Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WHIPSTER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - heden

Genre

alternative

Whipster

De Groningse band Whipster maakt zwaarmoedige, uitgesponnen Amerikaanse gitaarmuziek waarin de weidsheid van het Groninger Hogeland en het desolate van de Veenkoloniën is te horen. Het debuutalbum Strange (2002) wordt door het muziekblad OOR in een recensie uitgeroepen tot 'Nederpopplaat van het jaar'. De minder zwaarmoedig klinkende tweede cd Road ...
Volledige biografie...

Bezetting

Thomas de Jager   drums
Peter van der Heide   gitaar, zang
Henk Drent   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2002   Dandruff!!
2003   Kleg

Biografie Whipster

De Groningse band Whipster maakt zwaarmoedige, uitgesponnen Amerikaanse gitaarmuziek waarin de weidsheid van het Groninger Hogeland en het desolate van de Veenkoloniën is te horen. Het debuutalbum Strange (2002) wordt door het muziekblad OOR in een recensie uitgeroepen tot 'Nederpopplaat van het jaar'. De minder zwaarmoedig klinkende tweede cd Road Apple (2005) bevat invloeden uit de country.

1995 - 1999

Whipster wordt in het Groningse oefenruimtecomplex Viaduct opgericht door gitarist/zanger Peter van der Heide (ex-Wishing Tree) en bassist Henk Drent. Beide muzikanten speelden eerder in de band Windischgratz. De groep maakt in de beginfase naar eigen zeggen toegankelijke gitaarpop met ruimte voor improvisaties. Voor het kleine label Rotten Windmill neemt Whipster de single I Like To See You Smile (1997) op, geproduceerd door Groninger en goede vriend Jan Heddema (ex-Dandruff!!). Tijdens een ontmoeting in Simplon nodigen ze zangeres Caroline van Gelder uit mee te spelen in de band. Haar podiumdebuut is in januari 1998 tijdens Euroslag (later bekend als Eurosonic). Op 5 mei in hetzelfde jaar opent Whipster het bevrijdingsfestival te Groningen. In 1999 levert Whipster een bijdrage aan een promotie-cd van het boekingsbureau Demodex.

Dandruff!!

2002

Na twee jaar studiosessies met onderbrekingen verschijnt de eerste cd Strange. Marinus de Lange is in deze periode drummer. De teksten op de cd behandelen thema's als twijfel, afscheid en onbereikbaarheid. Het album is wederom geproduceerd door Jan Heddema en bevat vocalen van zangeres Alicia Ziff. Vlak na de afronding van de opnamen pleegt Heddema zelfmoord na een jarenlange strijd tegen psychische problemen. Strange raakt een gevoelige snaar bij Nederlandse recensenten. OOR noemt het album in een recensie 'Nederpopplaat van het jaar' en vergelijkt het geluid van Whipster met de Amerikaanse bands The Dream Syndicate, The Wipers en Yo La Tengo. De eerste oplage van vijfhonderd cd's raakt snel uitverkocht.

2003 - 2004

Whipster is op Noorderslag 2003 de enige Groningse band. Begin mei 2003 voegt gitarist Paul Lamens (ex-Kleg) zich bij de groep. Whipster speelt onder meer op het festival Nederland-België in Paradiso en staat in het voorprogramma van acts als Grandaddy, Steve Wynn, Aereogramme en Caesar. Vanaf 2004 maakt drummer Vincent van de Bijl deel uit van de band. Live wordt de band bijgestaan door gitarist Rudolph Lentze en zangeres Inge Huizenga.

Caesar Kleg

2005

Met engineer Edwin Pot (ex-Dandruff!!) en drummer Vincent Bijlman (ex-Onakentona) werken Peter van der Heide en Henk Drent aan de tweede cd Road Apple. Rudolph Lentze en Inge Huizenga leveren ook bijdragen. Tijdens de opnamen verlaat gitarist Paul Lamens de band. De titel van het album is ontleend aan een citaat van Shane MacGowan, de zanger van The Pogues. De plaat is iets minder neerslachtig van toon en heeft raakvlakken met country. Naast de gebruikelijke lange filmische stukken staan op de cd ook meer compacte en poppy nummers. Hoop, vertrouwen, troost en empathie zijn trefwoorden die de band gebruikt om de sfeer van de plaat te beschrijven. René van Barneveld (Urban Dance Squad) levert een gastbijdrage op steelgitaar. De recensies zijn weer lovend in bladen als OOR, Heaven ('gebutste pracht') en NRC ('cd van de week').

Urban Dance Squad

2006

Drummer Vincent van de Bijl verlaat de band. Whipster treedt enkele malen op met Michel Weber (Audiotransparent) als zijn tijdelijke vervanger.

2007

In mei is het eerste optreden met nieuwe drummer Thomas de Jager. Hij maakte eerder deel uit van de bands Pear, Thud!, Slide, Simmer en Black Fag.

Simmer Slide

Discografie Whipster

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Whipster

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer