Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WIBI SOERJADI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Wibi Soerjadi

Periode

02-03-1970 - heden

Genre

componist, klassiek, piano

Online

Officiële website

Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi is een klassiek pianist die zich spiegelt aan de 19e-eeuwse virtuozentraditie. Daarnaast componeert hij pianowerken in een Liszt- en Chopin-achtige stijl. Hij streeft ernaar klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zo geeft hij niet alleen traditionele pianorecitals, maar treedt hij ook op met popmusici en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

2005   Christiaan Kuyvenhoven
2006   Martin Oei

Biografie Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi is een klassiek pianist die zich spiegelt aan de 19e-eeuwse virtuozentraditie. Daarnaast componeert hij pianowerken in een Liszt- en Chopin-achtige stijl. Hij streeft ernaar klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zo geeft hij niet alleen traditionele pianorecitals, maar treedt hij ook op met popmusici en schrijft hij zelfs muziek bij paardenküren. De laatste jaren manifesteert hij zich met zijn eigen Pianoacademie steeds meer als docent. Soerjadi's laagdrempelige benadering en zijn mediagenieke persoonlijkheid hebben hem evenveel fans als critici opgeleverd. Hij staat algemeen bekend als een schermliefhebber en een groot Disney-fan.

1970

Wibisono Augustinus Soerjadi (zijn eerste voornaam is die van een Indonesische sprookjesfiguur) wordt geboren in Leiden. Hij is het derde kind van de in Nederlands-Indië geboren wetenschapper dr. ir. Raphaël Soerjadi en diens vrouw Floor Wasirin.

1981 - 1983

Wibi is aanvankelijk vooral geïnteresseerd in techniek. Pas op 11-jarige leeftijd krijgt hij belangstelling voor de piano in de huiskamer. De pianolerares van zijn ouders, Francis Scheurwater, geeft hem zijn eerste lessen. Wibi blijkt een natuurtalent: al na een jaar bereikt hij de halve finale tijdens de eerste Pianodriedaagse in de Doelen te Rotterdam. In 1983 doet hij weer mee en dringt hij - net als zijn twee jaar jongere broer en muzikale maatje Ardjoena - door tot de finale. Wibi is zijn eerste pianolerares ontgroeid en krijgt verder les van Bob Brouwer, die hem een conservatoriumopleiding adviseert.

1984 - 1985

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Wibi Soerjadi bij Stuif Es In (1985) Wibi treedt live vanuit de Spiegelzaal in het Amsterdamse Concertgebouw op in het radioprogramma 'Für Elise'. Hij wint de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours 1985 in Den Haag.

1986

Wibi begint zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn.

Jan Wijn

1988

De pianist wint de eerste prijs op het Nationaal Eurovision Competition for Young Musicians.

1989 - 1990

Wibi Soerjadi leert de zestienjarige Marion Klijnsmit kennen. Het stel gaat in 1990 samenwonen in Amsterdam en al snel fungeert Klijnsmit als de manager van de pianist. Soerjadi is de jongste deelnemer en enige Nederlandse finalist tijdens het Internationale Franz Liszt Pianoconcours te Utrecht. Hij wint de derde prijs. Hij studeert vervroegd af aan het Conservatorium. Voor het oog van de camera van de VPRO-televisie slaagt hij met glans. Zijn prestatie is goed voor een tien met onderscheiding. In april vervangt hij te elfder ure pianiste Maria Joao Pires met een recital in de serie 'Meesters aan het Klavier' in de Rotterdamse Doelen. Soerjadi krijgt goede kritieken. Soerjadi krijgt de Elisabeth Evertsprijs, een prijs voor uitzonderlijk getalenteerde musici.

1991

Soerjadi en Marion Klijnsmit verhuizen naar Abbekerk. Hier krijgt Soerjadi Concerts vorm. Het stel houdt het concertmanagement in eigen hand en Klijnsmit weet de jonge pianist internationaal op de kaart te zetten. Hier schaft Soerjadi een Bösendorfer Imperal Concertvleugel aan. Vrijwel al zijn concerten geeft hij met dit instrument, door hem liefkozend 'Bösi' genoemd.

1992

Wibi Soerjadi speelt tijdens Koninginnedag de door hemzelf gecomponeerde 'Koninginnedagparafrase' voor koningin Beatrix en prins Claus.

1993

Op Tweede Kerstdag organiseert Soerjadi zijn eerste Kerstrecital in een uitverkochte Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. Het publiek stroomt toe en Soerjadi geeft nog een tweede recital. Het is het begin van een jaarlijkse traditie.

1994

Soerjadi debuteert in Engeland tijdens het Harrogate International Festival, ondanks een handblessure. Het hele programma, inclusief zijn eigen 'Engelse parafrase', speelt hij met negen vingers.

1996

Soerjadi verhuist naar de Geertruidahoeve in Twisk. Hij verbouwt een van de traditionele schuren tot een eigen concertzaal. Op 22 november maakt Soerjadi zijn debuut in de Grote Zaal van de New Yorkse Carnegie Hall, waarvan een cd-opname bij Philips verschijnt. Het is de opvolger van Soerjadi's eerste Philips-cd 'A Touch of Romance'.

1997

De Carnegie Hall-cd wordt bekroond met een gouden plaat. Op 25 mei zet Wibi Soerjadi tijdens een recital in het Concertgebouw te Amsterdam de 'Bruiloftsmars' van Richard Wagner in. Aan het eind van het werk vraagt hij zijn vriendin publiekelijk ten huwelijk.

1998 - 1999

Soerjadi krijgt de prestigieuze Echo Klassik Award 1998 van de Duitse ZDF en in 1999 de eerste Publieksprijs van de Edison Classical Music Award. Hij geeft zijne eerste tuinconcert in de tuin van zijn woning in Twisk.

2002

Het echtpaar Soerjadi verhuist naar het landgoed Wulperhorst in Zeist, waarvan landhuis en tuinen in de oude staat gerenoveerd worden. Ook creëert Soerjadi een eigen concertzaal. Het doel is een omgeving te scheppen waarin hij zijn eigen pianoacademie voor uitzonderlijk talent een plaats kan geven. Deze krijgt gestalte in de vorm van jaarlijks terugkerende masterclasses. Het huwelijk van Soerjadi en Klijnsmit strandt. Klijnsmit blijft nog enige tijd voor Soerjadi Concerts werken en gaat uiteindelijk haar eigen weg. Soerjadi breekt na vijf goed verkopende albums met cd-maatschappij Philips.

2003

Wibi Soerjadi start zijn eigen cd-label Soerjadi Classics. 'Pieces of a Dream' is de titel van de eerste cd.

2004

Wibi Soerjadi is te gast bij een optreden van Marco Borsato in de Rotterdamse Kuip. Bij die gelegenheid speelt hij een eigen parafrase op de songs van Borsato in de stijl van de negentiende-eeuwse pianovirtuozen. De pianist maakt een tiendaagse tournee door China.

2005

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Disneyland Californië treedt Soerjadi op in Disneyland Parijs. Hoogtepunt van het optreden is zijn eigen compositie 'Grande Fantaisie de Concert sur des Thèmes de La Belle et La Bête'. Hij werkt samen met de popgroep Di-rect, met een optreden op Pinkpop als hoogtepunt. De gelegenheidscombinatie brengt de single 'Blind for You' uit die de top 10 van de Nederlandse hitlijsten bereikt.

2006

Wibi Soerjadi viert zijn 25-jarig jubileum als pianist met een gratis toegankelijk openlucht pianofestival in zijn tuin. Tijdens het Lisztrecital 'The Art of Franz Liszt' in het Concertgebouw speelt hij op een historische vleugel van de componist en pianist. In het najaar verschijnt de biografie 'Wibi Soerjadi - De Mens, de kunstenaar', geschreven door Ben Daeter.

2007

Wibi Soerjadi wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij geeft een concert in Slowakije ter gelegenheid van het staatsbezoek van koningin Beatrix. Soerjadi componeert voor dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels en haar paard Sunrise de kür 'The Spirit of Sunrise'. Tijdens de wereldbekerwedstrijd Jumping Amsterdam gaat de kür in première; Schellekens-Bartels wint goud. Soerjadi componeert tevens de kür 'Dance of Devotion' voor Anky van Grunsven en haar paard Salinero.

2008

Soerjadi schrijft 'Belleza' voor de negenvoudig Nederlandse kampioen kunstrijden Karen Venhuizen. In maart speelt Soerjadi het werk live in het kader van de Aegon Challenge Cup. Wegens ziekte van Venhuizen schaatst Akiko Suzuki de kür. Anky van Grunsven wint met de kür 'Dance of Devotion' zowel de wereldbeker als de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen. De cd 'Dance of Devotion' verschijnt op Soerjadi Classics. De cd is geheel gevuld met eigen composities van de pianist.

2009

Soerjadi krijgt acute gehoorsproblemen waardoor hij enige tijd niet meer in staat is om concerten te geven. Op 29 mei maakt hij zijn rentree in Het Concertgebouw te Amsterdam. Hoewel het Algemeen Dagblad het recital "groots en adembenemend" noemt is er ook kritiek dat Soerjadi te vroeg weer achter de vleugel zit.

2010

Wibi Soerjadi treedt op tijdens het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde. Hij lardeert zijn optreden met een korte cursus 'Pianoles voor Beginners'.

2011

Wibi Soerjadi viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. De AVRO komt in september met het tv-programma 'Onder Wibi's vleugels' waarin Soerjadi op zijn landgoed een masterclass van twee weken geeft aan zes getalenteerde kandidaten. In oktober verschijnt zijn nieuwe cd 'Wibi', met onder meer zijn compositie 'Amor & Psyche'.

2012

Op de jubileumconcerten van het 150 jaar oude Noord Nederlands Orkest in november speelt Wibi Soerjadi het 2de Pianoconcert van Sergej Rachmaninov.

Noord Nederlands Orkest

Discografie Wibi Soerjadi

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wibi Soerjadi

Audio/Video Wibi Soerjadi

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer