Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

pretpunk

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

oi!
punk
skatepunk

Uitgelicht

Boegies in 1986

Geschiedenis

Vrolijke punkmuziek. Toegankelijker dan de ´gewone´ punk, maar onder de vrolijkheid zit meestal dezelfde kritische kijk op de maatschappij die de minder vrolijke punkers aan de dag leggen.
Lees meer...

Boegies

Gronings pretpunkgezelschap met een gevaarlijk hoog alcoholpromillage dat in de jaren tachtig het Nederlands clubcircuit bestookt met een mengeling van punk, ska en cabaret. Lees meer...

Belangrijke acts

Boegies
Heideroosjes

Geschiedenis van Pretpunk

Vrolijke punkmuziek. Toegankelijker dan de ´gewone´ punk, maar onder de vrolijkheid zit meestal dezelfde kritische kijk op de maatschappij die de minder vrolijke punkers aan de dag leggen.

Zo tegen het eind van de jaren zeventig is punk als tegencultuur behoorlijk ingeburgerd. Langzaam vertoont de scene een schisma. Een aantal, min of meer, succesvolle bands tekent een lucratief contract bij grote platenmaatschappijen, en daar moeten de overtuigde punkers niets van hebben. Punk wordt langzaam commerciëler en toegankelijker voor de massa. Vanzelfsprekend bij een jongerencultuur, kent punk binnen no time verschillende verschijningsvormen en vaak gaan die niet zo heel best door één deur. Om van het gezeur tussen de vele subgroeperingen af te zijn, besluiten de Groningse Boegies in 1982 gewoon lekker te gaan spelen. Bevrijdt van allerlei muzikale en maatschappelijke jukken, vindt de groep de pretpunk uit. Overigens is rond die tijd zo´n zelfde trend waar te nemen in Engeland. Daar besluiten The Toy Dolls voor de vrolijke noot te gaan zorgen. Een genre is geboren, hoewel gezegd moet worden dat de Amerikaanse Ramones en Jonathan Richman in het tweede deel van de jaren zeventig al behoorlijk pionierswerk verricht hebben. De Boegies breken in 1986 door met hun single Mèh!. De band heeft dan al een zeer goede live-reputatie. Het feest duurt tot 1990.

Boegies

In Amerika doet intussen een heel nieuw verschijnsel opgang. Jongeren uit de middenklasse gaan zich met punk bemoeien. Niet vanwege sociale motieven, maar gewoon om plezier te maken. Punk wordt een modegril. De jongeren kopiëren de looks en voegen daar eigen elementen aan toe, zoals skateboards of andere zaken uit hun eigen, redelijk luxe leventje. The Offspring en NOFX worden de spreekbuis voor die generatie. In Nederland proberen jongeren ook met pretpunk te scoren, maar dat lukt voorlopig alleen De Heideroosjes. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat die band de grondbeginselen van de punkbeweging trouw blijft, en in de songs wel blijk geeft van een kritische houding naar mens en maatschappij.

Heideroosjes

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

c
 
k
 
o
 
s
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer