Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THIS BEAUTIFUL MESS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

this beautiful mess

Periode

1997 - 2010

Genre

alternative

Online

Officiële website

this beautiful mess

Emopop band uit Vlissingen. In 2001 verschijnt hun debuut-cd die ook in de Verenigde Staten, Canada en Japan uitkomt.
Volledige biografie...

Bezetting

Lydia Wever   toetsinstrumenten, zang
Abne Herrebout   basgitaar
Joop Flamman   gitaar
Arjen Van Wijk   zang

Overige muzikanten

Axel Kabboord   drums

Genoemd in de biografie van

2000   Martijn Groeneveld
2001   The Sheer
2002   at the close of every day
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie this beautiful mess

Emopop band uit Vlissingen. In 2001 verschijnt hun debuut-cd die ook in de Verenigde Staten, Canada en Japan uitkomt.

1997

In augustus wordt this beautiful mess in Vlissingen opgericht. De bandleden Arjen van Wijk (speelde bas in Rollercoaster 23), Axel Kabboord (drumde in het Deense Glorybox), Joop Flamman en Abne Herrebout kennen elkaar al uit hun jeugd, maar besluiten pas samen muziek te gaan maken als blijkt dat ze dezelfde muzikale interesses delen. De muziek schommelt dan nog alle kanten op, met invloeden uit de new wave en post grunge, maar de vernieuwingsdrang is wel hoorbaar. De band vindt later een eigen stijl mede beïnvloed door het gitaargeluid van Radiohead en The Cure. De melodieuze songs worden nu onderbouwd met inventieve ritmes en baslijnen.

Rollercoaster 23

1998

In mei 1998 krijgt this beautiful mess contact met Sally Forth Records.

1999

Hoewel het contact met platenmaatschappij Sally Forth Records er al een tijdje is, begint de band pas in december 1999 met de opnamen van het debuutalbum. Het album wordt geproduceerd door Minco Eggersman en René de Vries (o.a. The Spirit That Guides Us en Rollercoaster 23).

2001

In maart wordt de band versterkt door Lydia Wever op toetsen en zang. Zij speelt ook in de band Brown Feather Sparrow. In mei verschijnt op Sally Forth Records de single Clean, waarna in juni het album Falling On Deaf Ears volgt. De stijl van this beautiful mess is verder uitgekristalliseerd en kan het best worden omschreven als emotionele pop met spirituele teksten. In september brengt het Amerikaanse label Deep Elm het album Falling On Deaf Ears uit in Amerika, Canada en Japan.In december wint this beautiful mess de Popslag (de huidige Buzz 3FM Award Music), de enige bandwedstrijd op de nationale radio. Dit mede door hun originele uitvoering van het K-Otic nummer Damn I Think I Love You.

Brown Feather Sparrow K-otic

2002

This beautiful mess speelt op Eurosonic. Platenmaatschappij Deep Elm zet het nummer Unsuitable For Any Melody But Yours op de compilatie-cd Unreleased 1 en het nummer Racing The Mosaic op de befaamde The Emo Diaries, Chapter Seven-compilatie. Dit levert de band aandacht op in Amerika, Canada en Japan. Het Amerikaanse Time Magazine noemt this beautiful mess zelfs in een artikel over emo. Sally Forth Records besluit de single Clean opnieuw uit te brengen, ditmaal met de cover Damn I Think I Love You als extra track. In april tourt de band met Ozarck Henry door Nederland. In mei en juni maakte de band deel uit van de Sally Family 80's Festivals die door Sally Forth Records werd georganiseerd ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het label. Op de compilatie Hits Of The 80's covert this beautiful mess Love Song van The Cure. In juni wordt bekendgemaakt dat this beautiful mess een Essent Award gewonnen heeft en worden ze uitgenodigd om te spelen op het Lowlands Festival. Een ander festival waar de groep aan deelneemt is De Popronde die van september tot en met november in diverse Nederlandse steden plaatsvindt. Leden uit this beautiful mess en Rollercoaster 23 vormen het project At The Close Of Every Day waarmee ze een cover spelen van The Church (Under The Milky Way, te vinden op de compilatie Hits Of The 80's) en het album Zalig Zijn De Armen Van Geest uitbrengen.

at the close of every day

2003

this beautiful mess Het nummer Cacophonic wordt gebruikt voor Amped 2, een snowboardgame van Microsoft. Het album Temper The Wind To The Shorn Lamb, dat begin oktober verschijnt, bevat meer zangbijdragen van toetseniste Lydia Wever. De band wordt op plaat aangevuld met hoorn, viool, trombone, trompet en cello. Samen met Stefan van Maurik van Satellite 7 vormt Lydia Wever het zijproject Jodi's Doorstep. René de Vries (Rollercoaster 23) neemt de plaats achter het drumstel over van Axel Kabboord. Van Lydia's band Brown Feather Sparrow verschijnt in het najaar het debuutalbum Wide Awakens Everything, geproduceerd door Axel Kabboord. Zanger Arjen van Wijk maakt ondertussen ook deel uit van die band.

Brown Feather Sparrow Rollercoaster 23 Satellite7

2004

This Beautiful Mess maakt in januari indruk op het festival Noorderslag. De band reist eind april/begin mei door Portugal en Spanje voor optredens. Lydia Wever en Abne Herrebout verzorgen gastbijdragen op het soloalbum the wagon fair dat Minco Eggersman (at the close of every day) uitbrengt onder de naam ME.

Minco Eggersman

2006

this beautiful mess Na een sabbatical van ruim twee jaar komt this beautiful mess met een nieuwe en gelimiteerde cd. Away With The Swine is een mini-album met zeven tracks, afkomstig van sessies die de band deed voor het vorige album Temper The Wind To The Shorn Lamb. Away With The Swine verschijnt bij Sally Forth Records in samenwerking met Munich Records in een limited edition van duizend exemplaren, speciaal voor de fans.

2007

this beautiful mess is een van de bands die speelt tijdens het tienjarig jubileum van Sally Forth Records op 11 mei in Hedon te Zwolle. Het minialbum Away With The Swine komt, aangevuld met vier nieuwe tracks, ook uit in Japan en de Verenigde Staten.

2009

this beautiful mess in 2009 This beautiful mess speelt onder meer tijdens een uitverkochte editie van het Sally Festival in Utrecht en cureert op 20, 21 en 22 november in Middelburg een festival voor kunst- en cultuurpodium De Spot in Middelburg met zichzelf als headliner en optredens van Go Back To The Zoo, Blaudzun, The Sedan Vault en The Black Atlantic.

2010

Op 13 mei neemt de band voor onbepaalde tijd afscheid van het publiek via een bericht op hun MySpace-pagina: 'We're sorry to inform you that This Beautiful Mess will take a break until further notice. No fights, no drama, but a lot of good memories. We are music.' In dezelfde maand treden zanger Arjen van Wijk en drummer Axel Kabboord op met hun nieuwe band People Get Ready.

People Get Ready

2013

Het debuutalbum Falling On Deaf Ears wordt opnieuw uitgebracht. In samenwerking met Sally Forth Records wordt de heruitgave in augustus gepresenteerd tijdens het Flavor Festival op het landgoed Velder in Liempde. De band komt daar nog eenmaal bij elkaar om het album te presenteren en te spelen. Op hetzelfde festival is zanger Arjen van Wijk ook te zien met zijn band Vandryver.

Vandryver

Discografie this beautiful mess

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's this beautiful mess

Audio/Video this beautiful mess

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer