Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WEST KLAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - 1997

Genre

Nederhop, Nederlandstalig

West Klan

Nederlandstalige hiphop groep afkomstig uit Osdorp, deel uitmakend van het legertje Nederhop-acts dat - geïnspireerd cq ontdekt door de Osdorp Posse - op het Djax label verschijnt.
Volledige biografie...

Bezetting

Sander Coenegrachts   rap
Frank Zichem   rap
Bas Kaspers   draaitafels, drumcomputer, rap

Overige muzikanten

Martijn van Loon (1)   rap

Genoemd in de biografie van

1995   White Wolf
1997   Ouderkerk Kaffers

Biografie West Klan

Nederlandstalige hiphop groep afkomstig uit Osdorp, deel uitmakend van het legertje Nederhop-acts dat - geïnspireerd cq ontdekt door de Osdorp Posse - op het Djax label verschijnt.

1992

Nadat Bazis in 1991 een demo-tape van de Osdorp Posse heeft gekregen, gaat deze ook in Osdorp woonachtige hiphopfan zelf aan de slag met het schrijven van Nederlandse rapteksten. Hij leest deze voor aan zijn buurtgenoten annex geestverwanten Zeis en Braun, waarna ze gedrieën de West Klan oprichten. Onder hun teksten zetten ze aanvankelijk instrumentale beats van ondermeer Ice Cube, maar nadat Bazis een Amiga computer op de kop heeft weten te tikken, schakelen ze over op eigen beats en voelen ze zich goed genoeg om naar buiten te treden.

Osdorp Posse

1993

Def P van Osdorp Posse nodigt de West Klan uit om mee te werken aan het nummer De Posse van hun derde album Vlijmscherp. De samenwerking verloopt goed en al snel verzorgt de West Klan het voorprogramma van de Osdorp Posse.

1994

De West Klan krijgt een exclusief platencontract aangeboden van Djax. Hun eerste wapenfeit wordt de medewerking aan het Djax verzamelalbum De Posse - Nederhop Groeit, waarop ze met drie nummers vertegenwoordigd zijn. Een van die nummers heet Janmaat. Er wordt een clip van gemaakt die door de VPRO wordt uitgezonden in het programma TV Nomaden. Tegen het eind van dat jaar gaat de groep de studio in om een eerste album op te nemen: Taal Van De Straat.

1995

Op hun dat jaar verschenen debuutalbum bezigt de groep inderdaad de taal van de straat. Het gaat er behoorlijk ruig aan toe in die teksten, maar het trio (gemiddelde leeftijd dan 20 jaar) geeft wel toe dat ze rollen spelen. Zeis: "Als ik alles echt had gedaan wat er op ons album beweerd wordt, had ik al lang achter slot en grendel gezeten! We houden mensen een spiegel voor." Braun: "We schoppen lekker overal tegenaan, maar er zit ook wel een boodschap in onze teksten." Of die boodschap altijd overkomt bij hun doorgaans jonge publiek - dat vooral door dat schoppen wordt geïmponeerd - is nog maar de vraag. In december zet Djax in samenwerking met boekingskantoor Paperclip de Nederhop Leeft tournee op, waarmee de West Klan samen met White Wolf, Ouderkerk Kaffers en Zuid-Oost door heel Nederland trekt, waarbij in totaal zo'n vijftig podia worden aangedaan. West Klan heeft er tegen die tijd een vierde lid bij in de persoon van rapper Jason.

1996 - 1997

Na de uitgebreide Nederlandse tournee wordt het stil rond de West Klan. Ze doen nog wel wat optredens en werken mee aan een radioprogramma van de RVU. Maar in 1997 valt de groep uiteen.

1998

Braun wordt politieagent, Bazis gaat als house DJ werken en treedt in 2001 in dienst als A&R manager bij een dance label. Zeis wordt in 2001 - samen met Arthur Bazuyen van Osdorp Posse - organisator van hiphopfeesten in de Toomler Comedyclub van Raoul Heertje, in het Amsterdamse Hilton. Met leden van Ouderkerk Kaffers wordt vanaf 1998 gesleuteld aan een nieuwe Nederhop formatie genaamd Ouderwets, maar daar zijn anno begin 2002 nog geen platen van verschenen. Wel hebben ze dan al diverse optredens gedaan. Ouderwets hanteert hiphop wel als rode draad, maar wil daarbij ook meer jazz, funk en reggae invloeden laten gelden. Martijn Drieman alias Roodbaard, Martijn van Loon alias Jason en Frank Zichem alias Zeis vormen de basis van deze nieuwe groep. Bas Kaspers zal zich in de toekomst alleen bezig houden met het produceren van het album en druk zijn met zijn eigen label: Sonic Sounds.

Ouderkerk Kaffers Ouderwets

Discografie West Klan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video West Klan

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer