Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

gothic

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

doommetal
industrial
metal
new wave

Uitgelicht

Geschiedenis

Ook wel sprookjesmetal genoemd. Voornamelijk Europees genre dat rond 1990 opkomt als metalacts invloeden uit de opera en andere vormen van klassieke muziek in hun geluid verwerken. Kenmerkt zich door de combinatie van zware metal met hogere, lichtere tonen van violen, synthesizers en heldere vrouwenstemmen.
Lees meer...

Clan Of Xymox

Amsterdamse electro-gothic band rond de volhardende veteraan Ronny Moorings, die in het buitenland meer respect krijgt en een betere plaatomzet draait dan in Nederland. Lees meer...

Geschiedenis van Gothic

Ook wel sprookjesmetal genoemd. Voornamelijk Europees genre dat rond 1990 opkomt als metalacts invloeden uit de opera en andere vormen van klassieke muziek in hun geluid verwerken. Kenmerkt zich door de combinatie van zware metal met hogere, lichtere tonen van violen, synthesizers en heldere vrouwenstemmen.

De term gothic grijpt terug naar de theatrale, galmende new wave van bands als The Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim en Bauhaus uit de eerste helft van de jaren tachtig. Zij meten zich daarbij een 'gotisch' vleermuizenimago aan: zwarte kleding, lijkwitte gezichten met zware make-up rond de ogen. In de gothic metal die begin jaren negentig opkomt, is niet new wave, maar metal het belangrijkste bestanddeel, aangevuld met klassieke orkesten (al dan niet uit keyboards) en operazangeressen. Internationaal zijn Paradise Lost en het Zwitserse Celtic Frost de eersten die met een dergelijke combinatie naam maken.

De meeste Nederlandse acts zijn meer beïnvloed door elkaar en door buitenlandse gothic - maar ook andere - metalbands dan door gothic en new wave zelf, vandaar dat ook de termen sprookjesmetal en sferische metal opgeld doen. The Gathering is er in 1992 al snel bij. Na aantal jaren slaat de band een andere weg in. Het gat wordt al snel opgevuld door Within Temptation, After Forever en Autumn, die door veel op te treden een enthousiaste, elkaar overlappende achterban krijgen, maar wel met ieder een eigen geluid. After Forever heeft bijvoorbeeld zowel klassieke als Arabische invloeden. Within Temptation wordt steeds toegankelijker: de grunts verdwijnen en het wordt steeds meer rock, de sprookjesachtige en fantasy- elementen sluiten perfect aan op de hype rond Harry Potter en Lord of the Rings. De single Ice Queen wordt in 2001 dan ook een grote hit. Door hun succes krijgen andere metalbands plotseling ook een voet tussen de deur, zeker als ze een vrouw binnen de gelederen hebben. Net als Within Temptation en After Forever wordt Epica (met de oude frontman van After Forever, Mark Jansen) opgenomen met een groot koor en orkest. Opvallend is dat veel energie en geld wordt gestoken in productie en marketing, maar ook in het contact met de fans, mede via een actuele en interactieve website. Waar de jaren tachtig gothic altijd een subcultuur is gebleven, weet gothic metal het grote publiek wel te bereiken.

The Gathering After Forever Within Temptation Epica Autumn

 

e
 
l
 
x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer