Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

techno

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

ambient
downtempo
gabber
hardhouse
house
IDM
minimal music
trance

Uitgelicht

Maarten van der Vleuten

Geschiedenis

Elektronische dansmuziek die eind jaren tachtig ontstaat in Detroit. Is de hardere tegenhanger van house. Uit dit genre ontwikkelen zich onder meer hardcore en gabber.
Lees meer...

Maarten van der Vleuten

Maarten van der Vleuten is een techno-producer van de eerste generatie in Nederland. Al in 1989 worden zijn eerste housetracks op de VPRO-radio gedraaid. Hij maakt meer dan vijftig EP's en remixen voor labels als Seesaw, Djax-Up-Beats en R&S en heeft zijn eigen label Signum. Enkele namen waaronder hij werkt ... Lees meer...

Geschiedenis van Techno

Elektronische dansmuziek die eind jaren tachtig ontstaat in Detroit. Is de hardere tegenhanger van house. Uit dit genre ontwikkelen zich onder meer hardcore en gabber.

Techno ontstaat eind jaren tachtig in de Amerikaanse stad Detroit als zwarte producers aan de slag gaan met de 'blanke' dansmuziek van o.a. Kraftwerk en New Order. Techno wordt al snel de tegenhanger van de verwante genres house en acid uit Chicago. Mede onder Nederlandse invloed wordt techno door de jaren heen steeds harder en kaler, wat uiteindelijk resulteert in hardcore en gabber. Tegenwoordig zijn er vele technostijlen, van de retro-sound die teruggrijpt naar de oude Detroit techno via de kale, heftige Duitse en Zweedse techno tot aan de industriële en snoeiharde Tekno.

Techno in Nederland doet voor het eerst van zich horen als beginnend producer Stefan Robbers uit Eindhoven in 1992 een demobandje geeft aan Saskia Sleegers, dan werkzaam in platenzaak Bullit en kersvers eigenaar van een hiphoplabel. Ze brengt de tracks van Robbers uit op het sublabel Djax-Up-Beats, dat binnen no-time een vooraanstaande positie in de technowereld heeft en die positie 10 jaar zal houden. Ook Jochem Paap is er snel bij: als Speedy J scoort hij de noveltyhit Pullover op het Canadese Plus 8 label, en in de jaren daarna ontpopt hij zich als de belangrijkste en bekendste technovertegenwoordiger. Halverwege jaren negentig doet hij een tour met de dan ook doorgebroken Human Beings en Sensurreal. Ook de Eindhovense Psyckick Warriors ov Gaia scoren, vooral in Engeland. Het besluit van distributeur PIAS in 1996 om met de vinyllabels te stoppen, veroorzaakt een kaalslag op de Nederlandse technomarkt, die even wordt ingevuld door ID&T dat op zoek is naar een vervanger voor de hardcore.

Psychick Warriors ov Gaia Speedy J Human Beings Sensurreal Quantum Leap

Intussen zijn overal in Nederland technolabels ontstaan, van het Utrechtse Seesaw en U-trax tot Highland Beats uit Nijmegen. Ook het Rotterdamse gabberimperium Mid-town heeft een techno-department en er worden veel crossovers van techno met house en mellow gemaakt. De hardere techno wordt in Nederland door feesten als Awakenings populair gemaakt, en inmiddels draaien grote Amerikaanse en Nederlandse dj's op de grootste feesten. De Tekno-variant is populair in de kraakscene, en opereert buiten de gehele industrie om. Artiesten als Joris Voorn, Steve Rachmad, Jan Liefhebber en Quantum Leap opereren vanuit Nederland, maar zijn regelmatig in het buitenland te vinden, terwijl technoveteraan Orlando Voorn in 2003 naar Detroit verhuist om daar te gaan produceren.

Joris Voorn Steve Rachmad Orlando Voorn

 

z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer