Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

WOLTER WIERBOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto

Periode

01-09-1957 - heden

Genre

impro, jazz, trombone, trompet

Online

Officiële website

Wolter Wierbos

Wolter Wierbos (Holten, 1 september 1957) wordt in 1979 freelance trombonist en groeit snel uit tot een belangrijke beoefenaar van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Sinds 1980 speelt hij in het ICP Orchestra. Andere prominente bands waarvan hij deel uitmaakt, zijn Available Jelly, het Podium Trio en het Gerry Hemingway ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trombone, trompet

Genoemd in de biografie van

1978   Paul Termos
1980   Jan Cees Tans
1982   Misha Mengelberg
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Wolter Wierbos

Wolter Wierbos (Holten, 1 september 1957) wordt in 1979 freelance trombonist en groeit snel uit tot een belangrijke beoefenaar van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Sinds 1980 speelt hij in het ICP Orchestra. Andere prominente bands waarvan hij deel uitmaakt, zijn Available Jelly, het Podium Trio en het Gerry Hemingway Quintet. Het spel van Wierbos is enerzijds geïnspireerd door de trombonisten uit de band van Duke Ellington en anderzijds door free-jazztrombonisten zoals Albert Mangelsdorff en Roswell Rudd. Hij wordt geprezen om zijn beheersing van extreme en ongebruikelijke technieken. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de toepassing van verschillende soorten dempers, waarmee hij het trombonegeluid tijdens het spelen manipuleert. Behalve in Nederlandse ensembles speelt Wierbos in internationale bands van onder anderen Cecil Taylor, Evan Parker en Frank Gratkowski. Vanaf 1989 leidt hij enkele jaren de groep Celebration Of Difference, met een Surinaamse ritmesectie en de blazers Jarmo Hoogendijk en Ben van den Dungen. De rol van bandleider bevalt hem niet en hij kiest definitief voor bands waarin de nadruk ligt op collectiviteit en ruimte voor vrij spel. In 1995 krijgt Wolter Wierbos de Boy Edgar Prijs. In 2001 richt hij met vier gelijkgezinde Amsterdamse musici de Stichting dOeK op, met als doel de improvisatiemuziek in Nederland te bevorderen. Naar aanleiding van de jaarlijkse festivals van dOeK ontstaat Wollo's World, een flexibel project waarin Wierbos ruimte geeft aan improviserende musici in wisselende formaties. Na jarenlang moderne trombones te hebben bespeeld, verwerft hij in 2003 een Conn uit 1933. Sinds 2006 organiseren Wierbos en zijn partner Fieke Broekhuizen kleinschalige concerten op hun Amsterdamse woonboot in de Amstel.

In bezetting van

Available Jelly   trombone
Bunker Sextet   trombone
Ensemble LOOS   trombone
Instant Composers Pool   trombone
Orkater Millennium Orkest   trombone
Oruga   trombone

1957 - 1979

Tijdens zijn jeugd in het Overijsselse dorp Holten speelt Wolter Wierbos in de fanfare. Hij schakelt over van trompet naar trombone. Op de middelbare school, de Alexander Hegius Scholengemeenschap te Deventer, wordt hij lid van de schoolband. Op het Deventer podium Ei van Columbus ziet hij optredens van improvisatoren als Willem Breuker, Misha Mengelberg en Han Bennink. In 1977 begint hij met de studie sociale geografie in Groningen. In het lokale improvisatiecircuit ontmoet hij bandleider Alan Laurillard. Met diens orkest debuteert Wierbos in het Bimhuis. In 1978 wint hij het jazzconcours van Laren samen met de Groningse trombonist Joep Maessen, als Duo Klei. In 1979 maakt Wierbos zijn plaatdebuut op een live-album van componist-performer Harry de Wit. Dat jaar breekt hij zijn studie af en verhuist hij naar Amsterdam, in navolging van De Wit en Maessen. Sindsdien is hij freelance trombonist.

Harry de Wit Joep Maessen

1980 - 1988

Op verzoek van bandleider Misha Mengelberg vervangt Wierbos trombonist Radu Malfatti in het ICP Orchestra, waarin hij een constante kracht wordt. Wierbos raakt snel geïntegreerd in het Amsterdamse circuit. Hij speelt in bands als het Bunker Sextet en Cumulus, beide met Ab Baars, met de groepen van Maarten Altena, J.C. Tans en Theo Loevendie, en met internationale bandleiders zoals Elton Dean en Harry Miller. Daarnaast begeleidt Wierbos dans- en theatergezelschappen, zoals Baal met de voorstelling Leedvermaak. In 1982 verschijnt zijn eerste soloplaat, waarop meerdere titels verwijzen naar plaatsnamen uit zijn geboortestreek. In 1983 komt duo-partner Joep Maessen om het leven bij een auto-ongeluk. In 1984 wint Wierbos de Podiumprijs. Het jaar daarop vormt hij het Podium Trio met twee andere winnaars van de prijs, saxofonist Paul van Kemenade en gitarist Jan Kuiper. Wierbos speelt in nieuwe ensembles als Bik Bent Braam en LOOS, beide gericht op grensverleggende gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. In 1988 speelt Wierbos in de Berlijnse Kongresshalle in het orkest van Cecil Taylor. Het concert, door The Penguin Guide To Jazz omschreven als 'a monumental event', verschijnt later op de CD Alms/Tiergarten.

Ab Baars Bunker Sextet Jan Cees Tans Jan Kuiper Maarten Altena Michiel Braam Misha Mengelberg Paul van Kemenade Theo Loevendie

1989 - 1994

Wierbos richt Celebration Of Difference op, naar aanleiding van de tv-serie Jazz in het Bimhuis, die hem carte blanche geeft om een groep samen te stellen. Zijn opzet is een ensemble waarin verschillende richtingen binnen de Nederlandse improvisatiemuziek worden overbrugd. In de frontlinie spelen de jonge bop-adepten Jarmo Hoogendijk en Ben van den Dungen, en in de ritmesectie Surinaamse musici onder wie drummer Eddy Veldman. De band treedt maar enkele jaren op. Later geeft Wierbos als reden dat de rol van bandleider hem niet bevalt. In 1990 sluit Wierbos zich aan bij het internationaal opererende Gerry Hemingway Quintet. Hij speelt in het Maarten Altena Ensemble naast Amerikaanse gastsolisten zoals Roscoe Mitchell (1992) en John Zorn (1993), en werkt samen met de eigenzinnige rockgroepen Gruppo Sportivo en the Ex.

Ben van den Dungen Gruppo Sportivo Jarmo Hoogendijk The Ex

1995 - 2000

Wierbos ontvangt in 1995 de Boy Edgar Prijs, als een van de weinige laureaten puur voor zijn kwaliteiten als instrumentalist. Het Podium Trio oogst succes op binnen- en buitenlandse podia in samenwerking met de Amerikaanse musici David Murray, Jamaaladeen Tacuma en Cornell Rochester. In 1997 viert de Instant Composers Pool het dertigjarig jubileum, met Wierbos als een van de langst zittende leden. In 1998 verschijnt een nieuw soloalbum, getiteld X Caliber en omschreven als 'a demonstration of extreme trombone techniques'. Wierbos maakt deel uit van de New Concert Big Band onder leiding van Henk Meurtgeert, de voorloper van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij speelt samen met de oudgediende Amerikaanse trombonist Britt Woodman (ex-Ellington, ex-Mingus) in een uitvoering van Charles Mingus' Epitaph door het Trans Atlantic Orchestra onder leiding van Gunther Schuller, tijdens het Holland Festival 1999.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

2001 - 2004

In 2001 wordt in Amsterdam de Stichting dOeK ('de Oefening de Kunst') opgericht, een samenwerkingsverband van de improviserende musici Eric Boeren, Tobias Delius, Cor Fuhler, Wilbert de Joode en Wolter Wierbos. Het collectief houdt zich bezig met de ontwikkeling en ondersteuning van geïmproviseerde muziek op allerlei fronten: concerten, workshops, internationale samenwerking en een jaarlijks festival. Op het dOeK Festival van 2003 treedt Wierbos op met Misha Mengelberg, de Zweedse saxofonist Mats Gustafsson en bassist Wilbert de Joode onder de noemer Wollo's World. In de jaren daarop wordt Wollo's World een platform voor improvisatoren in wisselende bezettingen. Leden van het ICP Orchestra, onder wie Wierbos, maken in 2003 een CD met The Ex en de Amerikaanse noise-rockgroep Sonic Youth. In 2004 verhuist het Bimhuis en speelt Wierbos de laatste avond op de oude locatie in een gelegenheidsformatie met Misha Mengelberg en Archie Shepp.

Cor Fuhler Eric Boeren Tobias Delius Wilbert De Joode

2005 - 2012

Na zeven jaar begint het Podium Trio opnieuw met optreden. In 2006 organiseren Wierbos en zijn partner Fieke Broekhuizen voor het eerst een serie kleinschalige zomerconcerten op hun Amsterdamse woonboot op de Amstel, de honderd jaar oude tjalk De Drie Gebroeders. In 2007 viert de Instant Composers Pool het veertigjarig jubileum. Wierbos wordt in 2008 gevraagd voor de vers opgerichte David Kweksilber Big Band, waarin improvisatoren naast musici uit klassieke en hedendaagse ensembles spelen. Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum onderneemt The Ex een internationale tournee met een blazerssectie, inclusief Wierbos, onder de noemer The Ex & Brass Unbound. In 2011 maakt de trombonist deel uit van Boucalé, een groep gewijd aan de muziek van Paul Termos (1952-2003), bij wie Wierbos lang heeft gespeeld. Wolter Wierbos is als gastmuzikant te horen op het album Y'Anbessaw Tezeta dat de bejaarde Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria heeft opgenomen met The Ex.

David Kweksilber Paul Termos

2013

De trombonist reist met Instant Composers Pool naar Londen voor optredens in The Vortex Jazz Club van 29 januari tot en met 2 februari. Daarna gaat hij met het Frank Gratkowski Quartet op tournee door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Samen met Mats Gustafsson (baritonsaxofoon), Ken Vandermark (tenor- en baritonsaxofoon, klarinet) en Roy Paci (trompet) vormt Wierbos Brass Unbound. Deze blazersectie gaat met The Ex op tournee door Europa en de Verenigde Staten en is te horen op het album Enormous Door.

2014 - 2015

De trombonist maakt deel uit van het Michael Moore Bigtet en speelt daarmee op 28 november 2014 in het Bimhuis ter viering van de 60ste verjaardag van de bandleider. Het Felix Quartet, samen met Moore, Vatcher en bassist Wilbert de Joode, speelt voor het eerst tijdens de serie zomerconcerten die het Bimhuis onder de titel Felix & Foam organiseert in de tijdelijke tentoonstellingsruimte van Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam. De opname van het concert komt in 2016 uit op cd. Wierbos en Moore treden samen met gitarist Franky Douglas begin 2015 op met het Trio Rubato waarmee ze voornamelijk werk spelen dat door Douglas is geschreven. Na een Amerikaanse tournee in de eerste twee weken van mei 2015 voert het ICP Orkest in juni tijdens het Holland Festival voor het eerst de opera Koeien uit. De onalledaagse opera is gedeeltelijk geschreven door Misha Mengelberg en afgemaakt door Guus Janssen op teksten van Cherry Duyns.

2016

In maart 2016 speelt Wolter Wierbos met het Podium Trio. Het trio wordt tijdens de tournee Boys Of Pearl bijgestaan door gastmuzikanten Jamaaladeen Tacuma (bas) en Cornell Rochester (drums) met wie ze dertig jaar eerder voor het eerst hebben gespeeld. In mei 2016 gaat ICP met de opera Koeien op tournee door Nederland. In juni en november speelt Wierbos samen met acteur, zanger en accordeonist Felix Strategier en componist, pianist en bassist Ernst Glerum mee in de voorstelling Sal Ek Altyd Wit Wees die Theatergroep Flint uitvoert in De Roode Bioscoop in Amsterdam. Het stuk is gebaseerd op het werk van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog.

Discografie Wolter Wierbos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Wolter Wierbos

Audio/Video Wolter Wierbos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer