Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VOCAALLAB NEDERLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

vocaallab nederland

Periode

2002 - 2014

Genre

hedendaags, muziektheater

VocaalLAB Nederland

VocaalLAB Nederland is een internationale werkplaats en productiehuis voor zangers en componisten. Het ontwikkelt en produceert nieuwe vocale muziek in combinatie met toneel, dans, film, beeldende kunst en andere kunstvormen. Binnen de werkplaats van VocaalLAB werken zangers samen met componisten, dirigenten, regisseurs, acteurs en choreografen. VocaalLAB produceert jaarlijks voorstellingen voor ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2013   Yannis Kyriakides

Biografie VocaalLAB Nederland

VocaalLAB Nederland is een internationale werkplaats en productiehuis voor zangers en componisten. Het ontwikkelt en produceert nieuwe vocale muziek in combinatie met toneel, dans, film, beeldende kunst en andere kunstvormen. Binnen de werkplaats van VocaalLAB werken zangers samen met componisten, dirigenten, regisseurs, acteurs en choreografen. VocaalLAB produceert jaarlijks voorstellingen voor vooraanstaande podia en festivals in binnen- en buitenland. Aan verschillende educatieve projecten en muziektheatervoorstellingen werken kunstenaars uit diverse andere disciplines mee. Sinds de oprichting zijn vele nieuwe werken geschreven voor en uitgevoerd door VocaalLAB.

2002

VocaalLAB Nederland wordt opgericht door Romain Bischoff.

2004 - 2005

VocaalLAB brengt twee producties: 'Being a refugee: the container' van componist Artyom Kim en 'Being a refugee: maanschemering' van Ron Ford op een libretto van Janine Brogt.

Ron Ford

2005 - 2006

Gedurende meerdere workshops creëren jongeren samen met professionele musici van VocaalLAB de muziekvoorstelling 'Rough girls' tijdens het Yo! Opera festival. Deze manier van werken verruimt de muziekbeleving van jongeren en creëert een nieuw publiek voor hedendaagse muziek.

2006 - 2007

Dit seizoen maakt VocaalLAB zeventien eigen producties met in totaal 72 uitvoeringen en meer dan vijfduizend bezoekers. Producties zijn onder meer het slotconcert bij de Internationale Gaudeamus Muziekweek, de productie 'Getijden' met muziek van Robert Heppener tijdens het Karavaan Festival en '... wird der Faden meiner Seele reiβen...'.

2007 - 2008

De productie van het jongerenproject 'Alive & kicking!' wordt getoond op het Yo! Opera Festival. Tijdens Dansity Amsterdam wordt de productie 'Decoyed' opgevoerd en tijdens het Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch de productie 'Zingmond' op muziek van Alison Isadora en Yves De Mey. Met 'Caisson 1,17 meter onder NAP' verzorgt VocaalLAB de opening van het Underground Festival Amsterdam.

2008 - 2009

VocaalLAB maakt een definitieve professionaliseringsslag door zowel de artistieke als de zakelijke leiding verder uit te bouwen. VocaalLAB bestaat nu uit een directeur, een artistieke en een zakelijke staf.

2009 - 2010

VocaalLAB brengt 'Diamanten' met de solisten Jennifer van der Hart, Camille Hesketh, Esther Kuiper en Francine Vis in Muziekgebouw aan 't IJ. In het Energiehuis te Dordrecht brengt VocaalLAB in coproductie met Muziektheater Hollands Diep 'Lege wieg/Bos besik', een nieuwe opera van componist Seung-Ah Oh. Zestien VocaalLAB-solisten zingen op uitnodiging van De Nederlandse Opera 'A dog's heart', een opera van de Russische componist Alexander Raskatov. De voorstellingen vinden plaats in Het Muziektheater in Amsterdam.

2011

Op 3 april vindt de preview plaats van de hiphop breakdance opera 'MonteverdISH'. Deze co-productie van cross-over dansgezelschap ISH met VocaalLab is een transformatie van de opera 'l'Incoronazione di Poppea' van componist Claudio Monteverdi tot een eigen stuk over streven naar macht en de kracht van liefde.

2014

In de zomer gaat Woyzeck – Een Waanopera in première. Het wordt uitgevoerd door de operazangeressen van VocaalLAB en de mannen van theatergroep Project Wildeman. Het is een rauwe interpretatie van de zaak Woyzeck, één van de bekendste crimes passionels uit de geschiedenis. Naast Georg Büchners toneelstuk Woyzeck dienen ook historische documenten over de roemruchte zaak ter inspiratie.
Romain Bisschof zet zijn werk voor onorthodoxe opera en muziektheater vanaf 2014 voort onder de naam Silbersee.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's VocaalLAB Nederland

Audio/Video VocaalLAB Nederland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer