Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

trance

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

acid house
club
DJ
hardhouse
house
progressive
techno

Uitgelicht

Bart Claessen

Geschiedenis

Psychedelische variant op techno en acid house. Ontstaat begin jaren negentig in Duitsland en beleeft eind jaren negentig een enorme opmars. Een trancetrack kenmerkt zich door een climax met euforische orkestrale geluiden. Binnen het genre behoren de Nederlanders Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren tot de belangrijkste artiesten.
Lees meer...

Bart Claessen

Na het winnen van een Vengaboys-remixwedstrijd maakt voormalige HKU-student Bart Claessen onder de naam Barthezz in 2001 wereldwijd naam met zijn eerste trance-single On The Move. Vanaf 2004 brengt hij platen uit onder zijn eigen naam aangevuld met releases onder pseudoniemen als StereoShaker. Lees meer...

Geschiedenis van Trance

Psychedelische variant op techno en acid house. Ontstaat begin jaren negentig in Duitsland en beleeft eind jaren negentig een enorme opmars. Een trancetrack kenmerkt zich door een climax met euforische orkestrale geluiden. Binnen het genre behoren de Nederlanders Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren tot de belangrijkste artiesten.

Trance ontstaat begin jaren negentig in Duitsland als psychedelische variant op techno en acid. Het genre wordt geïntroduceerd door dj's als Sven Vath. Rond 1993 splitst het zich op in substijlen als Goa en Deep House. Een klein aantal dj's, waaronder Paul van Dijk blijft authentieke trance draaien en oogst daar langzaamaan steeds meer succes mee. Als in 1997 ook de populaire Britse dj Paul Oakenfold de trancesound oppikt en het Britse publiek collectief uit z'n dak laat gaat op de euforische orkestrale sounds, is de basis voor een wereldwijde doorbraak gelegd. Binnen enkele jaren is het de populairste housesoort. Anno 2004 lijkt het genre artistiek gezien over z'n hoogtepunt heen, maar qua populariteit staat het nog altijd aan de top.

Trance in Nederland is de successtory van Tijs Verwest, die als DJ Tiësto vanuit Breda de wereld verovert en het tot populairste dj ter wereld schopt. Tiësto's faam steeg gelijk met die van trance, maar er waren natuurlijk ook andere producers. Ook labels als het Leidse Cyber, United (met o.a. Armin van Buuren en Rene & Gaston) en Tsunami van Ferry Corsten oogsten internationaal veel waardering. De dominante positie van de Nederlandse DJ's in de trance wordt ingeleid door Armin van Buuren uit Leiderdorp, die eind 1997 met Blue Fear de Britse toptien haalt. Vervolgens scoort Ferry Corsten in 1999 onder de naam System F een wereldhit met Out Of The Blue. Ook zijn samenwerking met Tiësto onder de naam Gouryella vindt de weg naar de hitparades. Voor Tiësto betekent deze hit de aanzet voor een eigen internationale doorbraak, die in 2001 komt met de singles Flight 643 en Lethal Industry. Als de Bredanaar in 2003 met Traffic een topdrie hit in Nederland scoort is hij de bekendste DJ ter wereld. De Nederlandse trance is op een gegeven moment zo populair dat Britse dj's zich Nederlandse namen aanmeten omdat ze zo meer aandacht trekken. Anno 2004 zijn deze excessen voorbij, maar zijn Tiësto, Van Buuren en Ferry Corsten wereldwijde supersterren. Dit wordt wellicht het best geïllustreerd door het feit dat Tiësto wordt gevraagd om tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene de entree van de sporters muzikaal te omlijsten.

DJ Tiësto René et Gaston Armin van Buuren Ferry Corsten

 

0
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer