electro
Gerelateerd
Geschiedenis
Instrumentale variant op de hiphop die begin jaren tachtig populair is als begeleidingsmuziek bij het breakdancen. Sindsdien beleeft het genre af en toe een opleving.
Lees meer...
Happy Elf
Project van Funkajazzity's Jeroen Elfferich. Lees meer...
Belangrijke acts
Belangrijke albums
Let's Break van Master Genius
Space Invaders Are Smoking Grass van I-f
The West Coast Sound Of Holland van Rude 66
Woodpeckers From Space van De Videokids
Geschiedenis van Electro
Instrumentale variant op de hiphop die begin jaren tachtig populair is als begeleidingsmuziek bij het breakdancen. Sindsdien beleeft het genre af en toe een opleving.
Electro waait begin jaren tachtig als instrumentale versie van de hiphop van New York naar Europa over als onderdeel van de breakdance rage. Na een korte bloeiperiode is het halverwege jaren tachtig alweer voorbij. Vanaf half jaren negentig maakt electro, aangejaagd vanuit Detroit en Den Haag, een revival door die nog steeds gaande is en waarin Nederland een hoofdrol speelt. De eerste generatie Nederlandse electro levert vooral eendagsvliegen op. De producers van Cat Music nemen samen met Peter Slaghuis als de Videokids de hit Woodpeckers from space op, en maken de scratch-compilatie Master Genius-Let's break. Van Alex & The City Crew verschijnen twee (nu hilarische) Nederlandstalige breakdance-instructie lp's.
Begin jaren negentig is het Erik van den Broek die als Shiver de electro weer nieuw leven inblaast. Tegelijkertijd is in Amerika de electro-revival gaande in Detroit. Vanaf halverwege jaren negentig komen de eerste Nederlandse electro ep's uit op Bunker (Vincent Koreman onder de naam RA-X) Viewlexx (I-f, Electronome) en Djax-Up-Beats (Like a Tim, Urban Electro, Operator). Begin 1998 stort het Haagse acid-label Bunker zich op de electro. Het draagt met de nieuwe 3000-serie bij aan wat al snel bekend staat als de Westcoast sound of Holland, oftewel Electro-nix in Viewlexx-termen: een ruige mix van Italo-disco en electro. In korte tijd worden Legowelt, Orgue Electronique, Rude 66, I-f, Dexter, Cosmic Force, Fastgraph, Electronome en Alden Tyrell gevestigde namen in de internationale underground. Er vindt een uitwisseling plaats met buitenlandse labels als Gigolo, Ersatz, UR en Stilleben, waarin distributeur/platenzaak Clone een centrale rol speelt.
In 2003 maakt electro opnieuw een opleving door, wat resulteert in een steeds grotere invloed in het werk van artiesten als Ferry Corsten. Als dj is I-f ongetwijfeld het bekendst, nationaal gevolgd door Seutek, Steffi, Kid Goesting en Zero One, terwijl ook Lady Aida regelmatig electrosets draait. Op feestengebied doet naast de tournees van Bunker en de Elechicks-avonden in de Mazzo (tot 2002) vooral het Amsterdamse Electronation van zich spreken.
About
Afrojack
Alan Lauris
Alden Tyrell
Alex Romano
Amateur
Analogic Sound Project
Anika Sade
Antikraft
Arjuna Schiks
Aux Raus
Daniel Haaksman
DC20
De Kraaien
Dexter (1)
Diesel Disko
DioOmen
DJ Art-D-fact
DJ Dilemma
DJ Raymundo
DJ Rob Boskamp
DJ Sandrien
DJ Sandstorm
DJ TLR
Doonix & Airway
Drillem
D*Time
Dumb Vox
Mason
Matik
MC Vika Kova
MeloManics
Miblati
Minus The Tiger
Misery
Monica Electronica
Monocle Mint
Mur du Son