Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

zigeunermuziek

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

jazz
klezmer
wereldmuziek

Uitgelicht

The Rosenberg Trio in 2003

Geschiedenis

Parapluterm waaronder de verschillende soorten muziek van de wereldwijd woonachtige zigeuners worden geschaard. In Nederland verstaat men er voornamelijk de traditionele muziek uit de Balkan onder.
Lees meer...

The Rosenberg Trio

Zigeunerjazzformatie die vanaf het begin van de jaren '90 albums maakt. Stochelo, Nous'che en Nonnie Rosenberg zijn vanaf hun jeugd actief op de gitaar in kerken en zigeunerkampen door heel Europa. Het Rosenberg Trio ontstaat eind jaren '80. Lees meer...

Belangrijke acts

The Rosenberg Trio

Geschiedenis van Zigeunermuziek

Parapluterm waaronder de verschillende soorten muziek van de wereldwijd woonachtige zigeuners worden geschaard. In Nederland verstaat men er voornamelijk de traditionele muziek uit de Balkan onder.

Sjah Bahram Gur, koning van Persië van het jaar 420 tot 438, verzoekt de koning van India een paar duizend muzikanten te sturen ter opvrolijking van zijn hof. Deze zogenaamde proto-zigeuners, naar alle waarschijnlijkheid deel van het Rom-sprekende volk in India, zijn virtuoze bespelers van de fluit en de luit. Het verhaal gaat dat Sjah de muzikanten dieren en zaden gaf, opdat ze zichzelf in leven konden houden als boeren. Maar de zigeuners aten het hun gegevene op en kwamen vragen om meer. Hierop werden ze Persië uitgestuurd en zou het volk zich over de hele wereld verspreiden… Waar of niet, feit is dat aan het eind van het eerste millennium vanuit India een grote zigeunertrek naar elders op gang komt. Ze, de Rom-sprekende mensen, komen terecht in Pakistan, Afghanistan, Rusland, Armenië, Turkije, Oost-Europa, Spanje, Frankrijk en Engeland. In iedere streek ontstaan aparte stammen met aparte gebruiken en muziek.

Zigeuners hebben een goed oog en oor voor regionale gebruiken en incorporeren daar naar hartelust de voor hen bruikbare delen van, zodat hun straatperformance - waar ze hun geld mee verdienen - zo goed mogelijk aanslaat. Het is moeilijk te bepalen wat al in een gebied aanwezig was en zigeuners beïnvloed heeft en wat die oorspronkelijke tradities heeft gekleurd. Dat maakt dat de zigeunermuziek in al zijn facetten als een soort lijm is op te vatten, die alle traditionele muzieksoorten in bovengenoemde landen en streken verbindt. De kenmerken van deze lijm zijn een alom aanwezige ruige en rauwe manier van zingen en een welhaast overtollig ornamenteren van de gespeelde melodieën. Dit alles met slechts een doel: het uiten en overbrengen van emotie.

Wereldwijd is de flamenco de meest bekende vorm van zigeunermuziek. In Nederland doelt men met zigeunermuziek echter op klanken uit de Balkan. Dat komt omdat aan het begin van de twintigste eeuw zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië erg populair zijn in de uitgaansgelegenheden in ons land. Dat kan niet gezegd van de aanwezige zigeuners zelf, want woonwagenbewoners worden dan als een ware plaag beschouwd. Velen van hen vinden tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood in concentratiekampen. Na de tweede wereldoorlog breekt de Franse zigeunergitarist Django Reinhardt (1910-1953) internationaal door. Zijn fabuleuze gitaarspel - aan het eind van zijn leven ook op de elektrische gitaar - inspireert talloze gitaristen, ook in andere genres. Zijn virtuoze licks klinken door bij veel van de eerste generatie rock-'n'-roll gitaristen. Zijn spel en composities zijn ook de basis van het repertoire van het Rosenberg Trio. De groep rond de al even virtuoze Stochelo Rosenberg maakt in de jaren negentig internationaal naam. Hun muziek beperkt zich echter niet tot het naspelen van de oude meester. Ze werken met o.a. Herman van Veen, Toots Thielemans, The Beets Brothers, The Stylus Horns en Jan Akkerman.

The Rosenberg Trio

Zigeunermuziek is ook terug te horen bij de Amsterdam Klezmer Band, die naast klezmer ook muziek uit de balkan in haar repertoire verwerkt. Met het toetreden van Oost-Europese landen in de EU, neemt het aantal in Nederlandse steden actieve zigeunerstraatmuzikanten ook weer toe.

Amsterdam Klezmer Band

 

a
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer