Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZUCO 103

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zuco 103

Periode

1998 - heden

Genre

bossanova, jazzdance, latin

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Rec.A

Zuco 103

Internationaal trio dat een geslaagde combinatie maakt van Latin, jazz en drum'n'bass.
Volledige biografie...

Bezetting

Sjam Sjamsoedin   draaitafels
Lesly Kuhr   basgitaar
Stefan Kruger   drums
Stefan Schmid   toetsinstrumenten
Claus Tofft   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Andro Biswane   gitaar
Ana Beck   achtergrondzang
Jacob Otten   draaitafels
DJ Git Hyper   draaitafels
Has Bangert   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1958   Fernando Lameirinhas
1989   Lilian Vieira
1997   Benjamin Herman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zuco 103

Internationaal trio dat een geslaagde combinatie maakt van Latin, jazz en drum'n'bass.

1989 - 1997

De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Teresopolis, 1966) komt in 1989 naar Nederland waar ze zang studeert aan het Rotterdams Conservatorium. Haar Braziliaanse roots kan ze kwijt in groepen als Bacán, Musica Brasileira en de feestband Treme Terra. Toetsenist Stefan Schmid komt uit München en woont al enige jaren in Nederland. Hij speelt ondermeer bij de jazzformatie Martinez Move en New Cool Collective. Drummer van die bands is Stefan Kruger (ook voormalig student van het Rotterdams Conservatorium) die niet alleen een veel gevraagd sessiemuzikant is maar ook vast bandlid van SFeQ. In 1997 zingt Vieira mee in Female Factory, een avondvullend muziekprogramma in Carré, ter herdenking van de vijftigste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens, met dertien zangeressen uit verschillende delen van de wereld.

Bacán Female Factory Martinez Move Musica Brasileira New Cool Collective SFeQ Stefan Kruger Treme Terra

1998

De drie komen elkaar weer tegen tijdens de opnamen die gemaakt worden voor het SFeQ-album SFeQ United Volume 2. Ze opereren in eerste instantie onder de naam Rec.A en brengen een EP uit en een eerste versie van het nummer Outro Lado op de compilatie Brasil 2mil, uitgebracht door Ziriquiboom, een sublabel van het Belgische Crammed Discs. Het nummer levert zulke goede reacties op dat er in studio hard gewerkt wordt aan nieuw materiaal.

SFeQ

1999

Het album Outro Lado verschijnt op Ziriquiboom. Het is in eerste instantie het buitenland dat zeer enthousiast reageert op de mix van Braziliaanse, Cubaanse en Afrikaanse muziek, gecombineerd met jazz, funk en break-beats. Alleen al in Amerika verkoopt de band zo'n tienduizend exemplaren van het debuut. De groep speelt op buitenlandse festivals zoals Cabaret Sauvage en Transmusicales de Rennes in Frankrijk.

2000

Zuco 103 De aandacht die de band krijgt in het buitenland (ondermeer Engeland, Amerika, Frankrijk en Duitsland) in zowel de muziekpers en op de radio blijft in Nederland niet onopgemerkt. Zuco 103 is de enige Nederlandse act tijdens het gerenommeerde Drum Rhythm Festival dat jaarlijks plaatsvindt op het terrein van de Westergasfabriek te Amsterdam. Live wordt Zuco 103 bijgestaan door basgitarist Has B. (tevens drummer/percussionist in Afrika Sabu Njouma, Fote Caba en de Groovie Dune brothers), Claus Tofft (percussie), Anna Beck (achtergrondzang) en een DJ (meestal DJ Git Hyper van SFeQ). In juni en juli tourt de band door Europa, waarbij onder andere Frankrijk, Engeland, Italië, Zwitserland, Portugal en Luxemburg worden aangedaan. Een van de hoogtepunten is een plekje op Summerstage Festival in het New Yorkse Central Park op 15 juni waar ze het podium delen met o.a. Nile Rogers' Chic. Eind november wint Zuco 103 de Heineken Crossover Award.

2001

Ondanks de vliegangst van zangeres Vieira reist Zuco 103 op 5 mei per helicopter langs verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. In juni is de band een van de hoogtepunten op het Drum Rhythm Festival. DJ Git Hyper (Erwin Zimmerman) wordt vervangen door Jacob 'Kid Sublime' Otten.

2002

In mei verschijnt het tweede album Tales Of High Fever. Vanaf half 2002 bestaat de line-up naast Vieira, Schmid en Kruger uit DJ Sjam, percussionist Claus Tofft en bassist Lesley Kuhr. Gitarist Andro Biswane speelt tijdens enkele optredens mee. De groep tourt in het najaar met een Soundsystem dat naast Krüger, Schmid en Vieira bestaat uit percussionist Claus Tofft.

2003

Zuco 103 Zuco 103 verzorgt in de eerste twee weken van februari twaalf shows in de Blue Note Club in Yokohama in Japan. Daarna speelt de groep in o.a. Brazilië, Spanje en Italië. Het album Tales Of High Fever wordt genomineerd voor een Edison Award in de categorie World. De groep speelt op Pinkpop. Het derde studioalbum van Zuco 103 wordt live in de studio opgenomen en bevat jazzy varianten op nummers die de band al eens eerder heeft opgenomen en/of uitgebracht. De cd verschijnt in september. Tijdens het Midsummer Jazz Gala in juli in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag krijgt Zuco 103 de Edison Publieksprijs.

2004

Zuco 103 wordt genomineerd voor een BBC Radio 3 Award For World Music. De Amsterdamse formatie maakt kans op een prijs in de categorie Club Global. De uitreiking is op 9 maart in de Usher Hall in Edinburgh waar de prijs uiteindelijk gaat naar DJ Dolores and Orchestra Santa Massa uit Brazilië. Lilian Vieira treedt op met Lilian Vieira's Samba Soul waarmee ze akoestische funky Braziliaanse muziek uit de jaren zeventig speelt. De band bestaat verder uit José Lopretti (toetsen), Enrique Firpi (drums), Jura Gomes (bas), Ed Verhoef (gitaar) en Aloar Soares (percussie). Tijdens het EK in Portugal brengt Zuco 103 de voetbalsingle Futebol uit. Het nummer is de begintune voor de uitzendingen van Barend & Van Dorp vanuit Portugal waar Zuco 103 op 7 juni ook een tv-optreden verzorgt.

2005

Zuco 103 De legendarische reggaeproducer Lee 'Scratch' Perry levert een bijdrage in twee nummers op het derde album Whaa! Hij is ook te zien in de videoclip bij de eerste single It's A Woman's World. Zuco 103 wordt uitgenodigd door Fuji Rock, het 'Glastonbury' van Japan dat in augustus plaatsvindt. De band staat er op 31 augustus op het Marquee-podium. De band moet noodgedwongen alle concerten in oktober, november en begin december in Duitsland en Frankrijk afblazen omdat zangeres Lilian Vieira geopereerd wordt aan haar maag. De concerten die de groep in september in Nederland geeft, gaan nog gewoon door.

2006

In de eerste weken van het jaar doet het trio, aangevuld met tenorsaxofonist Jasper Blom, met het project Acustico akoestische improvisatieoptredens op enkele Nederlandse podia. Vanaf 25 januari gaat Zuco 103 op tournee door Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Spanje. In april volgen nog enkele data in Frankrijk. Lilian Vieira zingt het titelnummer op het debuutalbum Mesmerize van DJ Maestro. In mei staat Lilian Vieira in het Bimhuis met een avond vol Afro-Braziliaanse sambasoul, een fusie van soul, funk, samba en bossa nova. Sambasoul is de muziek waarmee de zangeres opgroeide in het Brazilië van de jaren zeventig. Op zondagavond 6 augustus, halverwege het optreden van Zuco 103 aan het slot van de Muzikale Botenparade aan de Oude Gracht in Utrecht, stort een houten loopbrug in. Tientallen mensen raken gewond. Een van de zwaargewonde bezoekers overlijdt enkele dagen later in het ziekenhuis. Het optreden op 18 oktober tijdens Rocket Cinema in Paradiso, Amsterdam is de laatste van het jaar omdat Lilian Vieira met zwangerschapsverlof gaat.

DJ Maestro

2007

Op 18 maart vertrekt Zuco 103 naar Rio de Janeiro voor optredens, studiosessies in de Toca do Bandido studio en om met hulp van hulporganisatie IBISS drie weken in de buitenwijken workshops te geven aan lokale bands. Twee van deze bands spelen mee met Zuco 103 tijdens het optreden op het festival Mundial eind juni. Een van de andere zomerfestivals waar de groep is te zien is Amsterdam Roots op 16 juni te Amsterdam.

2008

Vieira staat met de show Lilian Vieira's Samba Soul 70's vanaf maart in de Nederlandse theaters. Op het repertoire staat werk van Tim Maia, Wilson Simonal, Cassiano en Jorge Ben Jor. Stefan Schmid produceert samen met saxofonist Wouter Schueler het debuutalbum Global Explorations van Schuelers groep Sinas. Voor het zesde Zuco-album After The Carnaval (april) heeft Vieira een groot deel van de teksten geschreven tijdens een verblijf in Brazilië. De cd is deels opgenomen in Rio de Janeiro en deels in de eigen studio in Amsterdam en kenmerkt zich door een meer akoestische aanpak. Op After The Carnaval werkt Zuco 103 voor het eerst samen met Sergio Chiavazzoli, gitarist van Gilberto Gil (gitaar, cavaquinho, banjo), en percussionist Marcos Suzano. Na try-outs in april en twee Britse uitstapjes (Londen op 16 april en Liverpool op 17 april) gaat het trio samen met band (bassist Alex Oele, gitarist Valentijn Bannier en percussionist Claus Tofft) op tournee door Nederland. Zuco 103 staat op 21 juni in het befaamde Parijse l'Olympia en in juli op de 33ste editie van North Sea Jazz. In het najaar tourt Zuco 103 langs popcircuit in, te beginnen op 19 september in Nijmegen. Steye verzorgt tijdens de clubtournee een gastoptreden.

Sinas

2009

De cd RETOUCHED! bevat remixen van tracks afkomstig van After The Carnaval gemaakt door Nobody Beats The Drum, Kraak & Smaak, DJ Patife (Brazilië), Wagon Cookin' (Spanje), Streamerpilot, Deformer, San Proper, en Primal View. Zuco 103 tekent in oktober een wereldwijde publishingdeal met Chrysalis Songs Benelux, een joint venture tussen het Britse Chrysalis Music en het Nederlandse Cloud 9 Music.

Kraak & Smaak Nobody Beats The Drum

2011 - 2012

Stefan Schmid werkt mee aan het debuutalbum Crossing The Rubicon (2011) van het jazzpopduo Finn Silver. Zuco 103 levert bijdragen aan het album The Duke (2012) van de Britse zanger Joe Jackson. De band neemt samen met hem onder meer het nummer Perdido op. Als Jackson begin november 2012 drie concerten in Nederland geeft, zingt Lilian Vieira mee tijdens de uitvoering van Perdido. Na een radiostilte van twee jaar doet de band op 24 november weer een optreden, in de Jazzkerk Aartswoud in Noord-Holland samen met sportjournalist Michel van Egmond die voorleest uit eigen werk.

Discografie Zuco 103

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zuco 103

Audio/Video Zuco 103

Video Zuco 103

Na Mangueira video
Na Mangueira video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Na Mangueira video

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer