Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WILLY VAN HEMERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Televisiespel "Een Engeltje in de Lommerd" (collectie Nationaal Archief)

Periode

1912 - 1993

Genre

componisten, Nederlandstalig, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Beeld en Geluidwiki

Willy van Hemert

Willy van Hemert wordt als regisseur bekend met de tv-series De Kleine Waarheid, Bartje en het Dagboek Van Een Herdershond. Hij is toneel- en televisieregisseur, acteur, cabaretier en tekstschrijver. Hij schrijft liedteksten voor onder andere Corry Brokken en is als tekstschrijver twee keer succesvol op het Eurovisie Songfestival. Hij wordt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1920   Harry de Groot
1945   Hans van Hemert
1957   Corry Brokken
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Willy van Hemert

Willy van Hemert wordt als regisseur bekend met de tv-series De Kleine Waarheid, Bartje en het Dagboek Van Een Herdershond. Hij is toneel- en televisieregisseur, acteur, cabaretier en tekstschrijver. Hij schrijft liedteksten voor onder andere Corry Brokken en is als tekstschrijver twee keer succesvol op het Eurovisie Songfestival. Hij wordt veelal verguisd door critici, maar bewonderd door het publiek. Willy van Hemert overlijdt in 1993 in een ziekenhuis in België.

1912

Willy van Hemert wordt geboren op 29 maart 1912 in Utrecht.

1924

Van Hemert gaat naar school op het Bonifacius Lyceum in Utrecht en is geïnteresseerd in cabaret en toneelspelen. Tijdens zijn middelbareschooltijd speelt hij de rol van Charles Lindbergh in het stuk Omnis Terra van priester en schrijver Jacques Schreurs. Schreurs is de schrijver van het boek Kroniek Eener Parochie. Dit boek gebruikt Van Hemert later alsinspiratiebron voor het schrijven van de tv-serie Dagboek Van Een Herdershond.

1931

Na het Bonifacius Lyceum gaat hij voor een blauwe maandag rechten en economie studeren in Utrecht.

1935 - 1945

Door een weddenschap wordt hij voor de oorlog voorzanger bij de Fritz Hirsch Operette. Viahet Leidsepleintheater, waar ook Wim Sonneveld deel van uitmaakt, raakt Van Hemert actief in het cabaret. Van Hemert is onderdeel van een schrijverscollectie die teksten schrijft voor Sonneveld. Hij schrijft ook teksten voor Toon Hermans en speelt mee in zijn eerste revue Première. Van Hemert richt later het Regenboog Cabaret op. In 1942 speelt hij ook 'serieus' toneel met Ko van Dijk in het stuk Paarlen Voor De Zwijnen. Van Hemert schrijft het stuk. Op 7 april 1945 krijgen Willy en zijn vrouw danseres Miep Kronenburg een zoon, Hans van Hemert, die later een bekende popproducer zal worden.

Hans van Hemert Toon Hermans Wim Sonneveld

1947 - 1951

Na de oorlog gaat hij werken bij de VARA-radio en richt zijn eigen groep Cabaret Willy van Hemert op waar ook Fien de la Mar lid van is. Naast het produceren van teksten voor cabaret, theater en radio gaat hij in 1951 voor de televisie werken. Op 2 oktober van dat jaar gaat de eerste Nederlandse tv-uitzending van start. Van Hemert regisseert die avond het tv-spel De Toverspiegel.

1957

Voor Corry Brokken schrijft hij het lied Net Als Toen, met muziek van Guus Jansen. De zangeres wint met het nummer het Eurovisie Songfestival.

Corry Brokken

1958

In 1958 verschijnt de eerste Nederlandse speelfilm in kleur: Jenny. Van Hemert is de regisseur en in de film is zijn dochter Ellen te zien.

1959

In 1959 wint Teddy Scholten het Eurovisie Songfestival met 'n Beetje. Van Hemert schrijft de tekst en Dick Schallies de muziek. In 1959 schrijft Van Hemert ook de tekst van de klassieker De Zuiderzeeballade. Het duurt echter nog een paar jaar voordat het lied op plaat wordt gezet. Jazzzangeres Rita Reys brengt de single Zon In Scheveningen uit met op de B-kant het lied Venus Bespied. Op teksten van Van Hemert zijn dit de weinige Nederlandstalige nummers die Reys in haar loopbaan zingt.

Teddy Scholten

1960

Met Dick Schallies schrijft Van Hemert wederom een lied voor het songfestival: Wat Een Geluk. Zanger Rudi Carrell komt met het nummer echter niet verder dan een twaalfde plaats.

Rudi Carrell

1962 - 1963

De Zuiderzeeballade komt uit en haalt de achttiende plek in de hitlijsten. Het nummer wordt gezongen door Sylvain Poons en Oetze Verschoor en de muziek is van Joop de Leur. Het liedje weet zich vier maanden in de lijsten te handhaven. In 1963 draait van Van Hemert de musical Er Valt Een Ster met onder andere Rita Corita in de hoofdrollen.

Rita Corita Sylvain Poons

1967

In 1967 ontvangt hij een gouden plaat voor De Zuiderzeeballade. In 1968 draait zijn serie De Glazen Stad op de buis en zet het Westlands Mannenkoor de herkenningstune van Van Hemert op plaat.

1970

Willy van Hemert is een bekend en gevierd regisseur, maar met De Kleine Waarheid behaalt hij zijn grootste succes. Van Hemert produceert en regisseert de serie en schrijft alle songteksten. Nog niet eerder is er z'n kostbare en omvangrijke serie op de buis verschenen. De dramaserie weet miljoenen kijkers te trekken en betekent de doorbraak voor Willeke Alberti als actrice.

Willeke Alberti

1972 - 1973

In '72 en '73 is de serie Bartje op de televisie te zien. Na De Kleine Waarheid is dit weer een groot succes voor regisseur Van Hemert. Gebaseerd op het boek van Anne de Vries wordt de serie een hit en de uitspraak 'Ik bid nie veur brune bon'n' is dertig jaar na uitzending nog steeds beroemd. Van Hemert heeft nog meer succes als hij in 1972 de Gouden Harp ontvangt.

1978

In 1978 ontvangt hij de Televisiering. Dagboek Van Een Herdershond is de derde serie van Van Hemert in de jaren zeventig die veel kijkers trekt. Het verhaal rondom de kapelaan Erik Odekerke is razend populair.

1982 - 1985

Begin jaren tachtig maakt hij onder andere de tv-dramaseries De Weg en De Appelgaard. Er kijken wederom veel mensen naar, maar de tv-series brengen niet zoveel teweeg als zijn werk uit de jaren zeventig. In 1983 ontvangt Van Hemert zijn tweede Televisiering.

1986 - 1993

Willy van Hemert woont de laatste jaren van zijn leven in het Belgische dorp Hechtel. Hij overlijdt in de zomer van 1993 op 81-jarige leeftijd. Hij wordt begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Woensbergweg in zijn vroegere woonplaats Blaricum. Op zijn graf staat zijn gebeeldhouwde 'kop'.

2001

In 2001 komt het verzamelalbum Vic van der Reijt's Top-100 Nederlandstalige singles uit. De Zuiderzeeballade van Van Hemert staat op nummer negen.

2005

In 2005 komt er een verzamelalbum uit waar ook het nummer De Glazen Stad op staat. Bij het album is de bonus-cd Dutch Rare Food bijgevoegd met remixen van C-Mon & Kypski.

C-Mon & Kypski

Discografie Willy van Hemert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Willy van Hemert

Audio/Video Willy van Hemert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer