Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VITAMIN X

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1997 - heden

Genre

hardcore, straight edge, thrashmetal

Vitamin X

Het Amsterdamse Vitamin X wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste hardcore punkbands van de afgelopen jaren. De band doet uitgebreide tournees door de Verenigde Staten (meer dan 120 optredens), Japan, Europa en Zuid-Amerika. Vitamin X staat bekend om de wilde en energieke shows waarin participatie van ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marko Korac   zang
Wolfi Eggebrecht   drums
Marc Emmerik   gitaar, zang
Alex Koutsman   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Ries Doms   drums
Johannes   drums
Paolo Gaiairsa   drums
Eric Ankersmit   gitaar, zang
Wim Koster   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2002   The Spades

Biografie Vitamin X

Het Amsterdamse Vitamin X wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste hardcore punkbands van de afgelopen jaren. De band doet uitgebreide tournees door de Verenigde Staten (meer dan 120 optredens), Japan, Europa en Zuid-Amerika. Vitamin X staat bekend om de wilde en energieke shows waarin participatie van het publiek centraal staat. De band mixt snoeiharde, snelle hardcore punk met rockriffs, gelardeerd met politieke en maatschappijkritische teksten. Ondanks het succes blijft de band trouw aan het 'Do It Yourself'-principe.

1997

Geïnspireerd door hardcore punkbands uit de jaren tachtig als Black Flag, Minor Threat en Bad Brains richten gitarist/zanger Marc Emmerik, zanger Marko Korac en gitarist/zanger Eric Ankersmit Vitamin X op. Drummer Johannes en bassist Marko Response completeren de bezetting en optredens volgen al binnen een maand, onder meer in de Melkweg. Alle bandleden zijn straight edge. In mei neemt de band in de Yland Studios (Nitwitz, Hydromatics) een demo op en een nummer voor een compilatie EP van het straight edge label Commitment Records, waarop de nieuwste Nederlandse hardcore bands vertegenwoordigd zijn, met naast Vitamin X onder meer Oil en Mainstrike.

Oil

1998

Op het Commitment label verschijnt de eerste EP SE Crew opgenomen door Frans Hagenaars (Excelsior). Naast vele optredens in Nederland volgt ook het buitenland met tournees door België en Duitsland. Marko Response verlaat de band en Vitamin X gaat verder als viermansformatie.

Frans Hagenaars

1999

Ook de tweede EP Once Upon A Time (Commitment Recs) is geproduceerd door Frans Hagenaars. Twee Europese tournees volgen (Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Zwitserland, Kroatië, Slovenië en Italië). Eric Ankersmit verlaat de band en Alex Koutsman, al bij de band betrokken vanaf het begin, treedt toe tot Vitamin X. De snelle, agressieve hardcore punk blijkt zeer aan te slaan in de Verenigde Staten en de band neemt een nummer op voor het Amerikaanse label DIY Records. Diverse Amerikaanse en Europese labels tonen interesse in de band.

2000

Het eerste album See Thru Their Lies verschijnt op het Amerikaanse label Underestimated Records (zowel op cd als op vinyl) en het Italiaanse SOA Records. De plaat wordt opgenomen in de legendarische punkstudio Koeienverhuurbedrijf, bekend van punkbands als BGK, The Ex en het Italiaanse Negazione. De combinatie van snelle, korte nummers met politiek getinte teksten slaat aan en de recensies zijn lovend. Het Amerikaanse punkfanzine Short Fast And Loud opent de recensie met `this is one of the strongest albums I've ever heard´. Het gerenommeerde Amerikaanse punkblad Maximum Rock and Roll vraagt de band voor een uitgebreid interview. Drummer Johannes wordt vervangen door Geert Jan Davelaar (Betercore). In deze bezetting toert Vitamin X regelmatig door Europa en is de band in december de eerste buitenlandse band die in het Servische Belgrado speelt na de val van Milosovic.

2001

De EP People That Bleed verschijnt op het Havoc label, het grootste onafhankelijke toonaangevende punk- en hardcorelabel van Amerika. De plaat is opgenomen door Menno Bakker (NRA, Human Alert) en de recensies zijn zo mogelijk nog meer lovend. Het vernieuwende aan de plaat is de combinatie van ultrasnelle stukken afgewisseld met rockriffs, zonder de punkgeest uit het oog te verliezen. In de lente gaat Vitamin X voor 24 shows naar de Verenigde Staten, met Ries Doms (later The Spades en Reaching Forward) op drums. Ze spelen in een uitverkocht CBGB's te New York, en zijn headliner op het roemruchte ChigacoFest, waar Marc zijn gitaar stukslaat, de zaal door politie wordt ontruimd, en roadie Felix (na door een dicht raam te zijn gesprongen) in de gevangenis belandt. De reputatie groeit en de band is hoofdact op Europa´s grootste punkfestival FluffFest in Tsjechië, waar hun show halverwege de set door de organisatie wordt beëindigd wegens `te groot enthousiasme van het publiek´. In augustus verschijnt in de Maximum RNR een lijst met de 70 belangrijkste hardcorepunk bands van de afgelopen jaren, hierin slechts vijf Europese bands: vier Scandinavische bands en Vitamin X. De band is ook populair in Azië waar in Indonesië en Maleisië officiele cassettes uitkomen, en de Filippijnse band Feud op hun release No Surrender een nummer van Vitamin X covert.

The Spades

2002

In januari staat de band op het Noorderslag Festival en nemen de muzikanten voor het label Havoc het tweede album Down The Drain op, weer met Menno Bakker achter de knoppen. Wederom zijn de recensies zeer goed en de plaat verkoopt dan ook uitstekend (ruim 10.000 stuks). De tweede Amerikaanse tournee omvat 47 optredens inclusief een show in Mexico, met op drums Italiaan Paolo Gaiarsa die Geert-Jan is opgevolgd. Veel shows zijn uitverkocht en ook nu is Vitamin X hoofdact op Chicago Fest en Minneapolis ThrashFest. Daarna volgen radio-optredens in Chicago, Providence en Baltimore (later uitgebracht als de live EP Poison Eyes). Tijdens drie Europese tournees speelt de band onder meer in Ierland, Schotland, Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en België.

2003

In maart vertrekt de band voor 17 shows en een tv-optreden naar Brazilië. Tevens worden beide albums voor de Zuid-Amerikaanse markt uitgebracht door de labels Peculio Discos en Usina De Sangue. Naast de gebruikelijke Europese tournees gaat Vitamin X later in het jaar voor vijftien optredens naar Japan waar voor het Japanse label Good Luck Records de zes nummers tellende cd Random Violence wordt opgenomen. Cassettes verschijnen in Polen en Maleisië.

2004

De band neemt het album Bad Trip op, algemeen beschouwd als het beste wat de band tot dan toe heeft uitgebracht. De combinatie van rock met hardcore punk neemt hier zijn ultieme vorm aan. Een Zweedse recensent vraagt vertwijfelt zich af ´how can they keep getting better and better when each release is maxed out to perfection?´. Vitamin X reist naar de Verenigde Staten voor een tournee van meer dan vijftig optredens. De band is hoofdact tijdens alle avonden, inclusief CBGB's, ThrashFest en ChicagoFest. Ook is er een optreden voor Maximum RNR radio in San Francisco. Later dat jaar speelt de band onder meer op Ieperfest te België en voor 10.000 man op het Franse Fury Fest (met bands als Slipknot, Agnostic Front en Zeke).

2005

De band tourt veel door Europa en speelt in IJsland, Spanje, Polen, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Macedonië en Frankrijk. Drummer Wim Koster (afkomstig van DanDare) heeft Paolo ondertussen vervangen. Ook wordt er weer op festivals gespeeld (ThrashFest Nederland, SucksNSummer Open Air Duitsland). In augustus volgt een Britse tournee en een optreden in Ierland. De 7'' Rip It Out met daarop zeven tracks, opgenomen in Studio 195, verschijnt op Havoc. Na twee shows in Duitsland reist de band in november voor vier weken naar het Verre Oosten voor optredens in Japan, Australië, Singapore, de Filippijnen, Indonesië en Maleisië. Na de tournee verblijft zanger Marko nog acht weken in Azië. Tijdens de tournee door het Verre Oosten is Boka van de Braziliaanse punk hardcoreband Ratos De Porao (met platen op het label Alternative Tentacles) de drummer. Ter gelegenheid van deze tournee wordt er in Indonesië, Maleisië en Singapore een 'Best Of'-cd uitgebracht getiteld Pissed Off: A Vitamin X Best Off Collection met daarop 36 tracks. De single Rip It Out verschijnt als Indonesische cassetteversie op het label Stop 'N' Go Records.

2006

Het hele jaar door doet Vitamin X veel shows in Duitsland. In mei volgt een Franse tournee met vier shows en in juni staat de band op het Loco Loco Fest in België. Na de zomer vervangt Wolfi Eggebrecht drummer Wim Koster (die verder gaat met eigen projecten). In november vertrekt de band voor de tweede keer naar Brazilië voor elf shows. Tijdens deze tour speelt de band acht nummers live in de studio voor MTV Brazil in het programma Gordo Freak Show. Aan het eind van het optreden ontstaat grote chaos tussen fans en security nadat de band de instrumenten heeft stukgeslagen. Dit optreden vestigt de naam van de band en de cluboptredens zijn een groot succes, eindigend in een optreden op het uitverkochte Verdurada Fest met meer dan 1500 mensen.

2007

De eerste drie maanden staan in het teken van veel shows en festivals in Duitsland. In maart speelt de band in Amsterdam op het uitverkochte reünieconcert van Lärm, waarbij een gedeelte van de show wordt gespeeld in de originele bezetting (met Johannes op drums). In april volgt een Italiaanse tournee o.a. Rome, Bologna, Milaan, Venetië en in mei een tournee door Groot-Brittannië o.a. in Bradford, Sheffield en Londen. Daarna volgen onder meer de festivals Free Edge Conspiracy in Chambray-Lès-Tours (juni), Fluff nabij Pilsen, Tsjechië (juli) en Sucks'n' Summer in Leisnig (augustus). Verder concentreert de band zich op het in de Verenigde Staten op te nemen nieuwe album dat later in het jaar uitkomt.

Lärm

Discografie Vitamin X

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vitamin X

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer