Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WEEKEND AT WAIKIKI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1983 - heden

Genre

new wave

Online

Officiële website

Weekend at Waikiki

Friese zevenmansformatie met bombastische, aan Simple Minds, Talking Heads en zelfs Bowie verwante muziek. Halverwege de jaren '80 de fakkeldragers van de 'Friese Bries'.
Volledige biografie...

Bezetting

Thijs Helfrich   zang
Wijnand Helfrich   toetsinstrumenten, zang
Jan Dijksma   basgitaar
Tom Holkenborg   drums, producer, remixer
Henk Gubbels   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Han Raggers   gitaar
Joris Vos   synthesizer
Eelco Engelsma   gitaar
Boelie Winter   drums
Howard Clements   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1988   Nerve
1990   Ernst Langhout
1994   Nerve
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Weekend at Waikiki

Friese zevenmansformatie met bombastische, aan Simple Minds, Talking Heads en zelfs Bowie verwante muziek. Halverwege de jaren '80 de fakkeldragers van de 'Friese Bries'.

1983

Weekend At Waikiki wordt te Wolvega opgericht door Henk Gubbels, Jelke Haisma, Wijnand en Thijs Helfrich, gitarist Han Raggers, toetsenist Harry Raggers en drummer Boelie Winter. De acht muzikanten, aangevuld met geluidstechnicus Raymond Buis en lichtman Klaas Pen, kennen elkaar van middelbare school en delen een gemeenschappelijke liefde voor Roxy Music en David Bowie.

1984

Het eerste optreden, een groepenpresentatie van Friese bands, wordt uitgezonden door KRO's Rocktempel. Bij de Grote Prijs Van Nederland bereikt Weekend At Waikiki de halve finale.

1986

Op het onafhankelijke Top Hole-label verschijnt de mini-elpee Perfect Punishment dat met de singles Love In The Most Peculiar Way en No Way Out ook invloeden van Simple Minds en T.C. Matic verraadt. Met een reeks sterke optredens door het hele land werpt Weekend At Waikiki zich op als fakkeldrager van de Friese Bries. In de loop der tijd verhuizen zes bandleden naar Groningen en heeft Harry Raggers de band inmiddels verlaten.

1987

In januari speelt Weekend At Waikiki op het Noorderslag Festival. In dit jaar verschijnt op Top Hole de tweede mini-elpee Villa die zijn naam ontleent aan het kapitale pand waar de leden van Waikiki wonen en repeteren. Hier wordt ook Villa met behulp van de Fairlight-computer van producer Attie Bauw opgenomen. Op Villa wordt de lijn van de eerste mini-elpee doorgetrokken en opnieuw tourt de band uitgebreid door Nederland.

1988

Weer op Top Hole verschijnt het door de band zelf geproduceerde Casa. Het groepsgeluid krijgt een meer ingetogen wending. Qua invloeden verschuift de band meer richting Japan en Talking Heads terwijl de strakke, funky ritmes blijven bestaan. Inmiddels verlaat ook Han Raggers de band en vervangt Tom Holkenborg hem. In de zomer van 1988 verschijnt op Top Hole de compilatie-cd Casa Grande. Naast al of niet opnieuw opgenomen versies van oude nummers, staan op Casa Grande een vijftal nieuwe nummers. Een cover van The Osmonds' Crazy Horses en het eigen You Could Be Mine, dat vergezeld gaat van een videoclip, komen uit als single. Casa Grande krijgt van de jury van de Edison een eervolle vermelding. In september tourt Weekend At Waikiki een week door Polen.

1989

In april doet de band tien optredens in Rusland. In oktober verlaat Boeli Winter de band en neemt Tom Holkenborg plaats achter de drumkit.

1990

In het voorjaar tourt het sextet door Nederland waarbij de bombastische danswave dynamischer klinkt dan ooit. Het virtuoze marimba- en percussiespel van Jelke Haisma bepaalt sterk de sfeer. In mei speelt Weekend At Waikiki drie weken in Rusland waar men deelneemt aan een zich per schip verplaatsend festival. Terwijl de VARA tv-opnames maakt, worden alle belangrijke steden langs de Wolga aangedaan.

1994

In dit jaar verschijnt het album Sputnik. Gitarist Eelco Engelsma vervangt Henk Gubbels. Inmiddels heeft Howard Clements de stokken overgenomen van Tom Holkenborg die zich is gaan richten op Nerve en later Junkie XL, waar Henk Gubbels ook in op duikt. Na de sloop van de Villa is de band naar een boerderij in Kierwindeweel verhuisd.

Junkie XL Nerve

2009

Weekend At Waikiki is nooit officieel opgeheven, maar jarenlang niet actief. Het vijfentwintigjarig bestaan is reden voor een aantal reünieoptredens in het voorjaar in de Noordelijke provincies waaronder een afgeladen optreden in Simplon te Groningen.

Discografie Weekend at Waikiki

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Weekend at Waikiki

Audio/Video Weekend at Waikiki

Video Weekend at Waikiki

You could be mine
You could be mine
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
You could be mine

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer