Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZWARTE RIEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De zussen Rika, Marie en Anna Jansen bij Voor De Vuist Weg (1971) - Collectie Beeld en Geluid

Periode

08-10-1924 - 21-01-2016

Genre

levenslied

Online

Theaterencyclopedie

Zwarte Riek

Zwarte Riek (Rika Jansen) is een zangeres van het Jordaanlied. Tot haar bekendste liederen horen Amsterdam Huilt en M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie. Rika Jansen treedt onder vele artiestennamen op: Rosita Laviero, Fanny Black en als onderdeel van de Rico’s. Haar grootste hit scoort ze onder de naam Zwarte Riek.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1923   Maria Zamora
1962   Tol Hansse

Biografie Zwarte Riek

Zwarte Riek (Rika Jansen) is een zangeres van het Jordaanlied. Tot haar bekendste liederen horen Amsterdam Huilt en M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie. Rika Jansen treedt onder vele artiestennamen op: Rosita Laviero, Fanny Black en als onderdeel van de Rico’s. Haar grootste hit scoort ze onder de naam Zwarte Riek. Die bijnaam krijgt ze als kind wanneer ze na ziekte haar haren verliest. Nadat ze een tijd kaal is geweest keert een mooie zwarte haardos terug. Later in haar carrière treedt ze onder haar eigen naam op.

1924 - 1951

Rika Jansen wordt als Hendrika Elisabeth Jansen geboren in de Amsterdamse Jordaan. Haar oudere zus Marie (later bekend als Maria Zamora) treedt al vanaf 13-jarige leeftijd op als zangeres. Haar vader is de in de Jordaan bekende vishandelaar Leendert Jansen. Rika Jansen werkt vele jaren in de zaak, totdat ze in de oorlog trouwt met een jeugdvriend en een dochter (Ricky) krijgt. Na de oorlog probeert Jansen een artiestenbestaan op te bouwen.

Maria Zamora

1952 - 1955

Rika Jansen gaat werken -eerst als acrobate later als zangeres- bij de revue van Kees Manders, met wie ze een relatie krijgt. Eind 1954, begin 1955 werkt ze onder de naam Riek mee aan het Kalkhoven's Jordaan Cabaret.

1956 - 1958

Jansen scoort in 1956 als Zwarte Riek een hit met M’n Wiegie Was Een Stijfselkissie, geschreven door Kees Manders. Ook de single Alle Apies/De Kersepit is een succes. In 1957 neemt ze twee singles op met haar zus Marie als het duo The Lelystreet Sisters.

1959 - 1973

Rika Jansen treedt alleen nog op onder haar eigen naam. Kees Manders opent de club Moulin Rouge op het Thorbeckeplein in Amsterdam. Hier heeft Rika haar eigen one woman show. Begin jaren zestig krijgt ze ook internationaal succes, met als hoogtepunt een optreden in Carnegie Hall in New York in 1964. Uit dat jaar stamt ook het lied Amsterdam Huilt (Waar Het Eens Heeft Gelachen). Een hit wordt het niet, maar toch wordt het haar beroemdste nummer. In november 1965 wordt de Rika Jansen Show uitgezonden door de KRO.

1974 - 2016

In 1974 gaan Rika Jansen en Kees Manders uit elkaar. Hierna woont ze een korte periode in Spanje. De laatste jaren van haar leven woont Rika Jansen in Zandvoort.

Discografie Zwarte Riek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zwarte Riek

Audio/Video Zwarte Riek

Video Zwarte Riek

Zwarte Riek ambassadrice ...
Zwarte Riek ambassadrice van carnavalsland (1957)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Zwarte Riek ambassadrice van carnavalsland (1957)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer