Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

acid house

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

house
trance

Uitgelicht

Unit Moebius

Geschiedenis

Specifieke vorm van elektronische dansmuziek, uit de beginperiode van de house. Te herkennen aan simpele baslijnen die tot hypnotische grooves worden uitgesponnen. Vanuit acid house ontwikkelt zich in de loop van de jaren negentig het zeer succesvolle subgenre trance.
Lees meer...

Unit Moebius

Haags techno-collectief dat de doe-het-zelf uitgangspunten van de punkbeweging toepast op de dance-wereld. Unit Moebius is een ongrijpbare groep die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een hele scene van lo-fi acid en techno in Nederland via hun labels Bunker en Acid Planet. Lees meer...

Geschiedenis van Acid House

Specifieke vorm van elektronische dansmuziek, uit de beginperiode van de house. Te herkennen aan simpele baslijnen die tot hypnotische grooves worden uitgesponnen. Vanuit acid house ontwikkelt zich in de loop van de jaren negentig het zeer succesvolle subgenre trance.

Acid house ontstaat in het midden van de jaren tachtig in Chicago, als houseproducers de nieuwe TB 303 Bassline gaan gebruiken in hun producties. De dansvloer vullende klank van dit apparaat maakt het mogelijk dancetracks te maken die voornamelijk bestaan uit een telkens herhaalde baslijn en een drumritme. Het metronoomstrakke samenspel tussen de drumcomputer en de bascomputer zorgt voor een hypnotiserend effect dat door de kenners wordt vergeleken met het effect van de hallucinerende drug LSD, ook wel acid genaamd. Zo krijgt het genre zijn naam. De acid house waait al snel over naar Londen waar het in 1988 de belangrijkste nieuwe muziek is tijdens de fameuze Summer Of Love. Acid house tracks als M/A/R/S/S (Pump Up The Volume) en D-Mob (We Call It Acied) halen de hitparade en bereiken een groot publiek.

De eerste Nederlandse acid house plaat is Force d'Inquisition door Voltage Control, gemaakt naar aanleiding van een wedstrijd op VPRO's Radio 3. Kort daarna maakt Voltage Control's producer Arno Peeters samen met dj Zero One onder de naam Random XS de Give Your Body EP, die een klassieker wordt in het genre. Deze plaat komt uit op het label Djax-Up-Beats, waarop veel Nederlandse en ook buitenlandse acid verschijnt. Andere succesvolle acid-acts zijn de Acid Junkies, Like A Tim en Essit Muzique.

Random XS Voltage Control Acid Junkies Like A Tim

Een groot deel van de Nederlandse acid house scene is een echte undergroundbeweging. Feesten worden gehouden in kraakpanden en oude loodsen. De muziek is snoeihard en compromisloos. De labels opereren vrijwel anoniem, buiten de gevestigde industrie en media om, en de platen worden geperst in voormalige Oostbloklanden. Dit alles geheel volgens het doe-het-zelf principe van de punkbeweging, waaruit veel leden voortkomen. Een belangrijke scene is die in Den Haag waar, beïnvloed door de daar bivakkerende leden van het Britse Spiral Tribe, de labels Bunker en Acid Planet worden opgericht. Op de gelijknamige kraakfeesten in oude loodsen is een snoeiharde variant op het genre te horen die wereldwijd waardering geniet.

Acid bereikt halverwege jaren negentig z'n verzadiging, en raakt met het sluiten van de Haagse platenzaak Hotmix van producer/dj I-f zijn belangrijkste distributiepunt kwijt, want veel labels werden via Hotmix verspreid. Een aantal producers schakelt vervolgens over op electro, drum & bass of techno. In 1998 overlijdt Curley Schoop, een van de talentvolste producers uit de alternatieve scene. De traditie van harde acid wordt vanaf dan levend gehouden door kleine labels als Transistor Beat, Mononom (nu Sensory Overload) en Zodiak. En de Acid Junkies, die in 2004 hun tienjarig bestaan vieren en dan als live-act populairder zijn dan ooit.

I-f Acid Junkies

 

l
 
m
 
s
 
z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer