Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VINCENT HENAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

basgitaar, fusion, Surinaamse jazz

Vincent Henar

Basgitarist Vincent Henar (Paramaribo, 1958) is oprichter van de toonaangevende Afro-Caribische jazzband Fra Fra Sound uit Amsterdam. De formatie begint als vertegenwoordiger van de zogeheten Paramaribop en laat zich inspireren door muziek uit Afrika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Onder de noemer Fra Fra Big Band wordt opgetreden ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar

Biografie Vincent Henar

Basgitarist Vincent Henar (Paramaribo, 1958) is oprichter van de toonaangevende Afro-Caribische jazzband Fra Fra Sound uit Amsterdam. De formatie begint als vertegenwoordiger van de zogeheten Paramaribop en laat zich inspireren door muziek uit Afrika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Onder de noemer Fra Fra Big Band wordt opgetreden met een blazerssectie. Fra Fra Sound geeft concerten in meer dan vijftig landen in Europa, het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Azië en de Verenigde Staten. Een van de hoogtepunten is het optreden voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika tijdens de wereldmilieuconferentie in 2002. Henar is jarenlang als woordvoerder en producer betrokken bij de Associatie van Surinaamse Musici (SMA). Hij is oprichter van de Multi Music Federation en initiatiefnemer van verschillende multiculturele muziekeducatieprojecten in Amsterdam. Vincent Henar wordt in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In bezetting van

Fra Fra Sound   basgitaar

1958 - 1979

Na het overlijden van zijn vader verhuist Vincent Henar op zijn twaalfde met zijn moeder vanuit Suriname naar Amsterdam-Zuidoost. Hij zit een paar jaar op de MAVO, werkt in het jongerencentrum Kwakoe en volgt een opleiding tot jongerenwerker. Rond zijn zeventiende begint hij met het maken van muziek. Omdat hij zich niet thuis voelt op de muziekschool neemt hij privélessen van bassist Juan Pablo Nahar.

1980 - 1983

Vincent Henar begint met enkele andere jonge Surinamers in de Amsterdamse Bijlmermeer het ensemble Fra Fra Sound. Fra Fra is een Surinaams begrip voor het evenwicht tussen verschillende elementen. Het eerste concert vindt in 1981 plaats tijdens het Kwakoe Zomerfestival in de Bijlmer. Op de eerste, titelloze EP (1982) is moderne kaseko te horen. De bezetting op de plaat bestaat naast Vincent Henar uit pianist en arrangeur Glenn Gaddum, drummer Marius Tjon, gitarist Arthuro Castillion, tenorsaxofonist Eddy Braaf en trompettiste Saskia Laroo. De band doet in april 1983 mee aan de voorronde van de allereerste editie van de Grote Prijs van Nederland, maar gaat niet door naar de finale.

Fra Fra Sound Saskia Laroo

1984 - 1988

Fra Fra Sound moderniseert traditionele Surinaamse slagwerktradities als kaseko (dansmuziek), winti (rituele muziek) en kawina (amusementsmuziek). Bezettingswisselingen leiden tot nieuwe ideeën. Naast de toevoeging van jazzelementen uit de bebop en de modale jazz, komt het accent meer te liggen op ruimte voor improvisaties. Uit al deze verschillende muziekstijlen creëert de groep zeer originele en verfrissende Afro-Caribische jazz. Jazzmuzikanten waar Vincent Henar door is beïnvloed zijn onder anderen saxofonist Oliver Nelson, pianist Bobby Timmons en altsaxofonist Cannonball Adderley. Fra Fra Sound speelt bijna uitsluitend eigen composities en gaat op zoek naar muziekstijlen die hun oorsprong hebben in Afrika. Op het debuutalbum Panja Gazz (1987) zijn jazz, pop en traditionele muziek gefuseerd. De titel betekent 'plankgas'. Vincent Henar schrijft bijna de helft van de nummers. Na de opname van de plaat doet de groep een Britse tournee.

1989 - 1990

Aan het eind van 1989 gaat Fra Fra Sound voor het eerst naar Suriname, met speciale gast Franky Douglas op gitaar. Naast optredens verzorgen de bandleden ook workshops en er staat een benefietconcert voor SOS-kinderdorpen op het programma. De groep bestaat in deze periode naast Vincent Henar uit trompettist Charles Green, saxofonist Ben van den Dungen, percussionisten Jogi Gillis en Carlo Hoop, pianist Robin van Geerke en drummer Guno Kramer. Na de uitgave van de cd Third Life Stream (1990), met songmateriaal van onder meer Vincent Henar en Charles Green, wordt het tienjarig jubileum van de band gevierd met het speciale project Fra Fra Big Band met Green als muzikale leider. Onder deze naam worden gerenommeerde blazers aan de band toegevoegd, waardoor de koper- en rietsectie twaalf man telt. De Fra Fra Big Band oogst tijdens haar eerste tournee zoveel succes, dat besloten wordt naast de reguliere formatie te blijven bestaan. De muziek van Fra Fra Big Band is nauw verwant met die van Fra Fra Sound. Caribische en Surinaamse ritmiek vormen de basis van het muzikale concept. Daaroverheen klinken eigentijdse, geïmproviseerde Amerikaanse en Europese muziek, moderne West-Afrikaanse stadsmuziek, spirituele gezangen en gospel. Het repertoire bestaat voor het grootste deel uit composities en arrangementen van de leden van het orkest.

Ben van den Dungen Franky Douglas

1991 - 1995

De bezetting van Fra Fra Sound wisselt regelmatig met onder meer bijdragen van de Amerikaanse trompettist Benny Baily (als tijdelijke vervanger van Charles Green), altsaxofonist Benjamin Herman en gitarist Patrick Sedoc. De plaat A Tan So van de Fra Fra Big Band bevat een registratie van het optreden in het Bimhuis in 1992. Fra Fra Sound verzorgt in 1994 tijdens een tournee door Zuid-Afrika workshops, clinics en masterclasses met zwarte jongeren op een muziekschool in de township Daveytown. De band speelt er met groot succes op een van de eerste grote festivals na de vrijlating van Nelson Mandela. Naast Fra Fra Sound beheert Henar het ideële managementbureau Samponé Music Productions, een organisatie die de belangen behartigt van migranten in Nederland die muziek maken.

Benjamin Herman

1996 - 1998

Fra Fra Sound treedt in 1996 op tijdens het Plaza Jazz Festival in Havana, Cuba. Na het concert in juli 1997 op North Sea Jazz reizen de Amsterdammers naar Afrika voor optredens in Burkina Faso, Mali, Senegal, Ghana en Ivoorkust. In hetzelfde jaar speelt de band een intensieve twee weken samen met de Amerikaanse trompettist Lester Bowie. Fra Fra Sound gaat langs de theaters met een aantal gastvocalisten, onder wie Oscar Harris en Gerda Havertong, en speelt met hen een subtiele variant op kaseko. Het verslag daarvan is te horen op de cd Kaseko Revisited (Kotabra) (1997).

Oscar Harris

1999 - 2001

De groep tourt door West-Afrika en treedt onder andere op in de Malinese hoofdstad Bamako. Eind mei 1999 verschijnt de plaat Mali-Jazz. Het is een eerbetoon aan de Malinese muziek. De cd is opgenomen in Amsterdam en Bamako. Er doen diverse Malinese topmusici op mee die de groep ontmoet heeft tijdens de tournee. Ter gelegenheid van het verschijnen van de plaat geeft Fra Fra Sound twee concerten samen met speciaal daarvoor overgevlogen Malinese gastmusici. De groep werkt in 2001 aan een serie kinder-, jeugd- en jongerenvoorstellingen. Daarnaast wordt een project gestart waarin de muziek van Fra Fra Sound wordt gecombineerd met gesproken woord en stand-up comedy.

2002 - 2004

Fra Fra Sound speelt in augustus 2002 in Johannesburg tijdens de wereldmilieuconferentie. Een maand later tourt de band door de Verenigde Staten. In april 2003 verschijnt het album Kultiplex. Naast geluiden uit traditionele Surinaamse muziek bevat de cd ook hedendaagse invloeden. De groep gaat op tournee door Nederland en vliegt in september 2003 opnieuw naar de Verenigde Staten voor optredens. In het voorjaar van 2004 doet Fra Fra Sound een tournee onder de naam Fra Fra Big Band Met Vocale Gasten. De drie vocalisten die meereizen zijn Denise Jannah, Robert Sordam en Carlo Goedhart. Dit jaar brengt Fra Fra Sound ook een eerbetoon aan de legendarische tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911-1963). De band maakt nieuwe arrangementen van diens composities en brengt die samen met gastzanger Carlo Goedhart uit op cd Kulembanban: Kid Dynamite Tribute. Fra Fra Big Band staat onder meer in een uitverkocht Concertgebouw.

Denise Jannah Kid Dynamite

2005

Vincent Henar is initiatiefnemer van de Damsko United Brass Band, een multicultureel leerorkest als kweekvijver voor nieuw Amsterdams talent. Ondanks de naam is het orkest geen bigband of traditionele Amerikaanse brassband, al voert het blaaswerk wel de boventoon. Op het repertoire staat funk, kaseko, West-Afrikaanse highlife en jazz. In latere jaren is saxofonist Efraïm Trujillo de orkestleider. Fra Fra Sound treedt op in Bulgarije, Mexico, Mali en Marokko en reist naar West-Afrika, onder meer voor optredens in Burkina Faso op het festival Jazz à Ouaga. Tijdens de optredens speelt de Amerikaanse saxofonist Richard Howell als tijdelijke invaller voor Efraïm Trujillo. Op drums speelt Harvey Writh. In november viert de groep het 25-jarige jubileum, onder meer met een tv-special in het programma Vrije Geluiden van de VPRO en een feestelijk optreden op 18 november in het Bimhuis.

2007

Op 8 december presenteert Fra Fra Sound in het Bimhuis het tiende album Dya So (Right Here). Op de plaat brengen de muzikanten onder meer odes aan de Afrikaanse drummers Fodé Youla en Doudou N'Diaye Rose.

2010 - 2011

Fra Fra Sound viert in 2010 het dertigjarig jubileum en presenteert 20 maart in het Bijlmer Parktheater het album Black Dutch & More. Jazzmuzikant Ghasem Batamuntu levert tijdens het optreden een gastbijdrage spoken word. Op uitnodiging van Instituto Plataforma Brasil is Fra Fra Sound van 19 juni tot en met 2 juli 2011 'artists in residence' in São Paulo. De band treedt met rapper Blaxtar op tijdens het Cidadania Cultural Festival 2011 en geeft workshops voor jongeren en lokale musici op scholen, in buurtcentra en bij culturele organisaties in twee verschillende Braziliaanse regio's: Vale do Paraíba (Pindamonhangaba, Tremembé en Taubaté) en Baixada Santista (Cubatão en Santos). Vincent Henar wordt in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau als blijk van waardering voor hoe hij en zijn band de stad Amsterdam en de multiculturele samenleving een gezicht weet te geven, voor zijn rol als ambassadeur van de Nederlandse en Surinaamse cultuur en voor zijn inzet voor (jong) muziektalent en muzikale scholing.

2012 - 2016

Henar staat aan de basis van Multi Origin Music Activation (MO Music Activitation). Deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling van Afro-Caribische muziek en laat kinderen, jongeren en volwassenen door middel van workshops de rijkdom en kracht ontdekken van muziek met zwarte roots. Hij treedt op met verschillende formaties die uit MO Music Activitation voortkomen, zoals Nyun Pransun ('nieuwe aanwas'). Fra Fra Sound verzorgt de muziek bij de muziektheatervoorstelling Sophie en Nola van theatergroep Urban Myth met actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Thirsa van Til. De groep viert in december 2015 in het Bijlmer Parktheater het 35-jarige jubileum met de Amerikaanse steelpanspeler Andy Narell als speciale gast. Vincent Henar maakt samen met onder meer enkele andere leden van Fra Fra Sound deel uit van de Galloway Big Band van de in Nederland woonachtige trombonist T.S. Galloway uit Chicago. Op de cd Bronzeville van de Galloway Big Band speelt ook de Amerikaanse drummer Ernie Adams mee als speciale gast. In oktober 2016 reist Fra Fra Sound weer naar Suriname voor de 14e editie van het Suriname Jazz Festival.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vincent Henar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer