattan als het album Metal Majesty een Europese release, in juni gevolgd door een Queen Tribute die in de Benelux, Spanje, Italië, Denemarken, Zweden, Finland en Duitsland verschijnt. De plaat wordt aan het eind van het jaar in Brazilië uitgebracht. De muzikant woont al jaren in Spanje, maar vertrekt in het najaar samen met zijn gezin naar Los Angeles, Californië. Valensia doet in oktober samen met Jeff Scott Soto een kort optreden tijdens de Dutch Queen Confention. Het is zijn allereerste Nederlandse optreden.

2005

Het twee jaar oude lied Aquatica is tegen betaling te downloaden. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan de slachtoffers van de tsunami op tweede kerstdag 2004 in Zuidoost Azië. In januari verschijnt het album 2005 van Metal Majesty op het label Lion Music.

2006

Het laatste album samen met Robby Valentine onder de naam V heet NYMPHOPSYCHOSCHIZOPHONIC. De bijdragen van Valensia waren al eerder te horen in diens project Metal Majesty.

Discografie Valensia

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Valensia

Video Valensia

Valensia - 'Gaia' live @ ...
Valensia - 'Gaia' live @ Ekdom in de Ochtend
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Valensia - 'Gaia' live @ Ekdom in de Ochtend

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer