Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

son

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Antillen
jazz
latin
mambo
salsa
tango

Uitgelicht

A Lo Cubano

Geschiedenis

De meest bekende vorm van Cubaanse dansmuziek, ontstaan uit een mengeling van Spaanse en Afrikaanse volksmuziek en Amerikaanse jazz.
Lees meer...

A Lo Cubano

A Lo Cubano is een salsaformatie die een breed scala kan neerzetten, van son en salsa tot stevige timba. Met een voor een salsaband relatief kleine bezetting produceert de groep een volle sound, passend op zowel kleine podia als op grotere festivals. Het publiek waant zich bij de optredens vaak ... Lees meer...

Belangrijke acts

Bayuba Cante

Belangrijke albums

Orunmila's Dance van Bayuba Cante

Geschiedenis van Son

De meest bekende vorm van Cubaanse dansmuziek, ontstaan uit een mengeling van Spaanse en Afrikaanse volksmuziek en Amerikaanse jazz.

Met de ontdekking van Amerika in 1492, is het eiland dat wij nu kennen als Cuba één van de eerste plekken die door de Europeanen worden geannexeerd. De Spanjaarden moorden er de oorspronkelijke bewoners uit en vullen het land met Afrikaanse slaven. Afkomstig uit Nigeria, Ghana, Togo, Kameroen, Benin en Kongo nemen die allemaal hun eigen culturele identiteit mee. Met de afschaffing van de slavernij in de tweede helft van de negentiende eeuw gaat de muziek van de slaven deel uitmaken van het openbare leven. Aan de Spaanse volksliederen die in de cafés en koffiehuizen worden gespeeld, worden Afrikaanse ritmes toegevoegd. Hieruit ontstaat in de jaren twintig een nieuw genre: son. Het ritme wordt aangegeven door de clave, een houten slaginstrument. Daarop worden met bongo's, maracas en een schraper contraritmes gespeeld. Op de tres, een negensnarige gitaar, wordt het muzikale thema en de begeleiding voor de zang gespeeld. Deze leadvocalist improviseert en krijgt in een refrein antwoord van een koor. In de decennia daarna waait de invloed van de jazz over uit de nabijgelegen Verenigde Staten. In die periode is Cuba een geliefd vakantieoord voor Amerikaanse toeristen en is het land relatief welvarend. Onder invloed van de jazz breidt het instrumentarium uit met piano, gitaar en blazers. Son en andere vormen van Cubaanse dansmuziek beleven hun hoogtepunt in de jaren vijftig, met als grote ster de zanger Beny Moré. Zijn faam en levensloop zijn vergelijkbaar met die van Elvis Presley. Begin 1963 overlijdt hij op slechts 43-jarige leeftijd, na een leven vol drank en overspelige vrouwen. Andere grote namen zijn de blinde tres speler Arsenio Rodríguez, contrabassist Cachao en pianist Rubén Gonzalez. Als eind jaren vijftig Fidel Castro een communistisch bewind naar Russisch model vestigt is het met de bloeiende muziekcultuur snel gedaan. Veel muzikanten vluchten naar de VS. De son bloedt in Cuba vrijwel dood. Halverwege de jaren negentig maakt de Amerikaanse gitarist Ry Cooder gebruik van de ontspanning in de internationale verhoudingen. Hij neemt een plaat op met veel inmiddels bejaarde grootheden uit de son onder de naam Buena Vista Social Club. Het album is een groot succes en brengt een enorme belangstelling voor de authentieke Cubaanse dansmuziek op gang. Veel drummers en percussionisten boeken een vakantie in Cuba om daar een percussieworkshop te volgen.

Half Turk half Nederlander Sjahin During trekt eind tachtig voor een studie in Afro-Cubaanse muziek naar Cuba. Daar ontwikkelt hij zich als bespeler van de bata. Terug in Nederland richt hij begin negentig de groep Yoruba-Ilu op, met o.a. Stefan Kruger en Jos de Haas. De puur traditionele Afro-Cubaanse percussiemuziek slaat echter niet aan. Beter vergaat het hem met Bayuba Cante, dat hij in 1997 start met Praful (sopraansaxofoon, tenorsaxofoon, fluit, bansuri), Jeroen van Hoof (bas) en Leoni Santander (zang). De intentie is het creëren van een fusie van Afro-Cubaanse ritmes - waaronder son - met Yoruba-liederen (van oorsprong religieuze liederen uit Nigeria met complexe drumritmes), op basis van de verschillende komaf van de groepsleden. Na de nodige uitbreidingen (o.a. de Cubaanse drummer en percussionist Liber Torriente) verbreedt het muzikale palet met onder meer flamenco- en funkelementen. In 2000 neemt Bayuba Cante in Cuba het debuutalbum Cheba op, bijgestaan door o.a. de orkesten NG la Banda en National Ensemble Conjunto Folklorico National de Cuba. Het album verschijnt in 2001 en krijgt gemengde kritieken. De fusie zou te geforceerd klinken. Het tweede album Orunmila's Dance wordt het jaar daarop veel beter ontvangen.

Bayuba Cante

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer