Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WE VS. DEATH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

We vs. Death

Periode

2000 - heden

Genre

instrumentaal, post-rock

Online

Officiële website

We vs. Death

We vs. Death is een Utrechtse band die in eerste instantie melancholische, filmische instrumentale postrock speelt, vergelijkbaar met de Canadese band Godspeed You! Black Emperor. In deze periode is de trompet van Paul Hoek bepalend voor het geluid van de band. Vanaf het album A Black House, A Coloured Home ...
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Hoek   trompet
Wouter Kors   gitaar
Thomas Sohilait   gitaar
Marten Timan   basgitaar

Overige muzikanten

Gerben Houwer   drums, zang
Maarten Houwer   engineer
Bart de Kroon   gitaar, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2005   Pien Feith

Biografie We vs. Death

We vs. Death is een Utrechtse band die in eerste instantie melancholische, filmische instrumentale postrock speelt, vergelijkbaar met de Canadese band Godspeed You! Black Emperor. In deze periode is de trompet van Paul Hoek bepalend voor het geluid van de band. Vanaf het album A Black House, A Coloured Home (2009) neemt drummer Gerben Houwer de vocalen voor zijn rekening. De inspiratie komt van Amerikaanse groepen als Fugazi, Neutral Milk Hotel en Pavement.

2000 - 2005

Geïnspireerd door onder meer Godspeed You! Black Emperor, Q And Not U en Black Heart Procession begint We vs. Death met optredens in de regio Utrecht. De band speelt filmische instrumentale postrock. De ernst van de muziek wordt tijdens optredens gerelativeerd door de melige aan- en afkondigingen van trompettist Paul Hoek. We vs. Death vindt aansluiting bij geestverwanten van het Utrechts/Amsterdamse label Zabel en brengt in 2001 een eerste, vier nummers tellende single uit. Deze uitgave wordt in 2003 gevolgd door het splitalbum The Message Is… met de Belgische band Tom Sweetlove. In juli 2003 staat We vs. Death in de finale van het Geheim Van Utrecht, maar net als de andere postrockband Sennen komt de band niet als winnaar uit bus. We vs. Death opent 2004 met een set op het festival Noorderslag te Groningen. De derde release op Zabel is in 2004 een gedeeld album met het Deense Green Concorde. De bezetting in deze periode bestaat naast Hoek uit drummer Gerben Houwer, bassist Marten Timan en de gitaristen Wouter Kors en Bart de Kroon (tevens toetsen). Live wordt de band soms aangevuld met viool. Houwer speelt daarnaast ook in (Way Of) The Fire Harvest en Kors in The Walt. Naast optredens in Nederland speelt We vs. Death in Engeland, Frankrijk, Denemarken, Canada, Polen en Rusland. In de zomer spelen twee leden van We vs Death mee tijdens enkele Europese optredens van de Canadese band Great Lake Swimmers. Tot veler verrassing doet We vs. Death in december 2005 mee aan de Grote Prijs Van Nederland. De bokaal gaat dat jaar naar Silence Is Sexy.

Silence is Sexy

2006 - 2008

We vs. Death In januari gaat de band de studio in voor opnamen van een eerste volwaardige cd. Het debuutalbum We Too Are Concerned | We Are Too Concerned komt uit in mei 2006 en verschijnt een jaar later in Japan. Net als bij eerdere uitgaven wordt de hoes ontworpen door vaste ontwerper Roel Dalhuisen. Performancekunstenaar Jeremiah Day zorgt voor de begeleidende teksten. Op de bijgaande dvd worden enkele nummers visueel vertaald door filmmaker Boudewijn Rosenmuller. Opnieuw reist We vs. Death naar Canada en Rusland voor optredens. Samen met de Groningse band Audiotransparent deelt We vs. Death de tweede single in de serie vinylsingles van de Dutch Indies Singles Club, een initiatief van de indielabels Zabel, Excelsior, Living Room en Rara Records. Bart de Kroon speelt vanaf 2007 enige tijd bas in de band van Pien Feith. 2008 staat voornamelijk in het teken van het schrijven van nieuw materiaal. Enkele van de schaarse optredens vinden in september plaats tijdens een korte Duitse tournee.

Pien Feith

2009

Het tweede album A Black House, A Coloured Home laat een rauwer geluid horen en bevat voor het eerst vocalen, verzorgt door drummer Gerben Houwer. Bart de Kroon maakt ondertussen deel uit van Mercy Giants en heeft plaats gemaakt voor gitarist Thomas Sohilait. De opvallende verpakking van de plaat is ontwikkeld door Roel Dalhuisen in samenwerking met Sander Polderman. Twee weken voor de officiële release en de cd-presentatie in Tivoli De Helling verspreidt de band het album gratis via de BitTorrent-site Mininova. De fysieke plaat komt uit op het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up Truck. Door persoonlijke omstandigheden moet de Europese tournee worden uitgesteld, maar de band is wel te zien in Gent, Enschede en Duisburg. Gitarist Thomas Sohilait brengt in september met zijn garagepunkband Schotel Van De Dag een split-10” uit met de Utrechtse indierockband Lost Bear.

Mercy Giants

2010

Het label Beep! Beep! Back Up The Truck brengt in februari het tweede album A Black House, A Coloured Home uit op vinyl. Dankzij het Duitse label Sinnbus komt de plaat ook uit in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Eind februari doet We vs. Death een aantal optredens in Duitsland ter promotie van het album. Van voormalig bandlid Bart de Kroon verschijnt het eerste soloalbum A Brilliant Window Niche onder de naam Homemade Empire. Na tien jaar trouwe dienst nemen drummer Gerben Houwer en We vs. Death als goede vrienden afscheid van elkaar. De band zegt geplande optredens af en gaat op zoek naar een vervanger.

Homemade Empire

2012

Van Gerben Houwers band The Fire Harvest verschijnt in november de eerste, titelloze EP, uitgebracht op een tweedehands cassette.

The Fire Harvest

Discografie We vs. Death

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's We vs. Death

Audio/Video We vs. Death

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer