Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

glamrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

adult orientated rock (AOR)
hardrock
pop
rock

Uitgelicht

Teddylane

Geschiedenis

Ook wel glitterrock genoemd. Lichte, ongecompliceerde pop- en rockliedjes, uitgevoerd door uitbundig uitgedoste artiesten. Het genre beleeft in het midden van de jaren zeventig zijn hoogtijdagen.
Lees meer...

Teddylane

Teddylane is een kwartet uit Leiden met zanger Theo van Es (The Shoes). De band brengt in 1973 de singles Do The Rock'n'Roll en Bye Bye Love uit, maar behaalt daarmee geen plek in de hitparade. Bassist Aart Mol speelt vervolgens in Catapult. Lees meer...

Belangrijke acts

Catapult
Lemming
Limousine

Geschiedenis van Glamrock

Ook wel glitterrock genoemd. Lichte, ongecompliceerde pop- en rockliedjes, uitgevoerd door uitbundig uitgedoste artiesten. Het genre beleeft in het midden van de jaren zeventig zijn hoogtijdagen.

In het begin van de jaren zeventig ontstaat er vooral in Engeland behoefte aan lichtvoetige, ongecompliceerde muziek. Veel jonge popfans hebben het niet zo op de serieuze muziek van de gearriveerde sterren, en van maatschappijkritische teksten moeten ze al helemaal niets hebben. De glamrock biedt uitkomst. Waanzinnig uitgedoste musici, vaak in het bezit van een groot ego, maken pakkende deuntjes, geënt op de rock ´n roll van eind jaren vijftig. Marc Bolan, met zijn groep T Rex is één van de grondleggers van het genre. Later wordt de fakkel overgenomen door bands als The Sweet, Slade en Mud. Verder scoren Suzie Quatro, Gary Gliter en Alvin Stardust ook hits aan de lopende band.

In ons land is het genre enorm populair onder tieners, maar bands en artiesten (over het algemeen twintigers) wagen zich liever niet aan de glamrock. De Leidse groep Catapult is een uitzondering. Deze scoort vanaf 1974 diverse grote hits, waaronder Let Your Hair Hang Down en Teeny Bopper Band. In dezelfde periode scoort Limousine een toptien hit met Seventy Five en haalt de horror-act Lemming de hitparade met Lucifera. Daarna wordt Nederland overspoeld door disco en punk en waait de glitterrockrage over. Eind jaren negentig trekt de coverband The Block Busters veel bekijks met een set vol glitterhits.

Catapult Lemming Limousine Geo The Block Busters

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

c
 
k
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer