Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

samba

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

bossanova
latin

Uitgelicht

Tuhú

Geschiedenis

Braziliaans carnavalsritme: een mix van polka, Cubaanse habanera en Afrikaanse ritmes die omstreeks 1910 ontstaat in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. In de samba ligt de nadruk op de tweede en vierde tel van de vierkwartsmaat met syncoperende tegenritmes. Uit de samba ontwikkelt zich de bossanova.
Lees meer...

Tuhú

Tuhú speelt akoestische muziek uit Latijns-Amerika. Lees meer...

Belangrijke acts

AbSurdo
Medicamento
Treme Terra

Belangrijke albums

Viva Brasil van Treme Terra

Geschiedenis van Samba

Braziliaans carnavalsritme: een mix van polka, Cubaanse habanera en Afrikaanse ritmes die omstreeks 1910 ontstaat in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. In de samba ligt de nadruk op de tweede en vierde tel van de vierkwartsmaat met syncoperende tegenritmes. Uit de samba ontwikkelt zich de bossanova.

Begin twintigste eeuw komt ook in Brazilië een eind aan de slavernij. Zoals in de Verenigde Staten daardoor blues naar voren treedt, gaan ook in Zuid-Amerika de voormalige slaven hun eigen muziek spelen. In een achterbuurt van de Braziliaanse stad Rio, in de volksmond 'Klein Afrika' geheten, vermengen ze de ritmes uit het continent van hun voorouders met de polka en de wals die Europese emigranten mee hebben genomen. Hieruit ontstaat choro; een rustige, doorgaans instrumentale vorm van feestmuziek. Met de jaren nemen de Afrikaanse kenmerken de overhand. De snoeihard, op grote drums gespeelde, door 'vraag en antwoordgezang' opgezweepte dansmuziek wordt al snel de samba genoemd. Samba is muziek om het carnaval mee te vieren, iets wat in het Brazilië van de twintigste eeuw bijzonder extravagant gebeurt. Als luistermuziek is er de variant samba-canção (sambasong), met een veel lager volume en tempo. Andere varianten zijn de samba breque (gebroken samba, waarin het ritme verbrokkeld is tot iets reggaeachtigs) en de samba do pagode (benadert de opzwepende live-variant, maar nu dan doordacht gecomponeerd). Uit de mix van salsaritmes en jazz ontstaat in de jaren vijftig een onderkoelde variant: de bossa nova.

In Nederland wordt de samba, zoals het merendeel van alle Zuid-Amerikaanse vormen van dansmuziek, graag gehoord op de dansvloer, al dan niet verzorgd door een (semi-)professionele band. Van cd-verkoop is echter amper sprake. De samba is hier dan ook eerder onderdeel van cross-over. Zo mengt de van oorsprong Duitse saxofonist en fluitist Praful het genre vanaf eind tachtig met triphop, drum&bass, Indiase muziek, funk en jazz. Hij is onder andere ook betrokken bij de groep Treme Terra, een begrip op het gebied van Braziliaanse feestmuziek, waarvan de line-up bestaat uit een stuwende percussie- en blazerssectie, aangevuld met dynamische zangeressen. Die band, waarvan de musici afkomstig zijn uit verschillende landen, combineert Braziliaanse stijlen, als samba-reggae, maracatu, afoxe en samba met jazz, rap en funk, en groeit uit tot een veelgevraagde act in theaters en op feesten, zoals de Uitmarkt, Bevrijdingsfestival en Racism Beat It. Zangeres Lilian Vieira zal vanaf midden negentig samen met Stefan Kruger en Stefan Schmid onder de naam Zuco 103 wereldwijd succes boeken met zogenaamde brazilectro, een electro-akoestische mengvorm van moderne dansmuziek en Zuid-Amerikaanse traditionele muziek, waaronder samba. Het in 1994 in Tilburg opgerichte slagwerkgezelschap Medicamento voegt reggae, trance, hiphop en drum & bass toe aan de samba, en is daarmee een veel geziene gast op festivals. Sinds 2002 maakt de groep ook gebruikt van zang, gitaar, toetsen en een dj, en worden invloeden uit de soul en funk aan het geluid toegevoegd. Slagwerkgroep AbSurdo bestaat sinds 1998, speelt in binnen- en buitenland en mengt diverse sambavormen met een show vol absurde grappen en grollen. AbSurdiane Bente Olie speelt tevens in Slagerij van Kampen.

Praful Treme Terra Zuco 103 Medicamento

 

h
 
p
 
x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer