Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZINATRA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1987 - 1992

Genre

hardrock

Zinatra

Uit Limburg afkomstige groep, die eind jaren tachtig het begrip happy metal introduceert, maar vooral de geschiedenis zal ingaan als de eerste band van toetsenist Robby Valentine.
Volledige biografie...

Bezetting

Gino Rerimassie   gitaar
Joss Mennen   zang
Ron Lieberton   basgitaar
Ed Rokx   drums

Overige muzikanten

Robert Kempe   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1980   Partner
1984   Vandale
1986   Emergency
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zinatra

Uit Limburg afkomstige groep, die eind jaren tachtig het begrip happy metal introduceert, maar vooral de geschiedenis zal ingaan als de eerste band van toetsenist Robby Valentine.

1987

Als antwoord op muziekstromingen als black-, death-, en thrashmetal roept het Limburgse vijftal Joss Mennen, Gino Rerimassie, Sebastiaan Floris, Ronald J. Lieberton en Ed Rokx het begrip happy metal in leven: een opgewekte rockvariant die geënt is op de succesvolle klanken van Bon Jovi en Europe. Een eerste demo levert meteen een contract op met Phonogram. De jonge band krijgt van het label alle tijd - anderhalf jaar - om in overgeschoten uurtjes in de Wisseloord Sudio aan het debuut te werken, bijgestaan door producer Erwin Musper en met een gastrol van Phil Collen van de Britse rock-band Def Leppard. Een van de mensen die meeschrijft aan het repertoire is Arnie Treffers (Long Tall Ernie) onder de naam Kelly.

Erwin Musper Long Tall Ernie and the Shakers

1988

Het debuut komt uit op het Phonogram sub-label NT Records. Met de luchtige poprock wordt nadrukkelijk gemikt op de jeugd, reden waarom het debuut aanvankelijk op een bijzondere manier aan de man gebracht wordt: op cassette, gestoken in een LP-achtige doos, voor de vriendelijke prijs van f 15,-. De platenmaatschappij gelooft heilig in Zinatra en stuurt het vijftal eind 1988 op pad als voorprogramma van David Lee Roth's Europese tournee, waar - naar verluidt - flink voor betaald wordt. De ballad Love Or Loneliness wordt een bescheiden top 40 hit.

1989

De band begint met de opnamen van de tweede cd en kiest voor hetzelfde economische procedé als bij het debuut. Tussen de bedrijven door treedt de groep op in China, Thailand en Zuid-Amerika, regio's waar de melodieuze rock met open armen ontvangen wordt. In eigen land lukt het wat minder, evenmin als in de rest van Europa. Dat is deels te wijten aan het gegeven dat Zinatra het clubcircuit liever overslaat en daardoor zelden live te bewonderen is. Zanger Joss Mennen schittert wel tussen de groten van de Nederpop (The Countdown All Star Band) in de bewerking van Downtown tot Countdown, opgedragen aan het gelijknamige Veronicaprogramma. Het wordt een grote hit.

1990

Tijdens de opnamen voor The Great Escape wordt gitarist Sebastiaan Floris vervangen door Robby Valentine (toetsen), die meteen een zwaar compositorisch stempel op de plaat drukt. Zinatra neemt ook een aantal nummers op die aangedragen worden door de Amerikaanse routinier Paul Laine (van de band Danger Danger). Mede dankzij de bijdragen van deze twee talenten maakt The Great Escape een volwassen indruk, al wordt de makkelijk meezingbare rock van Zinatra door veel critici te licht bevonden. Hoe het ook zij, opnieuw wordt de band in verre, vreemde oorden op handen gedragen, maar breekt de groep in eigen land geen potten. De single There She Was reikt niet verder dan de tipparade.

Robby Valentine

1991

Robby Valentine vertrekt om zich op een solocarrière te richten. Omdat de verkoop van The Great Escape tegenvalt zegt Phonogram de overeenkomst met Zinatra op.

Robby Valentine

1992

Zinatra doet op het Cheese Mania festival een afscheidsoptreden. Joss Mennen vervolgt zijn loopbaan onder eigen (achter)naam.

Mennen

2019

De band komt op veler verzoek met een reünie single.

Discografie Zinatra

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Zinatra

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer