Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

VULTURE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1983 - 1993

Genre

metal

Vulture

Rotterdamse band, die aanvankelijk sterk profiteert van de populariteit van op Amerikaanse leest geschoeide heavy metal, maar ondanks twee volwassen CD's niet doorbreekt en inmiddels opgeheven is.
Volledige biografie...

Bezetting

Ed Van Savooyen   basgitaar
Mad Mag van der Heyden   gitaar
Pieter Oosterman   gitaar
Rick Ritman   zang
Dirk Bruinenberg   drums

Overige muzikanten

André Tolhuis   gitaar
René Debets   zang
Richard van Leeuwen   drums
Jan Zwager   gitaar
Robert Soeterboek   zang

Genoemd in de biografie van

1991   Bodine

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

12-8-20, Summer Breeze, Dinkelsbühl

Biografie Vulture

Rotterdamse band, die aanvankelijk sterk profiteert van de populariteit van op Amerikaanse leest geschoeide heavy metal, maar ondanks twee volwassen CD's niet doorbreekt en inmiddels opgeheven is.

1983 - 1989

Vulture wordt opgericht, met in eerste instantie Robert Soeterboek als zanger en André Tolhuis als gitarist. Vulture timmert meteen publicitair flink aan de weg. Twee nummers verschijnen op de Heavy Touch-verzamel-lp, terwijl de band dankzij een videoclip regelmatig op MTV, RTL en Ikon te bewonderen is. Dankzij optredens met Amerikaanse grootheden als Manowar, Laaz Rockit en Overkill groeit de populariteit van Vulture snel in de tweede helft van de jaren '80.

1990

In 1990 wordt in de CAT-studio van de ex-leden van Catapult een eerste cd opgenomen voor Overdrive, een sub-label van het Nederlandse VIA. In een omgeving waar doordeweeks smartlappen en carnevalsliederen worden opgenomen, komt een debuut tot stand dat compositorisch sterk is. De reacties vanuit de pers zijn gematigd postief, maar de cd forceert geen doorbraak voor Vulture.

Catapult

1991

Een voorkeur voor melodieuze rock brengt zanger Robert Soeterboek ertoe Vulture te verlaten. Hij duikt later op in de bluesy formatie My Brother Jake. Gitarist André Tolhuis wil juist een extremere kant op en laat Vulture achter zich ten favoeure van Sinister. De twee muzikanten worden vervangen door respectivelijk Rick Ritman, afkomstig uit het lokale Abyss en Pieter Oosterman (ex-Riptide).

Sinister

1992

Ondanks de magere verkoopcijfers van het debuut mag Vulture in 1992 andermaal de CAT-studio in. Easier To Lie klinkt beter en vooral moderner in vergelijking met de eerste plaat. Toch wordt de cd nauwelijks opgemerkt. Wellicht omdat deze uitkomt in het jaar dat grunge om zich heen grijpt en Vulture in veel ogen opeens gedateerd is. De band treedt weinig op en valt langzaam uit elkaar. Diverse ex-Vulture muzikanten treden nadien nog regelmatig op als Nostalgica, een coverband die hardrock-covers uit de jaren '80 speelt (o.a. Metallica, Kreator). Veel van die optredens vinden plaats in de Blokhut, een hardrockkroeg in Rotterdam die deels bestiert wordt door diezelfde muzikanten. Zanger Rick Ritman is vanaf 1997 enige jaren frontman van de melodieuze powerrockband Smalltown Nobodies.

Smalltown Nobodies

Discografie Vulture

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Vulture

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer