Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

electro

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

electronic body music
hiphop
house
minimal music

Uitgelicht

Le Le

Geschiedenis

Instrumentale variant op de hiphop die begin jaren tachtig populair is als begeleidingsmuziek bij het breakdancen. Sindsdien beleeft het genre af en toe een opleving.
Lees meer...

Le Le

Le Le is het ironische electroproject van Faberyayo (Pepijn Lanen van Jeugd van Tegenwoordig), beatmaker Rimer Veeman (Bastian, Comtron) en illustrator Parra (Pieter Janssen). In het begin bestaat het merendeel van de teksten uit grappig klinkend nep-Frans. De groep staat in januari 2008 op Noorderslag te Groningen en brengt eind ... Lees meer...

Geschiedenis van Electro

Instrumentale variant op de hiphop die begin jaren tachtig populair is als begeleidingsmuziek bij het breakdancen. Sindsdien beleeft het genre af en toe een opleving.

Electro waait begin jaren tachtig als instrumentale versie van de hiphop van New York naar Europa over als onderdeel van de breakdance rage. Na een korte bloeiperiode is het halverwege jaren tachtig alweer voorbij. Vanaf half jaren negentig maakt electro, aangejaagd vanuit Detroit en Den Haag, een revival door die nog steeds gaande is en waarin Nederland een hoofdrol speelt. De eerste generatie Nederlandse electro levert vooral eendagsvliegen op. De producers van Cat Music nemen samen met Peter Slaghuis als de Videokids de hit Woodpeckers from space op, en maken de scratch-compilatie Master Genius-Let's break. Van Alex & The City Crew verschijnen twee (nu hilarische) Nederlandstalige breakdance-instructie lp's.

De Videokids

Begin jaren negentig is het Erik van den Broek die als Shiver de electro weer nieuw leven inblaast. Tegelijkertijd is in Amerika de electro-revival gaande in Detroit. Vanaf halverwege jaren negentig komen de eerste Nederlandse electro ep's uit op Bunker (Vincent Koreman onder de naam RA-X) Viewlexx (I-f, Electronome) en Djax-Up-Beats (Like a Tim, Urban Electro, Operator). Begin 1998 stort het Haagse acid-label Bunker zich op de electro. Het draagt met de nieuwe 3000-serie bij aan wat al snel bekend staat als de Westcoast sound of Holland, oftewel Electro-nix in Viewlexx-termen: een ruige mix van Italo-disco en electro. In korte tijd worden Legowelt, Orgue Electronique, Rude 66, I-f, Dexter, Cosmic Force, Fastgraph, Electronome en Alden Tyrell gevestigde namen in de internationale underground. Er vindt een uitwisseling plaats met buitenlandse labels als Gigolo, Ersatz, UR en Stilleben, waarin distributeur/platenzaak Clone een centrale rol speelt.

Erik Van Den Broek I-f Rude 66 Like A Tim Vincent Koreman

In 2003 maakt electro opnieuw een opleving door, wat resulteert in een steeds grotere invloed in het werk van artiesten als Ferry Corsten. Als dj is I-f ongetwijfeld het bekendst, nationaal gevolgd door Seutek, Steffi, Kid Goesting en Zero One, terwijl ook Lady Aida regelmatig electrosets draait. Op feestengebied doet naast de tournees van Bunker en de Elechicks-avonden in de Mazzo (tot 2002) vooral het Amsterdamse Electronation van zich spreken.

Ferry Corsten DJ Lady Aïda

 

0
 
i
 
w
 
x

XMH

 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer