Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WERK IN UITVOERING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1973 - 1986

Genre

muziektheater

Werk in Uitvoering

Vanaf '73 tot '86, voor een dergelijke groep een ongekend lange tijd, timmert het Groningse Werk In Uitvoering, met toneel en popmuziek (muziektheater) als leermiddel in het vormingsproces van werkloze en werkende jongeren, aan de weg. Thema's van de voorstellingen zijn doorgaans de problemen van jongeren met werkloosheid en criminaliteit.
Volledige biografie...

Bezetting

Carmen Schilstra   achtergrondzang, zang
Tim Meeuws   saxofoon, zang
Miel de Vries   gitaar, zang
Henny Kaan   zang
Jan Van Dijk (2)   basgitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1979   De Jazzpolitie

Biografie Werk in Uitvoering

Vanaf '73 tot '86, voor een dergelijke groep een ongekend lange tijd, timmert het Groningse Werk In Uitvoering, met toneel en popmuziek (muziektheater) als leermiddel in het vormingsproces van werkloze en werkende jongeren, aan de weg. Thema's van de voorstellingen zijn doorgaans de problemen van jongeren met werkloosheid en criminaliteit. Publieke erkenning, ook buiten de eigen landstreek, valt hun ten deel met o.a. Weggewerkt (1976), Het Ergste Van Het Ergste (1979), Overlast (1981), De Oplossing (1982) en Dosis (1983). De theatershows Overlast (1981), en Nuwa Kojeha (1985) verschijnen op plaat. Het theaterstuk De Oplossing (geproduceerd i.s.m. de Anne Frank Stichting) wordt verfilmd en wint bijna het Gouden Kalf. In 1986 valt het doek definitief.

1973

Werk In Uitvoering wordt opgericht in Groningen.

1976

De show Weggewerkt oogst (inter)nationaal bewondering.

1977 - 1978

Gedurende de jaren ´77 en ´78 speelt Werk in Uitvoering in met name jongerencentra en clubhuizen de show Jatwerk, een programma over kleine en grote criminaliteit,

1978 - 1979

Wat Wou Je Nou, een programma over het maken van (beroeps)keuzes en de rol van de overheden daarin wordt gespeeld van halverwege 1978 tot en met de herfst van 1979. Dit is het laatste programma met de originele bezetting van de groep, bestaande uit Rein Douze, Hugo Jan Peters, Roelof Pieters, Roelie Walraven, Diederik Otto, Jaap Stegeman, Louwrens Ellens, Hennie Haagsma. Froukje van Houten en Jos Thie die ook meededen in de eerste programma's doen hier niet aan mee, maar zij komen een paar jaar later terug met Overlast (1981) en De Oplossing (1982).

1979

Het Ergste Van Het Ergste, een revue rond het voor elkaar boksen van een eigen clubhuis wordt goed ontvangen

1981

Overlast, de eerste Nederlandse rockrevue uit 1981, met een scherpe boodschap contra de crisis, wordt zelfs door de Vara op tv uitgezonden en verschijnt grotendeels op de plaat (Varagram 1981). De opnames van Overlast vinden plaats in de Schouwburg in Groningen die speciaal voor die gelegenheid nog één keer wordt opengesteld (lees ´gekraakt´) voordat de Grote Verbouwing zou beginnen.

1982

In samenwerking met de Anne Frank Stichting stelt Werk In Uitvoering een (onderwijs)programma samen over fascisme en neo-fascisme. Hun bijdrage De Oplossing stelt daarin op eenvoudige maar indringende wijze de opkomst van een partij als de Centrumpartij en het toenemende racisme aan de kaak. Om de impact van het theaterstuk binnen de lessenserie in de jaren daarop te continueren, wordt het stuk verfilmd met regisseur Sander Francken. De film krijgt dat jaar op de Utrechtse Filmdagen Het Gouden Kalf toebedeeld, maar door protesten van andere naar deze prijs mededingende producenten (de film zou niet in bioscopen worden vertoond) wordt dit onder protest door de jury teruggedraaid.

1983

Na het wat luchtiger zomerprogramma Fata Morgana (1982), met daaraan gekoppeld het de grote feestband De Exota's, volgt het seizoen daarop een wisseling van de artistieke leiding en wordt de productie Tussen De Chaos En De Kater gemaakt, dat handelt over jongeren in een op ontruiming staand kraakpand, surrealistisch vormgegeven op een van onderen verlicht plexiglazen dak. Het draait hier om de vraag: zijn idealen een illusie? Ook worden twee zomerproducties gemaakt: Dats de Stad en Dosis. Dats de Stad vertelt het verhaal van een 'handige' provinciaal - vol grote verhalen, plannen en ambities - die besluit te vertrekken naar de Stad waar alles gebeurt, om het daar te gaan maken. Op de bushalte, waar het stuk zich afspeelt, krijgt hij gezelschap van een jonge vrouw die hem uiteindelijk 'doorprikt'. Hij zal nooit gaan, en de bus komt niet. Dosis handelt over drugsproblematiek.volgt aan het eind van het jaar Tussen De Chaos En De Kater, dat handelt over jongeren in een op ontruiming staand kraakpand.

1984

Het theaterprogramma Vocoder, nog stilistischer vormgegeven, gaat over een van huis weggelopen meisje dat zich verbaast over en de nodige vraagtekens zet bij de 'volwassen' wereld rondom haar. Die onzekerheid van de hoofdpersoon slaat in feite ook toe bij de Werk In Uitvoering-spelers, en bij de regie, die in het zoeken naar nieuwe stilering voor de veranderde doelgroep verzandt in een zeker effectbejag.

1985

Ondanks het vertrek van enkele gezichtsbepalende spelers komen er in het voorjaar toch nog twee produkties tot stand: Nuwa Kojéha en Zij Verschoot Van Kleur. In Nuwa Kojéha - tegen de achtergrond van in elkaar vloeiende dia's, met sterke referentie aan de film Koyaanisqatsi - zingt een speler en dansen twee speelsters in negen songs het verhaal van een man, stevig emotioneel door elkaar geschud, die tot de conclusie komt dat het hoog tijd wordt om ons te gaan bezinnen op de maatschappelijke gevolgen van de immer voortschrijdende technologische ontwikkeling. Nuwa Kojeha, in feite een soort disco-opera, verschijnt op de plaat.

1986

Na deze producties gaat de artistieke leiding nogmaals in nieuwe handen over. Deze nieuwe start weet echter het einde van het voortbestaan van de muziektheatergroep niet te voorkomen. Een aantal leden uit Werk in Uitvoering spelen later in bands als Splitsing en De Jazzpolitie.

De Jazzpolitie Splitsing

Discografie Werk in Uitvoering

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Werk in Uitvoering

Video Werk in Uitvoering

"De Oplossing?"
"De Oplossing?"
De Exota's - Coconut & Ya...
De Exota's - Coconut & Yankee Dollar
De Exota's - El cumbachero
De Exota's - El cumbachero
De Exota's - Demasiado Co...
De Exota's - Demasiado Corazon
De Exota's - Malagueña
De Exota's - Malagueña
De Exota's - Copacabana
De Exota's - Copacabana
De Exota's - It's all ove...
De Exota's - It's all over now
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Exota's - Malagueña

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer